Γράφει η Ειρήνη Παναγοπούλου, Κλινική Ψυχολόγος MSc. – Ψυχοθεραπεύτρια
ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn

Γράφει η Ειρήνη Παναγοπούλου, Κλινική Ψυχολόγος MSc. – Ψυχοθεραπεύτρια

Τι ορίζουμε ως στυτική δυσλειτουργία;

1. Αξιοσημείωτη δυσκολία στην απόκτηση στύσης κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα.

2. Αξιοσημείωτη δυσκολία στη διατήρηση της στύσης μέχρι την ολοκλήρωση της σεξουαλικής δραστηριότητας.

3. Σημαντική μείωση της στυτικής ακαμψίας.

Τα συμπτώματα  επιμένουν περίπου 6 μήνες, προκαλούν κλινικά σημαντική δυσφορία στο άτομο και συμβαίνει στην πλειοψηφία των σεξουαλικών περιπτώσεων ( τουλάχιστον 75%).

 • Πρωτοπαθής: Η διαταραχή εμφανίστηκε από την έναρξη της σεξουαλικής ζωής του ατόμου.
 • Δευτεροπαθής: Η διαταραχή ξεκίνησε μετά από μια περίοδο σχετικής φυσιολογικής σεξουαλικής λειτουργίας.
 • Γενικευμένη: Δεν περιορίζεται σε ορισμένους τύπους διέγερσης, καταστάσεων, ή συντρόφων.
 • Περιστασιακή: Συμβαίνει μόνο με ορισμένους τύπους διέγερσης, καταστάσεων, ή συντρόφων.

Είναι ένα πρόβλημα αρκετά κοινό και σύμφωνα με μία σημαντική μελέτη, η οποία έγινε στις ΗΠΑ την δεκαετία του 1990, το 52% των ανδρών ηλικίας από 40-70 ετών παρουσίαζε από ελαφριά έως βαριά στυτική δυσλειτουργία. Χαρακτηριστικά το 20% των ανδρών άνω των 20 ετών θα βιώσει κάποια στιγμή στη ζωή του την εμπειρία αυτή, ενώ οι μισοί άνδρες άνω των 50 αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη στύση τους.Η στυτική δυσλειτουργία μαζί με την πρόωρη εκσπερμάτωση είναι οι πιο συχνές αντρικές σεξουαλικές διαταραχές

Τι ΔΕΝ είναι η στυτική δυσλειτουργία;

– Το πρόβλημα στύσης  δεν έχει ΠΑΝΤΑ  ψυχολογικό ή οργανικό αίτιο. H στυτική διαταραχή μπορεί να εμφανιστεί  ξαφνικά, όταν οι σκέψεις του άνδρα για κάποιο λόγο τού αποσπάσουν την προσοχή , ή συμβεί κάτι που μπορεί να του προκαλέσει ξάφνιασμα – ταραχή: π.χ., το ξαφνικό κουδούνισμα του κινητού, κάποιος θόρυβος ή ακόμη και μια άγαρμπη κίνηση κ.α.

Ποια είναι τα αίτια της ΣΔ;

Ψυχογενή αίτια : εμφανίζονται συχνά σε μικρότερες ηλικίες και οφείλονται συνήθως σε καταστάσεις όπως

1. Κατάθλιψη,

2. Stress,

3. Άγχος της πρώτης φοράς,

4.  Αυξημένες προσδοκίες που αφορούν το σεξουαλικό ρόλο,

5. Άγχος επίδοσης. Ο αγχώδης και βιαστικός άνδρας κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να χάσει χωρίς λόγω και αιτία την στύση του.

6. H λάθος σύντροφος.: H στυτική διαταραχή μπορεί να εμφανίσει κυκλικότητα ή εκλεκτικότητα – να εμφανίζεται δηλαδή ανάλογα με την ψυχική εικόνα που βιώνει ο άνδρας για τη συγκεκριμένη σύντροφο στη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Είναι εντελώς φυσιολογικό δηλαδή να δυσλειτουργεί με μια συγκεκριμένη γυναίκα ενώ με μια άλλη να λειτουργεί φυσιολογικότατα. Και συνήθως όταν δυσλειτουργεί με μια γυναίκα προσπαθεί να ελέγξει τη στυτική του ικανότητα δοκιμάζοντας με μια άλλη. Έτσι θα βεβαιωθεί ότι το πρόβλημα δεν είναι αυτός, αλλά η σύντροφος.

Αποτέλεσμα; Μεγαλύτερη δραματοποίηση, σύγχυση και έκλυση υπερβολικού άγχους.

7. Συνήθεια της αυτοϊκανοποίησης: αναπτύσσει ψυχοπαθολογικού τύπου συμπεριφορές και καθηλώνει τον άνδρα οδηγώντας τον σε σεξουαλική δειλία και εν τέλει ψυχρότητα.

H συμπεριφορά αυτή, που είναι απόλυτα φυσιολογική την περίοδο της εφηβείας, δίνοντας την ικανότητα στον νεαρό άνδρα να αφυπνιστεί σεξουαλικά, στην ενήλικη περίοδο θεωρείται ότι κλέβει την παράσταση.

Στην ψυχική εικόνα αυξάνει «το βόλεμα» και τον φόβο ότι μπορεί να αποτύχει σε ενδεχόμενη σεξουαλική προσπάθεια, μειώνει την αυτοπεποίθηση του ατόμου και εκφράζει τάσεις παλινδρόμησης, καταθλιπτικής διάθεσης και παθητικής στάσης στη γενικότερη πορεία της ζωής του.

8. Χρήση προφυλακτικού: κύρια εδώ είναι η σκέψη πως μόλις χρησιμοποιηθεί το προφυλακτικό θα χαθεί η στύση λόγω μειωμένης αίσθησης της ηδονής κατά την προσπάθεια της ενδοκολπικής εισχώρησης.

Αυτό οδηγεί το άτομο  στην αποφυγή του προφυλακτικού,  με αποτέλεσμα να εκτεθεί πιθανώς σε μόλυνση από σεξουαλικώς μεταδιδόμενη ασθένεια. Αυτή η διαδικασία της χρήσης του προφυλακτικού τον αγχώνει.

H σκέψη ότι κατά την προσπάθεια να το τοποθετήσει στο πέος του θα χάσει τη στύση του γίνεται ιδεοληψία. Αν μάλιστα του έχει συμβεί κάτι τέτοιο, η επόμενη φορά θα του προκαλέσει φόβο και πανικό.

9. Καταπιεσμένη ομοφυλοφιλία

Οργανικά αίτια:

 • Αγγειακά (ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, υπερλιπιδαιμία και καρδιαγγειακή νόσο). Μελέτες έχουν δείξει ότι ασθενείς με στυτική δυσλειτουργία αγγειακού τύπου εμφανίζουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάζουν στεφανιαία νόσο. Μάλιστα μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι ασθενείς με στυτική διαταραχή, χωρίς ιστορικό στεφανιαίας νόσου, όταν υποβλήθηκαν σε καρδιολογικό έλεγχο το 20% περίπου παρουσίαζε βλάβες στα στεφανιαία αγγεία χωρίς να το γνωρίζει.
 • Νευρογενή (ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας,νόσο του Parkinson, εγκεφαλικό . επεισόδιο, χειρουργική της πυέλου όπως ριζική προστατεκτομή, ριζική κυστεκτομή κ.α.).
 • Ορμονικά (ασθενείς με υπογοναδισμό, υπό και υπερθυρεοειδισμό).
 • Ανατομικά (συγγενείς με επίκτητες γωνιώσεις του πέους ).
 • Φάρμακα και ουσίες (αντιυπερτασικά, αντικαταθλιπτικά, αντιανδρογόνα, καπνός, αλκοόλ, ναρκωτικές ουσίες)

Πώς βιώνει το άτομο την εμφάνιση ΣΔ;

Το άτομο θορυβείται, αισθάνεται ότι η συγκεκριμένη δυσλειτουργία μπορεί να απειλήσει την ερωτική του ζωή.  Ιδεοληπτική φοβία, καταθλιπτική εικόνα, αντικοινωνική συμπεριφορά, καχυποψία και παρανοειδής ιδεασμός είναι συνήθη επακόλουθα, τα οποία ανάλογα με την προσωπικότητά του προκαλούν μεταβολές στην καθημερινή του ζωή, φθάνοντας σε σημείο να απορρυθμίσουν ακόμη και την επαγγελματική του δραστηριότητα ή να τον οδηγήσουν σιγά σιγά στην κοινωνική απομόνωση και στην ψυχική διαταραχή.

Να σημειωθεί ότι (κυρίως στις νεαρότερες ηλικίες) έχουν σημειωθεί ακόμη και αυτοκτονικές απόπειρες από άνδρες που θεώρησαν ότι «ξόφλησαν» σεξουαλικά και δεν είναι πλέον ικανοί να αποφύγουν το ρεζίλεμα μπροστά στη γυναίκα που τους χλευάζει.

H αυτοκτονική συμπεριφορά ενός άνδρα μπορεί να επιταθεί και σε πιθανές παρανοειδείς σκέψεις: ότι, π.χ., τον σχολιάζουν, ότι το πρόβλημα έχει «διαρρεύσει» στον χώρο εργασίας του ή ότι τον θεωρούν σεξουαλικά μη ικανό.Σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να αμφισβητήσει τον ανδρισμό του με σκέψεις περί ομοφυλοφιλίας.

Πολλοί άνδρες με στυτική διαταραχή έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, χαμηλή αυτοπεποίθηση,  μειωμένη αίσθηση της αρρενωπότητας, και ενδέχεται να εμφανίσουν κατάθλιψη.  Στο μέλλον πιθανό είναι να παρουσιάσουν  φόβο ή / και  αποφυγή των σεξουαλικών συνευρέσεων.

Πώς μπορώ να βοηθήσω τον εαυτό μου;

– Διαχειριστείτε τη συναισθηματική κατάσταση που βιώνετε,

– Επιλέξτε  τη σύντροφο που επιθυμείτε πραγματικά,

– Αποφύγετε την καταναγκαστική επαφή για να ελέγξετε τη στύση σας,

– Ενημερωθείτε γύρω από το πρόβλημα,

– Συζητήστε με τη σύντροφό σας, επικοινωνήστε το πώς νιώθετε,

– Αυξήστε τα προκαταρκτικά παιχνίδια και επικοινωνήστε τις φαντασιώσεις σας, αποφεύγοντας  τη σεξουαλική πράξη,

– Συστήνεται ο οργανικός έλεγχος,

– Ζητείστε τη βοήθεια ενός ειδικού προκειμένου να διαχειριστείτε το φόβο σεξουαλικής επίδοσης και το άγχος που προκαλεί,

Πώς να βοηθήσω τον άνθρωπό μου που εμφανίζει ΣΔ;

– Διαχειριστείτε τη συναισθηματική κατάσταση που βιώνετε-δυσφορία,

-Αυξήστε τα προκαταρκτικά παιχνίδια και μοιραστείτε τις φαντασιώσεις σας  (είναι ικανές να απομακρύνουν την αγωνία τη δική σας και του συντρόφου σας).

– Επικοινωνήστε με ειλικρινή και ήρεμο τρόπο, τονίζοντας τα σημεία που σας αρέσουν στις σεξουαλικές σας επαφές και το πόσο ο ίδιος σας έλκει- υποστηρικτική στάση.

Θεραπεία:

-Ψυχοθεραπεία  ΓΣΘ & Sex Therapy Τεχνικές των Masters & Johnson  :  σύντομη, με ψυχοεκπαιδευτικό χαρακτήρα, διάρκειας 15-20 συνεδριών εστιάζοντας στο σεξουαλικό πρόβλημα.  Στόχος είναι η χαλάρωση, η συστηματική απευαισθητοποίηση

Ειδικότερα:

α) επανεξέταση των αρνητικών σκέψεων και αντικατάστασή τους με ωφέλιμες και ρεαλιστικές σκέψεις,

β) εστίαση της προσοχής στα σεξουαλικά ερεθίσματα και την ευχαρίστηση,

δ) στη βελτίωση των σεξουαλικών τεχνικών και ερεθισμάτων-παιχνίδια ρόλων,

ε) στη χορήγηση για μικρό διάστημα φαρμάκων που διευκολύνουν τη στύση.

Μετά από μια πλήρη κλινική εκτίμηση του ζευγαριού, οι συνεδρίες αρχίζουν με «ανάθεση δουλειάς στο σπίτι», με ορισμένες προκαθορισμένες ασκήσεις:

-Όλες οι σεξουαλικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανόμενης και της συνουσίας, απαγορεύονται μέχρι να αποφασίσει ο θεραπευτής ότι το ζευγάρι είναι έτοιμο. Αυτή η επιβαλλόμενη αποχή είναι το πρώτο βήμα για την εξάλειψη της πίεσης για σεξουαλική απόδοση.

-Οι πρώτες ασκήσεις είναι αυτές της «εστίασης στις αισθήσεις» (sensate focus), που έχουν σαν σκοπό την αύξηση της ικανότητας για συνειδητοποίηση των αισθήσεων του ίδιου του ατόμου και της συντρόφου.

Αν υπάρχει οργανικό πρόβλημα, μετά από εξετάσεις, ο ουρολόγος-ανδρολόγος θα προτείνει την κατάλληλη θεραπεία όπως:

 • φάρμακα από το στόμα (σιλδεναφίλη, τανταλαφίλη, βαρδεναφίλη) τα οποία είναι απολύτως ασφαλή, εύκολα στην χρήση και αποτελεσματικά στο 70-80% των ασθενών. Στην πρώτη γραμμή θεραπείας ανήκει και η συσκευή vacuum (προκαλεί τεχνητή στύση χρησιμοποιώντας κενό αέρα).
 • ενδοπεϊκες ενέσεις (τις οποίες ο άνδρας μαθαίνει να κάνει μόνος του) καθώς και η ενδοουρηθρική τοποθέτηση ουσιών που προκαλούν στύση.
 • χειρουργική τοποθέτηση ενδοπεϊκών προθέσεων, οι οποίες αποτελούν ένα πολύ αξιόπιστο και αποτελεσματικό στυτικό μηχανισμό. Ο μηχανισμός αποτελείται από μία υδραυλική διάταξη (δύο κύλινδροι, μια δεξαμενή και μια αντλία) .
 • Τέλος υπάρχουν και θεραπείες ορμονικής υποκατάστασης για ειδικές κατηγορίες ασθενών.

Σημαντικοί παράμετροι πρόληψης: 

 • Η διακοπή του καπνίσματος
 • Μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ και λίπους
 • Διαχείριση του stress
 • Τακτική άσκηση

 

Βιβλιογραφία:

– Σεξουαλική Υγεία – Dr. Θάνος Ασκητής & Συνεργάτες, Εκδόσεις: ΛΙΒΑΝΗ

-Klein, M.J., et al. “Sexuality and Disability.” Medscape. Oct. 29, 2018<https://emedicine.medscape.com/article/319119-overview>.

-‘All natural’ alternatives for erectile dysfunction: A risky proposition. (2015). fda.gov/consumers/consumer-updates/all-natural-alternatives-erectile-dysfunction-risky-proposition

– Capogrosso P, et al. (2013). One patient out of four with newly diagnosed erectile dysfunction is a young man – worrisome picture from the everyday clinical practice. DOI: 10.1111/jsm.12179

-Chauhan NS, et al. (2014). A review on plants used for improvement of sexual performance and virility. DOI: 10.1155/2014/868062

-Dhikav V, et al. (2010). Yoga in male sexual functioning: A noncomparative pilot study. DOI: 10.1111/j.1743-6109.2010.01930.x

-Dorey G, et al. (2005). Pelvic floor exercises for erectile dysfunction. DOI: 10.1111/j.1464-410X.2005.05690.x

– El-Sakka AI. (2018). Dehydroepiandrosterone and erectile function: A review. DOI: 10.5534/wjmh.180005

– Erectile dysfunction (ED). (2017). niddk.nih.gov/health-information/urologic-diseases/erectile-dysfunction/all-content

-Erectile dysfunction (ED). (n.d.). uwhealth.org/urology/erectile-dysfunction-ed/20537

– Gerbild H, et al. (2018). Physical activity to improve erectile function: A systematic review of intervention studies. DOI: 10.1016/j.esxm.2018.02.001

– Gianfrilli D, et al. (2012). Propionyl-L-carnitine, L-arginine and niacin in sexual medicine: A nutraceutical approach to erectile dysfunction. DOI: 10.1111/j.1439-0272.2011.01234.x

– Jang D-J, et al. (2008). Red ginseng for treating erectile dysfunction: A systematic review. DOI: 10.1111/j.1365-2125.2008.03236.x

– Kotta S, et al. (2013). Exploring scientifically proven herbal aphrodisiacs. DOI: 10.4103/0973-7847.112832

– Lai B-Y, et al. (2019). Acupuncture for treatment of erectile dysfunction: A systematic review and meta-analysis. DOI: 10.5534/wjmh.180090

– Lakin M, et al. (2018). Erectile dysfunction. clevelandclinicmeded.com/medicalpubs/diseasemanagement/endocrinology/erectile-dysfunction

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Γραμμένο από
Παναγοπούλου Ειρήνη, Κλινική Ψυχολόγος, MSc.

Archives

Categories