Πέντε Σπάνιες Ψυχικές Διαταραχές
ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn

Πέντε Σπάνιες Ψυχικές Διαταραχές


Ο εγκέφαλος είναι το πιο περίπλοκο όργανο στο ανθρώπινο σώμα. Νοσεί όπως οποιοδήποτε άλλο όργανο, η καρδιά ή τα νεφρά. Η ψυχική ασθένεια αφορά γνωστές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη, η διπολική διαταραχή, οι αγχώδεις διαταραχές, αλλά όχι μόνο. Τα συμπτώματα μπορεί να συνοδεύονται από απώλεια κινήτρων και ενέργειας για δραστηριότητες, διαταραχές στον ύπνο, ακραίες αλλαγές στη διάθεση, διαταραχές στη σκέψη και την αντίληψη, εμμονές ή φόβους. Οι ψυχικές ασθένειες παρεμβαίνουν στις σχέσεις των ανθρώπων, επηρεάζουν τις ικανότητες να ανταπεξέρχονται σε απλές λειτουργίες της καθημερινότητας, και οδηγούν συχνά σε κοινωνική απομόνωση.

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι οι ψυχικές διαταραχές είναι σπάνιες και «συμβαίνουν σε κάποιον άλλο». Στη πραγματικότητα οι ψυχικές ασθένειες είναι συχνές και διαδεδομένες. Επηρεάζουν άνδρες, γυναίκες, νέους, παιδιά και ηλικιωμένους και μπορείς να τις εντοπίσεις σε κάθε εθνοπολιτισμική και κοινωνικοοικονομική ομάδα. Ωστόσο, πολλές άλλες εξίσου περίπλοκες ψυχικές ασθένειες δεν λαμβάνουν την ίδια προσοχή, καθώς είναι πολύ σπάνιες και μυστηριώδεις. Παρακάτω θα γνωρίσουμε κάποιες από αυτές.

Σύνδρομο ‘’Η Αλίκη στην Χώρα των Θαυμάτων’’ 

Το 1865 ο Άγγλος συγγραφέας Lewis Carroll συνέθεσε μία νουβέλα με τίτλο «Οι περιπέτειες της Αλίκης στην Χώρα των Θαυμάτων». Θεωρείται ένα από τα καλύτερα παραδείγματα του λογοτεχνικού είδους του παραλογισμού. Είναι η ιστορία ενός άτυχου κοριτσιού, της Αλίκης, η οποία πέφτει μέσα από μία τρύπα κουνελιών σε έναν υπόγειο κόσμο φαντασίας, ο οποίος κατοικείται από περίεργα, ανθρωπόμορφα πλάσματα.

Μία από τις περίεργες εμπειρίες της Αλίκης  μοιράζεται τα χαρακτηριστικά της με μία ψυχική διαταραχή, γνωστή επίσης και ως σύνδρομο Todd ή ως σύνδρομο «Η Αλίκη στη χώρα των Θαυμάτων». Βασικό χαρακτηριστικό είναι η ψευδαίσθηση της παραμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου. Για παράδειγμα, όταν η Αλίκη μεγαλώνει στη νουβέλα, αρχίζει να νιώθει ότι το σπίτι της είναι πολύ μικρό και δεν την χωράει. Με έναν εκπληκτικά παρόμοιο τρόπο, τα άτομα με αυτό το σύνδρομο βλέπουν τα αντικείμενα μεγαλύτερα ή μικρότερα από αυτά που είναι στην πραγματικότητα, ακούν τους ήχους είτε σε μικρότερη είτε σε μεγαλύτερη ένταση από ότι είναι και χάνουν την αίσθηση της ακριβούς ταχύτητας ή των υφών που αγγίζουν, μεταλλάσσοντας ακόμα και την αίσθηση του εαυτού.

Βοανθρωπία & Λυκανθρωπία

Ένας ειδικός τύπος της κλινικής ζωανθρωπίας, κατά την οποία το άτομο πιστεύει ότι είναι ζώο, αποτελεί το συγκεκριμένο σύνδρομο και αναφέρεται στα άτομα που πιστεύουν ότι είναι αγελάδες. Εκείνοι που πάσχουν από αυτήν την πολύ σπάνια αλλά σοβαρή ψυχική διαταραχή, συχνά φτάνουν και να συμπεριφέρονται ως αγελάδες. Μπορεί να βρεθούν σε αγρούς, να περπατούν στα τέσσερα, να μασούν γρασίδι, σαν να είναι αληθινό μέρος της αγέλης. Τα άτομα αυτά δεν συνειδητοποιούν τι κάνουν όταν ενεργούν με αυτόν τον τρόπο, με αποτέλεσμα πολλοί ερευνητές να υποθέτουν ότι αυτή η περίεργη ψυχική διαταραχή είναι συνέπεια ονείρων ή διαταραχών του ύπνου, όπως η υπνοβασία.

Όπως τα άτομα με βοανθροπία, έτσι και όσοι πάσχουν από κλινική Λυκανθωπία πιστεύουν επίσης ότι μπορούν να μετατραπούν σε ζώα και σε αυτήν την περίπτωση σε λύκους ή λυκάνθρωπους. Μαζί με την πεποίθηση ότι μπορούν να γίνουν λύκοι, τα άτομα με κλινική λυκανθρωπία αρχίζουν επίσης να ενεργούν ως τέτοιοι και συχνά βρίσκονται να ζουν ή να κρύβονται σε δάση και άλλες δασικές περιοχές. Κάποιες μελέτες υποστηρίζουν ότι αυτή η διαταραχή της ψυχικής υγείας μπορεί να στηρίζεται σε απαρχαιωμένα ζωώδη ένστικτα του ανθρώπινου είδους. Μια μορφή συνδρόμου παραληρητικής εσφαλμένης ταυτοποίησης εμφανίζεται συνήθως στο πλαίσιο της σχιζοφρένειας, των διαταραχών της διάθεσης ή των ψυχώσεων που προκαλούνται από ουσίες.

Σύνδρομο Cotard 

Υπάρχει ένα υγιές ενδιαφέρον για το Walking Dead και άλλα κινηματογραφικά στοιχεία με αυτήν την τάση και στην συνέχεια υπάρχει το σύνδρομο Cotard. Αυτή η ψυχική διαταραχή αναγκάζει τον πάσχοντα να πιστέψει ότι είναι πεθαμένος ή φάντασμα και ότι το σώμα τους έχει μπει σε μία διαδικασία αποσύνθεσης. Πολλοί πάσχοντες από σύνδρομο Cotard αντιμετωπίζουν επιπλέον σοβαρή κατάθλιψη εξαιτίας της αίσθησης του σάπιου σώματος που τους δημιουργείται. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η συγκεκριμένη διαταραχή ωθεί τους πάσχοντες να λιμοκτονούν. Ευτυχώς αυτή η ψυχική διαταραχή είναι αρκετά σπάνια, ενώ η πιο γνωστή περίπτωση εμφανίστηκε στην Αϊτή, όπου ένας άντρας ήταν απόλυτα πεπεισμένος ότι είχε πεθάνει από AIDS και βρισκόταν στην κόλαση.

Σύνδρομο Kluver-Bucy

Φανταστείτε να λαχταράτε την γεύση ενός βιβλίου ή να θέλετε να κάνετε σεξ με ένα αυτοκίνητο. Όχι δεν πρόκειται για το υγιές συναίσθημα που νιώθετε όταν παίρνετε ένα καινούριο αμάξι, ή αν σας αρέσει η οδήγηση ή το διάβασμα. Αυτή είναι η πραγματικότητα για εκείνους που πλήττονται από το σύνδρομο Kluver – Bucy, μία ψυχική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από απώλεια μνήμης, την επιθυμία να φάει αντικείμενα μη βρώσιμα και την σεξουαλική έλξη σε άψυχα αντικείμενα όπως τα αυτοκίνητα. Αυτή η ψυχική διαταραχή είναι δύσκολο να διαγνωστεί και φαίνεται να είναι αποτέλεσμα σοβαρού τραυματισμού στον κροταφικό λοβό του εγκεφάλου.

Σύνδρομο Εξωγήινου Χεριού 

Αυτό το σύνδρομο χαρακτηρίζεται από την πεποίθηση ότι το χέρι του πάσχοντα δεν ανήκει στον εαυτό του, αλλά ότι έχει δική του ζωή. Τα άτομα που αντιμετωπίζουν σύνδρομο εξωγήινων χεριών έχουν φυσιολογική αίσθηση, αλλά μπορεί να προσωποποιήσουν το άκρο ως ξεχωριστή οντότητα. Τα χέρια μεταξύ τους βρίσκονται σε «ιδεοκινητική απραξία», που σημαίνει ότι ενεργούν σε αντίθεση μεταξύ τους.

Υπάρχει θεραπεία;

Ναι, οι άνθρωποι μπορούν να ανακάμψουν από ψυχικές ασθένειες. Η ανάκαμψη είναι σχετική για τον καθένα και ανάλογη του ιστορικού του ατόμου αλλά μπορούμε κάλλιστα να θεωρήσουμε ανάκαμψη μία καλή ζωή παρουσία ή απουσία συμπτωμάτων. Η ελπίδα, η θεραπεία, η στήριξη, η ενδυνάμωση, οι κοινωνικές συνδέσεις και ο αποκλεισμός του στίγματος και της επίκρισης είναι ουσιώδη  για την ανάρρωση ενός ατόμου. Αν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε φαίνεται να αναπτύσσει συμπτώματα μίας ψυχικής ασθένειας, είναι σημαντικό να ζητήσετε βοήθεια το συντομότερο δυνατό.

Βιβλιογραφία 

https://www.health.com/condition/rare-disorders/what-is-stevens-johnson-syndrome

Kessler RC Aguilar-Gaxiola S, Alonso J et al. The global burden of mental disorders: an update from the WHO World Mental Health (WMH) surveys. Epidemiol Psichiatr Soc. 2009; 18: 23-33

https://medlineplus.gov/mentaldisorders.html

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn

Archives

Categories