Γονεϊκότητα: Τιμωρία-Επιβράβευση
ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Αναρτήθηκε από το www.unsplash.com

Γονεϊκότητα: Τιμωρία-Επιβράβευση


Εστιάστε στην επιθυμητή συμπεριφορά του παιδιού σας

Έχετε σκεφτεί πόσες φορές εστιάζετε την προσοχή σας σε αρνητικές συμπεριφορές του παιδιού σας; Πολύ πιθανόν να εντοπίσετε ότι περισσότερο λέτε “μην” ή “όχι” στο παιδί σας, παρά το επαινείτε.

Επιβράβευση
Και όμως η πιο αποτελεσματική προσέγγιση είναι όταν εκδηλώνει επιθυμητή-θετική συμπεριφορά να την επαινείτε. Αυτό ενθαρρύνει το παιδί να εκδηλώσει ξανά την συμπεριφορά που επαινέσατε.

Είναι σημαντικό να βρίσκετε καθημερινά στιγμές να επιβραβεύσετε και να επαινέσετε το παιδί σας. Η επανάληψη ευνοεί το παιδί να αποκτήσει ως συνήθεια την νέα συμπεριφορά. Θα χρειαστεί να δείξετε υπομονή, καθώς δεν θα συμβεί από την πρώτη φορά.

Μπορείτε να χρησιμοπειήσετε τον έπαινο ως κίνητρο. Πείτε στο παιδί από πριν ότι θα το ανταμείψεμε για την καλή του συμπεριφορά. Για παράδειγμα, εάν έχει τελειώσει μέχρι τις 17:00 τα μαθήματα του, μπορεί να επισκεφθεί τον φίλο το απόγευμα.

Εάν το παιδί τελειώσει τα μαθήματα του ως τις 17:00, παινεύσετε το παιδί όπως υποσχεθήκατε. Σημαντικό είναι να του υπενθυμίσετε τον λόγο που πάει στον φίλο του. Εν αντιθέσει, εάν δεν τελειώσει τα μαθήματα του μέχρι 17:00, λέτε πως δεν θα πάει καθώς έτσι είχατε συμφωνήσει.

Προσοχή(!) στους επαίνους δεν χρησιμοπούμε μόνο τροφές (π.χ. σοκολάτες), καθώς δεν θέλουμε το παιδί να συνδυάσει την καλή συμπεριφορά μόνο με το φαγητό και αυτό να έχει ως αποτέλεσμα μια λανθασμένη σχέση του παιδιού με το φαγητό. Αντιθέτως, διαμορφώνουμε τους επαίνους με κάτι που αρέσει σε εκείνο. Λαμβάνοντας υπόψιν την ηλικία και τα ενδιαφέροντα του παιδιού. Για παράδειγμα, ένα βιβλίο, ένα παιχνίδι ή παραπάνω ώρα παιχνιδιού, να πάει αργότερα για ύπνο.

Διάβασε επίσης:

Πώς η πολλή επιβράβευση μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στο παιδί σας;

Τιμωρία
Εάν το παιδί κάνει κάτι, είναι από απροσεξία ή αταξία;

Στην περίπτωση της αταξίας, βάζουμε τιμωρία-την οποία οι ψυχολόγοι ονομάζουν “συνέπεια”. Η συνέπεια, πάλι, σχετίζεται με κάτι που αρέσει στο παιδί. Για παράδειγμα, εάν του έχετε πει να μην παίζει μπάλα μέσα στο σπίτι, και το παιδί δεν ακούει, τότε, μπορείτε να του στερήσετε 2 ημέρες την μπάλα ή κάτι διαφορετικό, όπως το να επισκεφθεί ένα φίλο του.

Θυμηθείτε, για να θεσπίσουμε όρια– τηρούμε αυστηρά αυτό που είπαμε προκειμένου να ξέρει ότι τηρούμε τον λόγο μας. Εάν λυγίσουμε όταν το παιδί παρακαλέσει, τότε θα το θυμάται την επόμενη φορά και θα ξέρει πως η κακή συμπεριφορά δεν θα έχει πραγματική συνέπεια, καθώς περνάει το δικό του.

Και οι δύο γονείς συμφωνούμε και ακολουθούμε κοινές τακτικές. Εάν δεν συμβεί αυτό, το παιδί γνωρίζει ποιος γονιός είναι πιο εύκολο να λυγίσει και θα απευθυνθεί σε αυτόν. Εκεί έχουμε τον ρόλο του “καλού” και του “κακού” γονιού, που θα πρέπει να αποφευχθεί.

Μην ξεχνάτε, πάντα το συναίσθημα μας πρέπει να το εκφράζουμε στο παιδί. Και στην επιβράβευση και στην τιμωρία, “με στενοχωρεί που….ενώ έχουμε πει”, “σήμερα είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που…”.

Ξέρω πώς μπορεί να σκέφτεστε, γιατί να δωροδωκώ ή να τιμωρώ το παιδί μου;

Σας κατανοώ! Όμως σκεφτείτε πως είναι διαμορφωμένη η κοινωνία μέσα στην ανταμοιβή και στις επιπτώσεις. Το παιδί προετοιμάζεται με τον κατάλληλο τρόπο να βγει στην κοινωνία, καθώς αντιλαμβάνεται πως η καλή συμπεριφορά έχει έπαινο ενώ η κακή συνέπειες για εκείνον. Επίσης, οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν πως είναι αποτελεσματικοί μέθοδοι για την συμπεριφορά του παιδιού.

Κατανόηση:
Το πιο σημαντικό για τη διαχείριση της συμπεριφοράς του παιδιού είναι να κατανοήσουμε γιατί είναι εκεί αυτή η συμπεριφορά.

Αρχικά, σκεφτείτε την ανάπτυξη του παιδιού σας και πώς μπορεί να συνδέεται με μια προκλητική συμπεριφορά. Για παράδειγμα, οι εκρήξεις είναι πολύ συχνές σε νήπια και παιδιά προσχολικής ηλικίας, γιατί σε αυτή την ηλικία τα παιδιά έχουν μεγάλα συναισθήματα και δεν αρκούν οι λέξεις για να τα εκφράσουν. Καθώς το παιδί σας αναπτύσσεται, θα μάθει περισσότερα για τη συμπεριφορά του. Με τη βοήθειά σας, θα αρχίσουν επίσης να χτίζουν δεξιότητες για να ρυθμίζουν τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά τους.

Εκτός από το αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού σας, είναι επίσης σημαντικό να σκεφτείτε τι άλλο συμβαίνει για το παιδί σας. Για παράδειγμα: Υπήρξαν αλλαγές στην οικογενειακή σας ζωή που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά του παιδιού σας; Τα παιδιά συχνά δυσκολεύονται να προσαρμοστούν σε ένα χωρισμό, στη γέννηση ενός μωρού, στη μετάβαση στο σχολείο ή σε έναν θάνατο στην οικογένεια.

Η κατανόηση των αναπτυξιακών και άλλων λόγων πίσω από τη συμπεριφορά του παιδιού σας δεν σημαίνει ότι μπορείτε να αγνοήσετε την προκλητική συμπεριφορά. Αλλά σας βοηθάει να βρεις πώς να ανταποκριθείτε. Διευκολύνει να αναγνωρίσετε εάν χρειάζεται να ζητήσετε βοήθεια για τη συμπεριφορά του παιδιού σας.

Τα παιδιά μπορούν να συμπεριφέρονται με δύσκολους τρόπους σε διαφορετικά στάδια και σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Επομένως, η προσπάθεια κατανόησης της συμπεριφοράς του παιδιού σας είναι ένα σημαντικό βήμα για την ενθάρρυνση της θετικής συμπεριφοράς. Όταν καταλάβετε τι κρύβεται πίσω από τη συμπεριφορά του παιδιού σας, μπορείτε να επιλέξετε μια στρατηγική που να ταιριάζει καλά με τη συμπεριφορά.

Επίσης, το κάθε παιδί είναι διαφορετικό και είναι πιθανό να χρειαστεί να δοκιμάσετε διαφορετικές στρατηγικές. Αλλά και καθώς μεγαλώνει, οι ίδιες στρατηγικές δε θα είναι αποτελεσματικές.

Πολλές φορές, οι συμπεριφορές αυτές είναι επαναλαμβανόμενες και έτσι θα χρειαστεί να δοκιμάσουμε διαφορετικές στρατηγικές.

Συμβουλευτείτε τον ψυχολόγο σας σχετικά με την διαχείριση τους.

Θετικές οικογενειακές σχέσεις και διαχείριση συμπεριφοράς

Οι στρατηγικές διαχείρισης θετικής συμπεριφοράς λειτουργούν καλύτερα όταν αφιερώνετε χρόνο και προσπάθεια για να δημιουργήσετε μια θετική ατμόσφαιρα στο σπίτι και να ενισχύσετε τις οικογενειακές σας σχέσεις με στοργή και επικοινωνία.

Φροντίστε τον εαυτό σας – Self Care

Η γονεϊκότητα δεν είναι εύκολη υπόθεση, μάλιστα είναι μια δύσκολη και απαιτητική δουλειά που προϋποθέτει να έχετε ψυχικά αποθέματα. Όταν δεν δίνετε στον εαυτό σας την απαραίτητη φροντίδα και ξεκούραση, είναι δύσκολο να αντιδράσετε στις συμπεριφορές του παιδιού σας με υπομονή και ηρεμία. Εάν αισθάνεστε ψυχικά εξουθενωμένοι και δεν έχετε το κουράγιο, σκεφτείτε να επισκεφτείτε έναν ψυχολόγο.


Βιβλιογραφία :

https://raisingchildren.net.au/preschoolers/behaviour/behaviour-management-tips-tools/behaviour-management

https://www.paidiatros.com/paidi/psychologia/andamivi-oxi-timoria


Διαβάστε επίσης:

Συναισθήματα, Αντιδράσεις και Τρόποι Αντιμετώπισης σε παιδιά και εφήβους.

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn

Archives

Categories