Η ψυχολογία των Αποκριών
ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Η ψυχολογία των Αποκριών

Η ψυχολογία των Αποκριών

Οι Απόκριες αποτελούν για πολλούς από μας μια περίοδο ξέφρενης διασκέδασης, χορού και ποτού. Οι περισσότεροι βρίσκουμε την ευκαιρία να ‘’κρύψουμε’’ τον σοβαρό μας εαυτό πίσω από τις μάσκες, και να επιστρέψουμε για λίγο στην παιδική μας ηλικία εκεί όπου όλα ήταν πιο αθώα και χαρούμενα. Στα χρόνια εκείνα που δεν υπήρχαν τύψεις, φόβοι και ανασφάλειες αλλά μόνο παιχνίδι, ενθουσιασμός και φαντασία.

Η περίοδος του καρναβαλιού και της μεταμφίεσης, λοιπόν, θα μπορούσαμε να πούμε ότι συνδέεται με μια ασυνείδητη ανάγκη μας να εκφράσουμε τα βαθιά καταπιεσμένα συναισθήματα, τους φόβους αλλά και τις επιθυμίες μας. Με όρους ψυχανάλυσης, θα λέγαμε ότι οι Απόκριες υπενθυμίζουν όλους εκείνους τους μηχανισμούς άμυνας που πολύ συχνά υιοθετούμε για να κρυφτούμε μέσω των ρόλων μας, από πτυχές του εαυτού μας που δύσκολα μπορούμε να διαχειριστούμε. Έτσι, σαν ένας μηχανισμός άμυνας και η μεταμφίεση τις Απόκριες μπορεί να λειτουργήσει ως ένα μέσο για να κρύψουμε πάλι τον πραγματικό μας εαυτό, ή αντίθετα για να εκφράσουμε όλες αυτές τις ασυνείδητες επιθυμίες και τους πόθους μας.

Αν σταθούμε λίγο παραπάνω στην δεύτερη περίπτωση, εύκολα μπορούμε να καταλάβουμε ότι η μεταμφίεση αποτελεί ένα τέλειο ψυχολογικό εργαλείο που βοηθά στην έκφραση όλων εκείνων των καλά κρυμμένων πλευρών μας. Έτσι, είμαστε σε θέση να εκφράσουμε πτυχές που έχουν την ανάγκη να εκδηλωθούν, αλλά ποτέ δεν βρίσκουν τον τρόπο να το κάνουν.

Η μεταμφίεση μας δίνει την δυνατότητα της ελεύθερης έκφρασης, της εκτόνωσης των βαθύτερων μας επιθυμιών, καθώς και της διερεύνησης διαφορετικών πλευρών του εαυτού μας. Με βάση τα παραπάνω και η επιλογή μεταμφίεσης δεν είναι καθόλου τυχαία. Μέσω αυτής, ο καθένας από εμάς μπορεί να εκφράσει τις ασυνείδητες ανάγκες του και να απελευθερωθεί προσωρινά από ανασφάλειες, φόβους και εμμονές. Μπορεί, λοιπόν, να αναβιώσει την ανεμελιά και την αθωότητα που είχε ως παιδί, εκεί όπου η φαντασία και ο αυθορμητισμός είχαν κύριο ρόλο στη ζωή του.

Αν κάποιος/α/ο για παράδειγμα επιλέξει την στολή ενός καλού, μιας πριγκίπισσας ή ενός ιππότη, συνήθως δείχνει ότι επιθυμεί να επιστρέψει στην αθώα και ασφαλή παιδική του ηλικία. Η στολή ενός κακού από την άλλη, ίσως δείχνει ότι κάποιος έχει καταπιεσμένα αρκετά αρνητικά συναισθήματα (πχ. φόβο, άγχος, ανησυχία) και αδυνατεί να τα εκφράσει καθημερινά, έτσι η στολή του αποτελεί το μέσο αυτο-έκφρασης του και απομάκρυνσης από όλα αυτά. Τις στολές σεξουαλικού περιεχομένου συνήθως τις διαλέγουν άτομα που θέλουν να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής, ενώ οι μεταμφιέσεις κλόουν ή αστείων χαρακτήρων εκφράζουν την ανάγκη των ανθρώπων να ξεφύγουν από την καθημερινή σοβαρότητα και να ξεχαστούν. Άτομα που μεταμφιέζονται με τον ίδιο τρόπο ομαδικά (πχ. οπαδοί μιας ομάδας, ίδιοι χαρακτήρες ταινιών κλπ.) δείχνουν ότι έχουν την ανάγκη να ανήκουν σε ένα σύνολο. Επίσης, άνδρες που επιλέγουν να ντυθούν γυναίκες, ή το αντίθετο, μπορεί να υποδηλώνουν ότι αρκετές θηλυκές πλευρές τους (ή αρσενικές για τις γυναίκες) είναι καταπιεσμένες και δεν εκφράζονται. Ας μην ξεχνάμε πως όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως φύλου, έχουν μια πληθώρα αρσενικών και θηλυκών χαρακτηριστικών που είναι υγιές να εκφράζονται.

Οι επιλογές μεταμφίεσης τις Απόκριες σχεδόν πάντα έχουν κάτι να πουν για τις βαθύτερες επιθυμίες μας, οι οποίες έχουν την ιδανική ευκαιρία να εκφραστούν μέσω των στολών. Αν αναλογιστούμε οι περισσότεροι τις στολές που επιλέγαμε, ίσως νοηματοδοτήσουμε πολλές πτυχές της προσωπικότητας μας, και ίσως αναγνωρίσουμε την πραγματική μας ταυτότητα.

Όπως και να έχει, σίγουρα κανείς δεν θα καθίσει να αναλογιστεί όλες αυτές τις ασυνείδητες επιθυμίες αυτή την εποχή του χρόνου, αλλά αν καταλάβουμε λίγο παραπάνω πώς λειτουργεί η μεταμφίεση, θα αντιληφθούμε πως όλοι μας καθημερινά κρύβουμε βαθιά μέσα μας πολλά συναισθήματα, φόβους και ανάγκες που είτε επιλέγουμε να τα εκφράσουμε μέσω ρόλων και στην κανονική μας ζωή, είτε τα καταπιέζουμε μέσω ποικίλων μηχανισμών άμυνας.

Εξάλλου, όπως είπε και ο OscarWilde: ‘’ Ο άνθρωπος είναι λιγότερο ο εαυτός του όταν μιλάει ως ο εαυτός του. Δώσε του μια μάσκα και θα σου πει την αλήθεια».

Σε κάθε περίπτωση, οι Απόκριες είναι ένα μεγάλο πάρτι, γι’ αυτό στόχος είναι να περάσουμε όλοι όσο καλύτερα μπορούμε. Καλές Απόκριες σε όλους!

Βιβλιογραφία:

 

van Putten, M. (2013). leidenpsychologyblog. Retrieved from University of Leiden: https://www.leidenpsychologyblog.nl/articles/carnival

Πολυζόπουλος, Ε. (2014). iatropedia. Ανάκτηση από Η ψυχολογία του μασκαρά!: https://www.iatropedia.gr/ygeia/i-psichologia-tou-maskara/34416/

Σίμου, Λ. (2023). Astrolife. Ανάκτηση από Απόκριες και καρναβάλι : Τι κρύβεται ‘πίσω από τη μάσκα’: https://astrolife.gr/apokries-ke-karnavali-ti-krivete-piso-apo-ti-maska/

 

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn

Archives

Categories