Η ψυχική υγεία των νέων στη διάρκεια της πανδημίας

Η ψυχική υγεία των νέων στη διάρκεια της πανδημίας


Δύο χρόνια κλείνουμε σε λίγο από τότε που ο κορονοϊός εισέβαλε στην ζωή μας και έφερε τα πάνω κάτω. Άνθρωποι σωματικά και ψυχικά εξασθενημένοι, μία οικονομία πάρα πολύ επιβαρυμένη και μία συνεχόμενη αγωνία για το τι θα ξημερώσει αύριο. Από την κατάσταση αυτή έχουν πληγεί όλες οι ηλικιακές ομάδες και είναι κάτι το οποίο δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε. Σήμερα όμως θα μιλήσω για τους νέους και την πρωτόγνωρη αυτή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν.

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε ακούσει περιστατικά με άτομα που βιώνουν κατάθλιψη ,ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, κρίσεις πανικού και άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας. Αυτά μπορεί είτε να προϋπήρχαν και να επιδεινώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας είτε να εμφανίστηκαν πρώτη φορά λόγω αυτής της κατάστασης. Είναι γεγονός ότι η ευρεία χρήση των social media επηρεάζει οπωσδήποτε την ψυχική υγεία των νέων καθώς κατακλύζονται συχνά από ψευδείς ειδήσεις και φήμες που τους προκαλούν επιπλέον στρες. Επίσης, η κοινωνική απομόνωση, η καραντίνα, η απομάκρυνση από δικούς τους ανθρώπους και οι περιορισμοί που τους έχουν επιβληθεί έχουν αυξήσει το αίσθημα μοναξιάς, τις καταθλιπτικές τάσεις, την επήρεια σε αλκοόλ ή ακόμη και ουσίες.

Νέοι γίνονται υποχόνδριοι, εντείνουν τις ψυχαναγκαστικές τους πράξεις όπως για παράδειγμα το συνεχές πλύσιμο των χεριών ή γίνονται εμμονικοί με την καθαριότητα. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι πολλοί νέοι λόγω του φόβου τους έχουν χάσει επαφές με τις παρέες τους ή και με τους συγγενείς τους. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα της Ινδικής Ψυχιατρικής Ενότητας, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, υπήρξε 20% αύξηση στις ψυχικές ασθένειες.

Ψυχολόγοι και ειδικοί ψυχικής υγείας εισηγούνται ότι θα αυξηθούν κι άλλο οι περιπτώσεις κατάθλιψης, οι αυτοκτονίες καθώς και τα περιστατικά αυτοτραυματισμού. Οι νέοι θα πρέπει να απαλλαχθούν από κάθε είδους δισταγμό ως προς την επίσκεψη σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας που θα τους βοηθήσει να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουν.

Βιβλιογραφία

Anant Kumar & K. Rajasekharan Nayar (2021) COVID 19 and its mental health consequences, Journal of Mental Health, 30:1, 1-2, DOI: 10.1080/09638237.2020.1757052

Eγκρίθηκε από την Ψυχολόγο Λυδία Μούρτου

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories