Σπάζοντας το ξόρκι: Η ψυχολογική επιρροή του τοξικού καθρέφτη
Photo by Edgar Hernández in Unsplash

Σπάζοντας το ξόρκι: Η ψυχολογική επιρροή του τοξικού καθρέφτη

Ζούμε στην εποχή που καθημερινά ο καθένας από εμάς αναρωτιέται “Γιατί φτάσαμε εδώ;¨. Πλέον, όλα θα μπορούσαμε να τα χαρακτηρίσουμε αβέβαια, προκαλώντας σε όλους μας, μία συνεχή ανασφάλεια για το οτιδήποτε. Όλοι νιώθουν δυσκολίες στο να εξελιχθούν ταχύτερα. Να κοιτάξουν ψηλά και να προχωρήσουν. Αντιθέτως, κάτι τους τραβάει προς τα κάτω. Ο καθένας από εμάς, περπατάει στο δικό του μονοπάτι, με τα δικά του βιώματα, άλλοι έχουμε κοινή διαδρομή και άλλοι όχι, σημασία έχει να φτάσει ο καθένας από εμάς στον προορισμό που ο ίδιος επιθυμεί και με ανθρώπους που τον κάνουν ευτυχισμένο.

Είναι υπέροχο στο διάβα σου, να συναντάς ανθρώπους αισιόδοξους, ανθρώπους που θα σε βοηθήσουν να βάλεις ένα ακόμη λιθαράκι στον αγώνα της ζωής. Ανθρώπους που θα σε πάρουν από το χέρι και θα σου πουν “πάμε“, όταν εσύ θα νομίζεις πως δεν θα μπορείς να κάνεις βήμα, ανθρώπους που θα έχουν μόνο να σου δώσουν και τίποτα να σου στερήσουν. Οι περισσότεροι τριγύρω μας είναι απογοητευμένοι, γιατί νιώθουν συναισθηματικά κακοποιημένοι. Στην καθημερινότητά σου, θα γνωρίσεις πολλούς τοξικούς ανθρώπους…όταν μιλάμε για τοξικότητα εννοούμε ενέργειες οι οποίες έχουν σκοπό να προσβάλλουν, να υποτιμήσουν, ακόμη, και να χειραγωγήσουν κάποιον. Η τοξικότητα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ανταγωνισμός, καθώς υπάρχουν άτομα, τα οποία για να αποδείξουν πως αυτά είναι καλύτερα-θα αγγίξουν τα όρια του φθόνου, της καταπίεσης, του ελέγχου, του συναισθηματικού εκφοβισμού-ακόμη και της λεκτικής, ψυχολογικής ή και σωματικής βίας (Larncer, 2014).

 

Ιδίως η χειριστικότητα και η συναισθηματική καταπίεση, μπορεί να συμβαίνουν με τέτοιον τρόπο, ώστε να μην τα αντιλαμβάνεται ο αποδέκτης (Masterson, 2004). Ένας τοξικός άνθρωπος, θα σου λέει συνεχώς πως υπερβάλλεις και ότι φέρεσαι σαν “τρελός” σε συνδυασμό με ότι φαντάζεσαι ακόμη πράγματα και καταστάσεις. Το παιχνίδι του μυαλού είναι το πιο εύκολο “χαρτί” που έχουν να παίξουν.

Όλα τα χαρακτηριστικά ενός τοξικού ανθρώπου είναι και το καθρέπτισμα στα χαρακτηριστικά ενός ναρκισσιστή. Θα χαρακτηρίζονταν σαν ενεργειακά βαμπίρ, καθώς μπλοκάρουν οτιδήποτε καλό ή λειτουργικό μπορεί να συμβεί. Αυτοί οι άνθρωποι σου τραβάνε ενέργεια, σε κάνουν να νιώθεις αδύναμος και ανάξιος, κάτι το οποίο δεν ισχύει! Μην υποκύψεις στην ενοχή που σου ασκεί ένας ναρκισσιστής, αφού ο σκοπός του είναι να αποκτήσει περισσότερη δύναμη από εσένα (Post, 1993). Κύριο μέλημά σου είναι να βάλεις υγιή όρια, τα οποία θα σε προστατέψουν από περαιτέρω κακοποίηση.

Οι ναρκισσιστές δεν έχουν θάρρος, αλλά θράσος, προσπαθώντας να επιβληθούν στις ζωές των άλλων. Στα πλαίσια της τοξικής συμπεριφοράς συμπεριλαμβάνεται και η αποποίηση ευθυνών αλλά και η άρνηση οποιασδήποτε ευθύνης εις βάρος των άλλων. Ο νάρκισσος πιστεύει ότι ο κόσμος περιστρέφεται γύρω από αυτόν, για αυτό θεωρεί και τις ανάγκες των άλλων λιγότερο σημαντικές. Μην υποκύψεις στο παιχνίδι τους. Δείξε πόσο δυνατός είσαι! Πίστεψε σε εσένα και απέδειξε τους ότι δεν μπορούν να τα καταφέρουν. “Χτίσε” την αυτοεκτίμησή σου, καθώς θα σε διευκολύνει να το χειριστείς καλύτερα. Να λες “όχι” και να μη φοβάσαι να λες τα “θέλω” σου. Τα όρια θα σε βοηθήσουν να τους έχεις σε απόσταση. Δεν χρειάζεται να αλλάξεις κανέναν, χρειάζεται όμως να ζήσεις όπως εσύ ο ίδιος επιθυμείς, σύμφωνα με τις αξίες, τα όνειρα και τα θέλω σου. Χάρισε εσύ ο ίδιος στον εαυτό σου την πληρότητα που αναζητάς.

Να σε αγαπάς και να σε φροντίζεις, είναι το καλύτερο δώρο που θα μπορούσες να κάνεις σε εσένα. Αν νιώσεις πως χρειάζεσαι βοήθεια, τότε σκέψου πως δεν είσαι μόνος.

 Βιβλιογραφική Ανασκόπηση:

  • Lancer, D. (2014). Conquering Shame and Codependency: 8 Steps to Freeing the True You. Minnesota: Hazelden Foundation.
  • Masterson, J. F. (2004). A Therapist’s Guide to the Personality Disorders: The Masterson Approach: A Handbook and Workbook. Phoenix, Az.: Zeig, Tucker, & Theisen, Inc.
  • Post, J. M. (1993). Current concepts of the narcissistic personality: Implications for political psychology. Political Psychology, 99-121.

Επιμέλεια Κειμένου Μακαρώνη Στυλιανή
ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Γραμμένο από
Δημήτρια Ιωάννου
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com