Η αντίφαση στην προαναφερθείσα φράση είναι προφανής. Ωστόσο η «αρνητική θετικότητα» αποτελεί ,πράγματι, μέρος της καθημερινότητας μας. Συγκεκριμένα , σε καλύτερη διατύπωση, πρόκειται για τον όρο «τοξική θετικότητα»(toxic positivity/dimissive positivity) , ο οποίος θεμελιώθηκε από την ψυχοθεραπεύτρια Whitney Goodman που δημιούργησε ένα καθοδηγητικό διάγραμμα, με την βοήθεια του οποίου μπορούμε να διακρίνουμε την διαφορά μεταξύ φράσεων που υποδηλώνουν επιβεβαίωση και ελπίδα ή φράσεων «τοξικής θετικότητας».
Τι σημαίνει όμως στην πράξη αυτός ο όρος; Στην ουσία περιγράφει την εγκόλπωση μιας τακτικής συνεχούς θετικής στάσης στην ζωή μας , κατά την οποία, παραμερίζουμε κάθε αρνητικό συναίσθημα. Φυσικά , αυτή η πρακτική μοιάζει δελεαστική. Ωστόσο ,έχει ζωτική σημασία να μην καταπιέζουμε κανενός είδους συναίσθημα. Γιατί είναι αυτό απαραίτητο ; Έρευνες που διεξήχθηκαν επισημαίνουν πως οι άνθρωποι που δεν εκφράζουν τα αρνητικά τους συναισθήματα παρουσιάζουν ψυχοσωματικές αντιδράσεις που μπορούν αργότερα να οδηγήσουν σε διαταραχή άγχους , κατάθλιψη και ακόμη και σε ψυχοσωματικά νοσήματα .
Έχεις νιώσει ότι φοβάσαι τα αρνητικά σου συναισθήματα; Είναι σύνηθες το φαινόμενο αποφυγής καταστάσεων που γνωρίζουμε πως θα μας δημιουργήσουν τα «άσχημα» συναισθήματα όπως θυμός , άγχος και θλίψη.Το βίωμα αυτών όμως αποδεικνύεται αξιοσημείωτο για την πορεία της ζωής μας και την εξέλιξη μας ως όντα. Επομένως, οφείλουμε να παρέχουμε στον εαυτό μας την πολυτέλεια να εκφραστεί ελεύθερα και να μην αισθανόμαστε την ανάγκη να προσποιηθούμε θετικότητα ή να αγνοούμε τις αγωνίες μας προς χάριν μιας τοξικής θετικότητας που λανθασμένα κρίνουμε πως θα μας ευνοήσει.Μπορείς να παραμένεις θετικός ενώ αισθάνεσαι άγχος και θλίψη.
Πως μπορούμε να καταπολεμήσουμε την τοξική θετικότητα; Επιτρέποντας μας και άσχημες στιγμές από τις οποίες μακροχρόνια βγαίνουμε δυνατότεροι. Το πρώτο βήμα για να ξεπεράσουμε μια κατάσταση είναι η αποδοχή. Έχει μεγάλη σημασία να μην διστάζουμε να παραδεχτούμε στον εαυτό μας τα πραγματικά μας συναισθήματα. Έχει εξίσου μεγάλη σημασία να τα αναγνωρίζουμε ,να τα επικοινωνούμε και να τα απελευθερώνουμε. Καταστάσεις όπως αβεβαιότητα για το μέλλον ,ανασφάλεια, αγωνία, ζήλεια αποτελούν κομμάτι της ζωής μας όσο και η βεβαιότητα, η αυτοπεποίθηση , η ευτυχία και σίγουρα είναι θετικό να τις διανύουμε .Δεν χρειάζεται να πιέζουμε τον εαυτό μας να πεισθεί πως όλα θα πάνε καλά εάν δεν το αισθανόμαστε εκείνη την στιγμή.
Έχουμε όλοι δικαίωμα στις «κακές» στιγμές. Άλλωστε αποτελούν μέρος της φύσης του ανθρώπου, είναι ένα δείγμα ζωής. Δεν είναι φυσικό ούτε ωφέλιμο για εμάς να βλέπουμε πάντα μόνο την θετική πλευρά των πραγμάτων . Ο διάσημος ψυχίατρος Carl Jung έχει δηλώσει την εξής φράση : «I’d rather be whole than good» δηλαδή «προτιμώ να αισθάνομαι ολοκληρωμένος παρά να αισθάνομαι καλά».
Από εδώ και στο εξής, ας κάνουμε την προσπάθεια να μην πιεζόμαστε να νιώθουμε πάντα καλά . Είναι ανθρώπινο να λυγίζουμε και να πέφτουμε . Το σημαντικότερο όμως , είναι να έχουμε πίστη στις ικανότητες μας και να αισθανόμαστε ότι με βοήθεια ή χωρίς , αργά και σταδιακά έχουμε τις δυνατότητες να ξεπεράσουμε ό,τι μας συμβαίνει και να ανελιχθούμε σε ό,τι ονειρευόμαστε.