Είναι αρκετά όσα έχω κάνει μέχρι στιγμής στη ζωή μου;

Είναι αρκετά όσα έχω κάνει μέχρι στιγμής στη ζωή μου;


Σας έχει συμβεί ποτέ να συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους; Υπάρχουν φορές, που οτιδήποτε και εάν έχετε πετύχει, θα προβείτε σε συγκρίσεις των επιτευγμάτων σας με εκείνα των υπολοίπων; Τα συναισθήματα που προκαλούνται είναι πολλά και σίγουρα δεν αφήνουν την αυτοεκτίμησή μας να ευδοκιμήσει.

Είμαι αρκετά βέβαιη, πως πράγματι έχουμε όλοι- λίγο έως πολύ- βρεθεί σε μια τέτοια θέση και είναι εξαντλητικό, εάν ειδικά έχει κανείς χαμηλή αυτοπεποίθηση. Συνήθως για αυτόν ακριβώς το λόγο επηρεαζόμαστε από τα λόγια των άλλων και προβαίνουμε και οι ίδιοι σε συγκρίσεις με τους γύρω μας. Οι συγκρίσεις αυτές μπορεί να σχετίζονται, είτε με την εξωτερική μας εμφάνιση, είτε με την έως τώρα πορεία μας, εν αντιθέσει με την πορεία των υπολοίπων. Τα ερωτήματα που μας απασχολούν είναι πολλά.

Έχω κάνει αρκετά πράγματα για την ηλικία μου; Και εάν κάποιος έχει κάνει περισσότερα και πιο αξιοσημείωτα; Πώς μπορώ να τον φτάσω και τί πρέπει να κάνω για να έχω σίγουρα αποτελέσματα και επιτυχία; Θα είναι αυτό που πραγματικά θέλω ή μπαίνω σε ένα παιχνίδι ανταγωνισμού, που τίποτα δε θα μου προσφέρει, πέρα από άγχος και αγωνία; Επίσης, στην εποχή που ζούμε, η εμφάνιση παίζει καίριο ρόλο σε πολλές από τις συναναστροφές μας. Είναι η εμφάνιση μου αντάξια των υπολοίπων; Οι εικόνες στα social media αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα; Πρέπει κι εγώ να δημοσιεύω φωτογραφικό υλικό, όπου θα κρύβω τις ατέλειες μου; Θα μου προξενήσει αυτό στιγμές ευχαρίστησης και αν ναι, πόσο θα διαρκέσουν;

Τέτοιου είδους ερωτήματα και ακόμα περισσότερα στροβιλίζουν μέσα στο μυαλό μας, και σα να μην έφτανε αυτό, ορισμένες φορές φτάνουμε σε σημείο να αισθανόμαστε άσχημα, που ασχολούμαστε με τέτοια ζητήματα, ενώ γύρω μας συμβαίνουν πολύ σοβαρότερα περιστατικά, με αποτέλεσμα να αποκτούμε και τύψεις. Σε αυτό το σημείο, αξίζει να επισημανθεί, ότι ο καθένας από εμάς έχει το δικαίωμα να αισθάνεται άσχημα για κάτι που του συμβαίνει- ό,τι κι αν είναι αυτό- και να μην το υποβιβάζει σε καμία περίπτωση.

Όλα αυτά, έχουν ως αποτέλεσμα να μας εμποδίζουν να δούμε καθαρά ποιοί και πώς είμαστε. Αναλωνόμαστε σε ζητήματα ελάσσονος σημασίας, ξοδεύουμε φαιά ουσία και χάνουμε το «δρόμο» προς το πραγματικό νόημα.

Το ερώτημα είναι βέβαια πώς δύναται κανείς να γλιτώσει από τέτοιες σκέψεις  και πώς μπορεί να επικεντρωθεί στην ανακάλυψη του εαυτού του και στη βελτίωση της αυτοπεποίθησής του. Η πορεία προς την επίτευξη αυτού του σκοπού θέλει χρόνο και προσπάθεια, αλλά αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι ο καθένας μας ξεκινάει από διαφορετική αφετηρία και με πολύ διαφορετικά εφόδια, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και η τύχη.

Αφενός είμαστε κύριοι και υπεύθυνοι για τη ζωή μας, αφετέρου όμως δεν μπορούμε να επιδιώκουμε και να προβλέπουμε τα πάντα.  Το ζητούμενο είναι να βελτιωθούμε σε προσωπικό επίπεδο, να «αρπάζουμε» τις ευκαιρίες, να δοκιμάζουμε πράγματα και όλα αυτά, χωρίς να συσχετίζουμε όσα προκύπτουν μπροστά μας, με όσα έχουν πράξει οι γύρω μας.

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories