Καλησπέρα. Ειμαι η Ελένη, είμαι 18 ετών και ο φετινός μου Σεπτέμβρης ξεκινά με σχολή, δουλειά, νέο πρόσωπο στην ερωτική μου ζωή, μαθήματα οδήγησης. Πράγματα που πάντα περίμενα να συμβούν καθώς πάντα ήθελα να είμαι ανεξάρτητη, να κάνω πράγματα για εμένα, που με ευχαριστουν. Η χρονιά που πέρασε δεν είχε τίποτα που να ήθελα, δεν ήμουν ηρεμη, με επηρέασε το διαζύγιο των γονιών μου. Για τα προβλήματα αυτα κ λόγων πανελληνιων κ λόγω της συνθετης κατάστασης στο σπίτι, έκανα ψυχοθεραπευτικες συνεδρίες. Μα άλλου θέλω να καταλήξω. Γενικότερα απο όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, ο Σεπτέμβρης ήταν ένας μήνας αγχωτικος κ κάπως θλιβερος. Μα φέτος έχω στομαχοπονους, δεν έχω όρεξη για φαγητό κ κομπους. Ενώ επιφανειακά δεν υπάρχει κάτι που να με ενοχλεί η να με αγχωνει( δηλαδή φέτος θα κάνω τα πράγματα που πάντα ήθελα)οι πολλές σκέψεις μαζεμένες για ολα, ή και καμία σκέψη μπορούν να μου φερουν πονοκοιλο. Πρώτη φορά αντιμετωπίζω θέμα με το φαγητό. Και είναι περίεργο γιατι την χρόνια που μας πέρασε έτρωγα συνέχεια, και απλά τώρα δεν θέλω καθόλου.. πρόσφατα έμαθα τον ορο seasonal depression και νομίζω αυτό είναι που με αντιπροσωπεύει..θα ήθελα όμως τις συμβουλές σας! Ευχαριστώ από καρδιάς.❤
Από τον/την: Ελένη
Αγαπητή Ελένη,
Θα θέλαμε να σε ευχαριστήσουμε πολύ για το τεράστιο βήμα που έκανες να μοιραστείς μαζί μας την προσωπική σου ιστορία!
Αρχικά, θα ήθελα να σου ευχηθώ καλή αρχή στο νέο σου ξεκίνημα και τη νέα σελίδα που ανοίγεται τώρα στη ζωή σου. Είναι λογικό τέτοιες κομβικές αλλαγές να συνοδεύονται τόσο από θετικά όσο κι από αρνητικά συναισθήματα.
Θα ξεκινήσω λοιπόν από τον όρο που αναφέρεις στο μήνυμα σου, η εποχιακή κατάθλιψη (Seasonal Affective Disorder ή Depressive Disorder with seasonal pattern) είναι ένα είδος κατάθλιψης που συνοδεύεται από ένα αίσθημα γενικής κόπωσης και μελαγχολίας και συνδέεται με την εναλλαγή των εποχών και τη μικρότερη διάρκεια της μέρας. Η έναρξη των συμπτωμάτων εμφανίζεται συνήθως στα μέσα του φθινοπώρου και κατά τη διάρκεια του χειμώνα ενώ ελαττώνεται κατά τους ανοιξιάτικους και θερινούς μήνες.
Ο λόγος που ανήκει στην κατηγορία των καταθλιπτικών διαταραχών είναι γιατί τα συμπτώματά της είναι σχεδόν τα ίδια με εκείνα της τυπικής κατάθλιψης, μόνο που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την αλλαγή της εποχής (π.χ. έλλειψη ενδιαφέροντος για δραστηριότητες, αλλαγές στις συνήθειες της διατροφής και του ύπνου).
Για να λάβει κανείς τη συγκεκριμένη διάγνωση πρέπει να έχουν εμφανιστεί καταθλιπτικά επεισόδια για τουλάχιστον δύο χρόνια (στο ίδιο χρονικό διάστημα κάθε φορά) και να ελαττώνονται με την αλλαγή της εποχής.
Σε άτομα που έχουν ιστορικό κατάθλιψης ή διπολικής διαταραχής, υπάρχει πιο αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης της διάγνωσης.
Τα κυριότερα από τα συμπτώματα που μπορείς να παρατηρήσεις είναι:
• Αίσθημα απελπισίας
• Υπερφαγία – Αύξηση σωματικού βάρους
• Υπερυπνία
• Αδυναμία συγκέντρωσης
• Ευερεθιστότητα
• Αναποφασιστικότητα
• Μειωμένη λίμπιντο
• Συνεχής κακή διάθεση
• Αποκοπή από κοινωνικές δραστηριότητες
• Χαμηλή αυτοπεποίθηση
• Τάση για κλάμα
• Νωθρότητα
Ενδεικτικά, οι δραστηριότητες που μπορούν να σε βοηθήσουν είναι:
1. Πρωινή άσκηση ή περίπατος. Συμβάλλει στην καλή κυκλοφορία του αίματος, ανεβάζει τα επίπεδα ενέργειας και βελτιώνει την ψυχολογία.
2. Ισορροπημένο πλάνο διατροφής. Τροφές πλούσιες σε Ω3 λιπαρά οξέα και σε μαγνήσιο (βρώμη) βοηθούν στην παραγωγή μελατονίνης και ανεβάζουν τη διάθεση.
3. Έκθεση στο φως. Προσπάθησε να βρίσκεσαι συνεχώς σε φωτεινούς χώρους (φυσικό ή τεχνητό φως) τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και κατά τη διάρκεια της νύχτας.
4. Ακολούθησε ένα πλάνο γυμναστικής και άθλησης. Η άσκηση προκαλεί την απελευθέρωση ενδορφινών (των ορμονών της χαράς) και βοηθάει στην καταπολέμηση της μελαγχολίας.
5. Εκμεταλλεύσου τις δυνατότητες που σου παρέχει ο χειμώνας. Απόλαυσε μία βόλτα με φίλους ή ξεκίνα ένα καινούριο χόμπι (γυμναστήριο, εκμάθηση ξένης γλώσσας, ζωγραφική ή οτιδήποτε άλλο ανήκει στα ενδιαφέροντα σου).
6. Ζήτησε βοήθεια εάν το θεωρείς αναγκαίο. Σε περίπτωση που αισθάνεσαι ότι τα συμπτώματα επιμένουν μπορείς να ζητήσεις τη βοήθεια ενός ειδικού.
Να θυμάσαι ότι:
• Μόνο όταν έρθουμε σε επαφή με ό,τι μας φοβίζει μπορούμε να το απομυθοποιήσουμε.
• Θυμήσου όλες τις καταστάσεις που κατάφερες να προσαρμοστείς και να πάρεις αποφάσεις. Ακόμη κι η σημερινή μέρα είναι μια απόδειξη ότι τα κατάφερες, κάτι που κάποτε δεν φάνταζε αυτονόητο.
• Εκπαίδευσε το μυαλό σου να παραμένει ήρεμο κι ανεπηρέαστο από το «θόρυβο των σκέψεων του μυαλού σου».
Κλείνοντας, ελπίζω όλες οι παραπάνω συμβουλές να σου φάνηκαν χρήσιμες και βοηθητικές. Σου εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία σε ό,τι αποφασίσεις να κάνεις και καλή αρχή στο νέο σου ξεκίνημα.
Σίγουρα δεν γνωρίζουμε αν το αύριο θα είναι καλύτερο, αλλά ο μόνος τρόπος να το δαπιστώσουμε είναι να το ζήσουμε.
*Η στήλη Ψtalk έχει περισσότερο συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν αντικαθιστά την Ψυχοθεραπεία ή οποιονδήποτε άλλο τρόπο παρέμβασης.
Στείλε και εσύ τον δικό σου προβληματισμό ανώνυμα πατώντας στο κουμπί της αρχικής και λάβε απάντηση από ειδικό ψυχικής υγείας.