Ο κορoνοϊός είναι το καινούργιο στίγμα της εποχής μας.
Η εποχή χωρίζεται σε Προ και Μετά κορονοϊού. Ψυχολόγοι, ψυχίατροι και ειδικοί κάθε είδους -ακόμα και αν είναι «ειδικοί στην τέχνη της ζωής»- γνωρίζουμε τα οφέλη της υγειούς σεξουαλικής δραστηριότητας και πως αυτή προάγει την βελτίωση στην ποιότητα ζωής.
Ποιά είναι όμως η «υγιής» σεξουαλική ζωή και πως ορίζεται; Τα ταξινομητικά συστήματα Ψυχικών Διαταραχών (DSM, ICD) έχουν ορίσει ένα τμήμα στην λίστα τους, που αφορά τις σεξουαλικές διαταραχές. Όπως φαντάζεστε, αυτό συνεχώς επεκτείνεται δίνοντας ευκαιρία ακόμα και το γνωστό σε όλους μας Porn Hub να πει την γνώμη του στους ακόλουθούς του! Αφού, η δημοφιλής ιστοσελίδα έχει ξεχωριστή επιλογή για Σεξουαλική Ψυχική Υγεία στο μενού επιλογών του.
Τώρα ας δούμε πώς και αν αυτή η σεξουαλική δραστηριότητα επηρεάστηκε στο μέσο της κρίσης του ιού Covid-19.
Σύμφωνα με τα τρέχοντα στοιχεία, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν ο ιός μεταδίδεται μέσω οποιασδήποτε σεξουαλικής πρακτικής ή όχι. Πολλοί μάλιστα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χαριεντιζόμενοι ανάφεραν, ως αποτέλεσμα του Lockdown, την πλήρωση είτε των μαιευτηρίων (αύξηση της libido), είτε των δικηγορικών γραφείων με αιτήσεις διαζυγίων (μείωση της libido και αύξηση της επιθετικότητας -ακόμα και λεκτικής)!
Ωστόσο, είναι πολύ ενδιαφέρον πως απόρροια του αποκλεισμού στα σπίτια υπήρξε η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία. Στην Κίνα μάλιστα έγινε και αντίστοιχη έρευνα, που απέδειξε ακριβώς αυτή την όλο και πιο χαμηλή σεξουαλική διάθεση στα ζευγάρια. Ο λόγος ακόμα ανεξήγητος. Τολμώ μόνο να υποθέσω, πως η κακή οικονομική κατάσταση, που έφερε μαζί του το Lockdown, οδήγησε σε αυτή την ελάττωση ή ακόμα και αποχή.
Ο εγκλεισμός, όμως, φαίνεται να οδηγεί σε αποδυνάμωση του ότι -με τους παρόντες νόμους, στην Ελλάδα- θεωρείται φυσιολογικό. Δηλαδή, το να ποινικοποιείται κάθε σεξουαλική πράξη πριν τα 18!
Αναφέρομαι στην αύξηση της παιδικής πορνογραφίας και παιδικής κακοποίησης. Πάλι θα υποθέσω, καθώς τα αντίστοιχα στοιχεία δεν έχουν έρθει στο φως ακόμα, ότι το γεγονός πως απαγορευόταν η κυκλοφορία των ατόμων (1) καθώς και η πρόσβαση στις /από τις δέουσες κοινωνικές υπηρεσίες (2) δυσχέραινε την γνώση και την παρέμβαση αντίστοιχων κοινωνικών/ κοινοτικών μονάδων.
Ακόμα, δεν παύω να σκέφτομαι το ενδεχόμενο των χρημάτων. Δεδομένης της «ακριβής» αγοράς στα παιδικά πορνό (κατά κύριο λόγο ιντερνετικής πορνογραφίας) προσθέτω και ως αίτιο το ότι, εν μέρη και λόγω τις απουσίας των φορέων -που έδινε το πράσινο φως στους εκμεταλλευτές- , αρκετοί αισχροκερδούσαν σε βάρος των ανήλικων κορμιών.
Όμως, για να αλλάξουμε κλίμα και να κλείσουμε ευχάριστα το παρόν άρθρο, να μην ξεχνάμε το γεγονός της αύξησης του αυνανισμού. Ένας φτηνός και ασφαλής τρόπος ικανοποίησης των ατόμων που σίγουρα ευδοκίμησε και εξακολουθεί να ευδοκιμεί στα χρόνια του κορονοϊού και όχι μόνο. Μέσω διαδικτύου, περιοδικών, σκέψεων ακόμα και ήχων (!!!) επιτυγχάνεται μια «προστατευμένη» χωρίς ενδεχόμενο κορονοϊού πράξη!
Τέλος, θέλω και δημόσια να ευχαριστήσω το Ψυχιατρικό Τμήμα Εξωνοσοκομειακής Περίθαλψης του 424 ΓΣΝΕ που σε συνεργασία με την Ένωση Επαγγελματιών Ψυχιάτρων Ελλάδας (ΕΝ.Ε.Ψ.Ε) και τον Κλάδο Στρατιωτικής Ψυχιατρικής της ΕΨΕ διοργάνωσε μια διαδικτυακή εκδήλωση, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Σεξουαλικής Υγείας (4/9), από την οποία και άντλησα εν μέρη τα προηγούμενα στοιχεία.
Σύλια Θ.