Ο όρος σεξουαλικότητα νοηματοδοτείται ως η ικανότητα σεξουαλικής έκφρασης με κοινές συνιστώσες το σεξουαλικό προσανατολισμό, τη σεξουαλική ταυτότητα, τη σεξουαλική συσχέτιση, τον ερωτισμό και γενικότερα τις κοινωνικές διαστάσεις του σεξ. Αδιαμφισβήτητα, με το γήρας εμφανίζονται τόσο σωματικές αλλά όσο και ψυχολογικές αλλαγές οι οποίες επηρεάζουν τη σεξουαλική ζωή, χωρίς όμως αναγκαστικά να την αναιρούν. Αυτό μάλιστα αιτιολογεί και τις περιορισμένες ή ανύπαρκτες σεξουαλικές επαφές των ζευγαριών αυτής της ηλικίας. Ποιες σωματικές μεταβολές συναντάνε στην πραγματικότητα οι υπερήλικες;
Άνδρες:
- Περιορισμένη στύση των θηλών του μαστού
- Περιορισμένοι μυϊκοί σπασμοί
- Δυσκολία στην επίτευξη στύσης
- Περιορισμός στην ανέλιξη του όσχεου και των όρχεων
- Περιορισμός σε διάρκεια και δύναμη εξόδου του σπέρματος
- Άμεση απώλεια στύσης μετά τον οργασμό
Γυναίκες: (οι σημαντικότερες μεταβολές συμβαίνουν με την εμμηνόπαυση, που χαρακτηρίζεται από αναστολή παραγωγής οιστρογόνων)
- Ατροφία και ξηρότητα του κόλπου
- Περιορισμός συσπάσεων του κόλπου
- Επώδυνες συσπάσεις της μήτρας κατά τον οργασμό
- Πόνο κατά την επαφή (δυσπαρευνία)
- Το στήθος χάνει την ικανότητα να αυξάνεται σε όγκο
Αξίζει να επισημανθεί ότι αρκετά χρόνια νοσήματα όπως η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η στεφανιαία νόσος, αλλά και τα φάρμακα που χορηγούνται για τη θεραπεία χρόνιων παθήσεων (καρδιολογικά, αντιυπερτασιακά, ψυχοτρόπα) είναι υπεύθυνα για τις οργανικές διαταραχές της στύσης στους άνδρες. Παράλληλα όμως, η στυτική δυσλειτουργία συνδέεται και με τρεις άλλους ψυχολογικούς παράγοντες: θυμό, μειωμένη αίσθηση κυριαρχίας & ελέγχου, και κατάθλιψη. Επιπρόσθετα, η μειωμένη επιθυμία των ανδρών συνδέεται με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης (σύμφωνα με μελέτες από τα τριάντα έτη και έπειτα (≥ 30) οι άντρες τείνουν να χάνουν περίπου 1% τεστοστερόνης και με εκθετική αύξηση ανά έτος). Ωστόσο, είναι αναγκαίο να μην παραγκωνίζουμε τους ψυχολογικούς παράγοντες. Στα πλαίσια της θεραπείας με το να προκαλέσουμε απλά στύση στον άνδρα και να αντιμετωπίσουμε την ξηρότητα του κόλπου στη γυναίκα, δε λύνουμε και τα προβλήματα της σχέσης του ζευγαριού ή τις προσωπικές δυσχέρειες του καθενός.
Βιβλιογραφία
Κωσταρίδου-Ευκλείδη Α. (2011). Θέματα Γηροψυχολογίας και Γεροντολογίας. Αθήνα: Πεδίο