Ζητείται εργασία που να παρέχει καλό μισθό, σταθερό ωράριο και φιλικό περιβάλλον. Ζητείται το αυτονόητο. Ζητείται Μέλλον. Ζητείται Ελπίδα!
Ανοίγεις τον υπολογιστή. Μπαίνεις στο Ίντερνετ, στις ιστοσελίδες με τις αγγελίες. Δεν μπαίνεις σε μία πλέον, ψάχνεις σε όλες. Μήπως και σε κάποια κρύβεται η θέση που ψάχνεις. Δε βρίσκεις κάτι. Συνεχίζεις. Γραμματέας, υπάλληλος με δικό του μηχανάκι, βοηθός λογιστή με ευέλικτο ωράριο. Αναρωτιέσαι: «Γι’ αυτό σπούδαζα τόσα χρόνια;» Κλείνεις την ιστοσελίδα. Κοιτάς το πορτοφόλι σου. Την ξανά ανοίγεις.
Η παραπάνω παράγραφος αποτελεί καθημερινότητα για πάρα πολλούς ανθρώπους. Για εμένα, για εσένα, για τους φίλους σου. Δεν είναι ότι δεν ψάχνεις. Ούτε ότι δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν καλές θέσεις εργασίας. Δεν είναι δίκαιο να δουλεύεις 10-12 ώρες για 500 ευρώ. Ούτε να δουλεύεις για ανθρώπους που σου συμπεριφέρονται σαν να είσαι δούλος. Το πρόβλημα όμως δυστυχώς παραμένει. Τα έξοδα τρέχουν και το τηλέφωνο δεν χτυπάει.
Αυτή η κατάσταση προκαλεί πληθώρα αρνητικών συναισθημάτων στους ανθρώπους. Άγχος για το πώς θα αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, ανασφάλεια για το μέλλον τους και απογοήτευση από τη μη εύρεση εργασίας. Οι άνεργοι άνθρωποι παρουσιάζουν χαμηλότερη αυτοπεποίθηση και υψηλά επίπεδα στρες. Αυτά τα αρνητικά αποτελέσματα αυξάνονται όσο η περίοδος της ανεργίας παρατείνεται. Υπάρχουν όμως και καλά νέα. Μπορείς να το καταπολεμήσεις!
1. Δεν φταίω Εγώ
Επανέλαβε τον τίτλο για άλλη μια φορά. Δεν φταις εσύ! Είναι απόλυτα φυσιολογικό να επιρρίπτουμε ευθύνες στον εαυτό μας, για το γεγονός ότι δε βρίσκουμε εργασία. Δεν είμαι αρκετά καλός, δεν έχω τα απαραίτητα προσόντα, δεν τα πήγα καλά στη συνέντευξη, είναι μερικές μόνο από τις φράσεις που λέμε στον εαυτό μας όταν απογοητευόμαστε. Εάν το κάνεις, σταμάτα το σήμερα κιόλας. Είσαι αρκετά καλός! Από τη στιγμή που προσπαθείς και δεν επαναπαύεσαι κάνεις ότι καλύτερο μπορείς. Μην απογοητεύεσαι. Η αγορά εργασίας στη χώρα μας είναι πάρα πολύ δύσκολη. Υπάρχει τεράστιος ανταγωνισμός, πολύ μικρή ζήτηση και έλλειψη ίσων ευκαιριών. Οι περισσότερες εταιρείες βρίσκουν προσωπικό από γνωστούς. Μην χάνεις την πίστη στις ικανότητές σου. Συνέχισε να προσπαθείς και η ευκαιρία θα έρθει.
2. Αν ακούσεις κάτι πες μου
Όπως έγραψα και παραπάνω, πολλές επιχειρήσεις αναζητούν εργαζόμενους από το περιβάλλον τους. Μίλα με φίλους, συγγενείς και γνωστούς. Πες τους ότι είσαι άνεργος και ψάχνεις για δουλειά. Δεν είναι ντροπή. Δυστυχώς πολλοί συμπολίτες μας βρίσκονται στην ίδια κατάσταση. Δε ζητάς ελεημοσύνη, ζητάς να εργαστείς. Μη φοβάσαι ότι θα γίνεις πιεστικός. Μια απλή συνομιλία, ένα μήνυμα, μια γνωριμία στη στάση. Απλά πράγματα. Οι ευκαιρίες κρύβονται εκεί που δεν έχεις δοκιμάσει ακόμα. «Του είχα πει πριν ένα μήνα αλλά δεν μου έχει απαντήσει». Ο καθένας μας τραβάει τα δικά του ζόρια. Μπορεί ο φίλος σου να ξεχάστηκε. Μια υπενθύμιση δεν είναι κακή, ούτε πιεστική. Πρόκειται για το δικό σου μέλλον. Κυνήγησε το.
3. Κάνε Σύμμαχο το Χρόνο
Ένας από τους σημαντικότερους αντιπάλους σου όταν είσαι άνεργος είναι ο χρόνος. Πιο συγκεκριμένα ο ελεύθερος χρόνος. Καλώς ή κακώς, η εργασία καταναλώνει πολλές ώρες από την ημέρα σου. Ώρες που δεν σκέφτεσαι: «Ποιος είμαι;», «Που πάω;» και «Τι κάνω στη ζωή μου;». Όταν όμως είσαι άνεργος, έχεις άπλετο ελεύθερο χρόνο να σκεφτείς. Και το μυαλό σου δε θα σε ρωτήσει. Θα σκέφτεται συνέχεια. Για να σταματήσει το μυαλό σου να σκέφτεται, πρέπει να του δώσεις κάτι να κάνει. Γι’ αυτό λοιπόν, οργάνωσε τη μέρα σου. Μην μπαίνεις συνέχεια στις αγγελίες. Επέλεξε μια ή δύο ώρες την ημέρα και αφιέρωσε τες στην αναζήτηση εργασίας. Μετά κάνε γυμναστική. Βγες για έναν περίπατο, με κάποιο φίλο ή χωρίς. Φτιάξε το δωμάτιό σου. Καθάρισε, πλύνε, μαγείρεψε. Διάβασε ένα βιβλίο. Όσο το μυαλό σου παραμένει απασχολημένο, τόσο λιγότερες αρνητικές σκέψεις θα κάνει.
Είναι στο χέρι μας να τα καταφέρουμε. Μπορεί αυτή η πρόταση να σε γεμίζει άγχος, αλλά σκέψου το αλλιώς. Όταν θα τα καταφέρεις (γιατί θα τα καταφέρεις), η επιτυχία θα ανήκει 100% σε σένα. Ακόμα και αν σε βοήθησαν, εσύ είσαι αυτός που έθεσε τα πράγματα σε κίνηση. Γι’ αυτό συνέχισε την προσπάθεια και θα ανταμειφτείς.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Paschal Sheeran, Dominic Abrams & Sheina Orbell (1995) Unemployment, Self-Esteem, and Depression: A Social Comparison Theory Approach, Basic and Applied Social Psychology, 17:1-2, 65-82
Paul, K. I., & Moser, K. (2009). Unemployment impairs mental health: Meta-analyses. Journal of Vocational Behavior, 74(3), 264–282.