Οι περισσότεροι από μας έχουμε σίγουρα αναρωτηθεί κατά καιρούς εάν περιτριγυριζόμαστε από τα “σωστά” άτομα. Ίσως να υπάρχουν άνθρωποι στο φιλικό μας περιβάλλουν που μας αναζητούν μόνο όταν χρειάζονται τη βοήθειά μας, και που συνήθως συμφωνούν με ό,τι λέμε ή κάνουμε, αποφεύγοντας να έρθουν σε λογομαχία μαζί μας.
Πράγματι, είναι συχνά δύσκολο να ξεχωρίσουμε πότε κάποιος έχει αληθινά αγνά και καλά συναισθήματα για εμάς και πότε όχι. Κι ακριβώς επειδή οι περισσότεροι “ψεύτικοι” άνθρωποι υϊοθετούν καλές συμπεριφορές, καταλήγουν να λαμβάνουν την ταμπέλα του “καλού” ατόμου, ακόμη κι αν έχουν τοξικές συνήθειες.
Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που μπορούν να εντοπιστούν σε αυτά τα άτομα και που μπορούν να βοηθήσουν κι εμάς να αναγνωρίσουμε τις πραγματικές τους προθέσεις.
1) Σέβονται μόνο τα άτομα με εξουσία και δύναμη
Έχετε παρατηρήσει κάποιον που συνήθως φέρεται πολύ καλά σε άτομα που παρουσιάζουν κάποια μορφή δύναμης ή βρίσκονται σε υψηλότερο κοινωνικό επίπεδο; Είναι λογικό, από τη μια, να συμπεριφερόμαστε κάπως διαφορετικά σε άτομα που δεν συναντάμε συχνά στην καθημερινότητα μας (π.χ. διάσημα πρόσωπα, διευθυντές κλπ). Από την άλλη όμως, όταν αυτές οι συμπεριφορές είναι πολύ έντονες, τις περισσότερες φορές τα άτομα που τις υϊοθετούν, δεν εξωτερικεύουν τις αληθινές τους προθέσεις. Ένας γενικός κανόνας, μάλιστα, είναι να αντιλαμβανόμαστε το ποιόν ενός ατόμου από τον τρόπο που συμπεριφέρεται στους υφισταμένους τους και όχι στους ανώτερούς του.
2) Προσποιούνται ότι προσπαθούν να ευχαριστήσουν τους πάντες
Σας έρχεται στο μυαλό κάποιος που πάντα προσπαθεί να ικανοποιεί τους άλλους γύρω του; Αν και μια τέτοια συμπεριφορά μπορεί να πηγάζει από προσωπικές ανασφάλειες του καθενός, χωρίς απαραίτητα να κρύβει κακοπροαίρετα ένστικτα, τα άτομα που αντιδρούν με αυτόν τον τρόπο δεν μπορούν να αντέξουν στην ιδέα του να βιώσουν την απόρριψη. Η ανάγκη τους αυτή να ικανοποιούν τους άλλους τους οδηγεί στο να λένε συνέχεια “ναι” σε οτιδήποτε τους ζητηθεί, κάτι που οδηγεί στο να λαμβάνουν έπειτα την ταμπέλα του “καλών” και “ευγενικών” ατόμων. Όμως, αρκετές φορές φαίνεται πως δεν δύνανται να τα βγάλουν εις πέρας με όλα όσα θέλουν να κάνουν για τους γύρω τους. Κι αυτό, είτε γιατί έχουν δώσει πολλές υποσχέσεις σε αρκετούς ανθρώπους, είτε επειδή δεν νιώθουν ότι έχουν το εσωτερικό κίνητρο για να πετύχουν όσα είπαν. Αυτά τα άτομα καταλήγουν να απογοητεύουν τους γύρω τους αλλά και τον εαυτό τους στο τέλος.
3) Αναζητούν απεγνωσμένα την προσοχή
Γνωρίζετε κάποιον που πάντα αναζητά την προσοχή και θέλει να βρίσκεται στο επίκεντρο πριν κάνει μια καλή πράξη; Οι φαινομενικά ‘’καλοί’’ άνθρωποι κάνουν πράγματα μόνο και μόνο για να λάβουν έπειτα την αναγνώριση. Αντιθέτως, οι πραγματικά αγνοί άνθρωποι δεν χρειάζονται εξωτερικούς παράγοντες για να κάνουν μια καλή πράξη, αρκεί και μόνο η εσωτερική ικανοποίηση των γύρω τους κι ένα χαμόγελο τους για να τους κάνει κι εκείνους χαρούμενους.
4) Σχολιάζουν και μιλούν πίσω από την πλάτη των άλλων
Ακόμη κι αν όλοι μας έχουμε το δικαίωμα να εκφράζουμε ελεύθερα τη γνώμη μας και να λέμε οτιδήποτε σκεφτόμαστε, το να σχολιάζουμε κρυφά είναι ένας εμμέσως επικίνδυνος τρόπος επίθεσης και κακεντρέχειας προς τους γύρω μας. Σε αντίθεση, οι άνθρωποι που εκφράζουν τα αληθινά τους συναισθήματα και σκέψεις τείνουν να συζητούν και να αναπτύσσουν διάλογο, ακόμη κι αν δεν συμφωνούν πάντοτε με τον απέναντί τους.
5) Εξαφανίζονται όταν τους χρειάζεσαι περισσότερο
Μια αρκετά συχνή συμπεριφορά των “ψεύτικων” ανθρώπων είναι πως εξαφανίζονται τις στιγμές που αντιλαμβάνονται ότι οι υπόλοιποι χρειάζονται πραγματικά την βοήθεια τους. Συνήθως εμφανίζονται μόνο όταν εκείνοι αναζητούν κάτι για τους ίδιους, ενώ αδιαφορούν για τις αληθινές ανάγκες των άλλων. Κυρίως, μάλιστα, δεν θα είναι αληθινά δίπλα σε κάποιον που έχει μια μεγάλη επιτυχία καθώς η ζήλεια τους υπερτερεί οποιουδήποτε άλλου αγνού συναισθήματος.
6) Αποφεύγουν τις ερωτήσεις για τον εαυτό τους
Τελευταίο και αρκετά συχνό χαρακτηριστικό των ατόμων αυτών είναι πως αποφεύγουν σε μεγάλο βαθμό να ανοιχτούν και να μιλήσουν για τη ζωή τους, την προσωπικότητά τους και τις φιλοδοξίες τους. Η τάση τους αυτή συνδέεται κυρίως με την ανάγκη τους να είναι αρεστοί από όλους, κι έτσι υϊοθετούν αυτόν τον μηχανισμό άμυνας ώστε να τους βοηθήσει να το επιτύχουν. Έτσι, συνήθως αποφεύγουν το ρίσκο του να δώσουν μια λάθος εντύπωση για τους ίδιους και στρέφουν την ερώτηση στον συνομιλητή τους, με σκοπό να ανοιχτεί εκείνος περισσότερο.
Τα παραπάνω στοιχεία μπορούν να δώσουν μια γενική εικόνα του πως συνηθίζουν να συμπεριφέρονται τα “ψεύτικα” άτομα σε διάφορες καταστάσεις. Παρ’ όλα αυτά, μεγαλύτερη σημασία έχει το πώς εμείς οι ίδιοι νιώθουμε απέναντι τους και πώς εμείς ερμηνεύουμε αυτές τις συμπεριφορές τους. Τις περισσότερες φορές, αρκεί να ακολουθήσουμε το ένστικτο μας για να καταλάβουμε τις προθέσεις των άλλων. Κι αν πάλι ούτε αυτό μας βοηθήσει, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ζωή είναι ένα ατέρμονο ταξίδι μάθησης και εξέλιξης. Μόνο οι εμπειρίες μας και τα μαθήματα που θα αποκομίσουμε από τις αλληλεπιδράσεις μας με τους γύρω μας θα μας δυναμώσουν και θα μας διαμορφώσουν σαν προσωπικότητες. Η ζωή απλώνεται μπροστά μας, κι εμείς είμαστε εδώ για να τη ζήσουμε.
Βιβλιογραφία:
https://medium.com/illumination/8-signs-of-fake-nice-people-you-need-to-be-aware-of-1c7fd2b91874
https://www.entrepreneur.com/article/313268
Φωτογραφίες:
https://www.ourmindfullife.com/fake-friends-quotes/
https://stock.adobe.com/uk/images/fake-people/126850086