Καλησπέρα στην κοινότητα του psychoedu.gr !
Θα διηγηθώ, εν συντονία, την κατάσταση της ψυχικής μου υγείας. Πάσχω από κατάθλιψη και κυκλοθυμία. Κατακλύζομαι από αυτοκαταστροφικές σκέψεις, μερικές εκ των οποίων έχω και διαπράξει. Λαμβάνω φαρμακευτική αγωγή. Επισκέπτομαι και ψυχίατρο και ψυχολόγο.
Ομολογώ πως το τελευταίο διάστημα έχω σημειώσει τεράστια πρόοδο, με την αρωγή των ειδικών και της οικογένειάς μου. Ως εκ τούτου, μερικές φορές αποκτώ διαύγεια και έχω τεθεί σε ένα τεράστιο δίλημμα: Ο ψυχολόγος που επισκέπτομαι μου ταιριάζει; Δεν αμφισβητώ σε καμία περίπτωση τις ικανοτητές του. Όμως, δεν είμαι βέβαιη αν έχουμε την κατάλληλη χημεία. Νιώθω πως δεν με εχει και πολλές φορές ντρέπομαι να του εκφράσω σκέψεις, πράξεις και συναισθήματά μου. Από την αλλη πλευρά, οι κοντινοί μου άνθρωποι, που πιστεύουν στις επαγγελματικές του δεξιότητες, υποστηρίζουν πως αυτή η σχέση θα δημιουργηθεί σταδιακά. Πως θα μπορέσω, λοιπόν, να διαπιστώσω τι πραγματικά συμβαίνει;Από τον/την: Σοφία
Αγαπητή Σοφία,
Ευχαριστούμε που μοιράστηκες μαζί μας την ιστορία σου και τον προβληματισμό σου.
Χαίρομαι που έχεις σημειώσει πρόοδο και σου εύχομαι να συνεχίσεις έτσι. Σχετικά με το ερώτημα σου, για το αν σου ταιριάζει ο ψυχολόγος που επισκέπτεσαι, δεν αναφέρεις κάποια καίρια στοιχεία περί αυτού του θέματος, ώστε να είναι ενδεχομένως πιο ξεκάθαρη η απάντηση μου. Θα προσπαθήσω όμως, να καλύψω όσο μπορώ το εύρος της ερώτησης σου και ευελπιστώ να σε βοηθήσει.
Τα στοιχεία που αναφέρομαι είναι τα εξής: πώς επέλεξες τον συγκεκριμένο ψυχολόγο και πόσο καιρό σε βλέπει θεραπευτικά. Αυτά τα δύο είναι αρκετά ουσιώδη, καθώς έχει σημασία υπό ποιες συνθήκες κατέληξες σε αυτόν τον ψυχολόγο, αν δηλαδή ήταν δική σου επιλογή ή όχι, αν πριν επισκέφθηκες και άλλον, αν στον πρότειναν άλλοι άνθρωποι και κατέληξες εκεί. Συνήθως, πολλοί άνθρωποι στρέφονται σε έναν συγκεκριμένο ψυχολόγο, βασιζόμενοι μόνο στις σπουδές του και την πληθώρα των πτυχίων του. Άλλοι, επισκέπτονται δύο ή τρεις, πριν τελικά αποφασίσουν πού θα στραφούν. Σίγουρα, η κατάρτιση ενός ψυχολόγου είναι αρκετά σημαντική, ωστόσο τον σπουδαιότερο και πρωταρχικό ρόλο έχει η σχέση που δημιουργείται μεταξύ θεραπευτή και του θεραπευόμενου. Τα στοιχεία ενός θεραπευτή, που είναι απαραίτητα να διαθέτει, για την δημιουργία μιας θεραπευτικής σχέσης, είναι η ενσυναίσθηση, δηλαδή να είναι σε θέση να δει και να κατανοήσει τα πράγματα από την σκοπιά του θεραπευόμενου, χωρίς όμως να ταυτίζεται μαζί του, η γνησιότητα, να είναι δηλαδή ειλικρινής μαζί του, και η άνευ όρων αποδοχή του θεραπευόμενου, η ικανότητα δηλαδή να μην έχει κριτική στάση και να τον αποδέχεται όπως ακριβώς είναι. Η σχέση που δημιουργείται μεταξύ ψυχολόγου και θεραπευόμενου είναι μοναδική και έχει ουσιώδη ρόλο στην ψυχοθεραπευτική διαδικασία καθώς είναι αυτή που συμβάλλει στην εξέλιξη της. Χρειάζεται να υπάρχει η κατάλληλη χημεία μεταξύ τους, προκειμένου να ευδοκιμήσει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας/συμβουλευτικής και να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η θεραπευτική σχέση είναι η βάση, πάνω στην οποία καλλιεργείται η ασφάλεια και η εμπιστοσύνη, ώστε να μπορέσει ο θεραπευόμενος να νιώσει οικεία με τον θεραπευτή, και έτοιμος να αποκαλύψει τον εσωτερικό εαυτό του. Όταν έχει δημιουργηθεί μια σωστή θεραπευτική σχέση, ο θεραπευόμενος θα έχει την άνεση να αποκαλύψει τις ενδόμυχες σκέψεις, τα συναισθήματά και ό,τι άλλο τον απασχολεί. Θα νιώθει πως έχεις βρει τον σύμμαχό του σε αυτό το μακρύ ταξίδι της ψυχοθεραπείας.
Για να χτιστεί όμως μια τέτοια σχέση, χρειάζεται πρωτίστως να «ταιριάζει» ο θεραπευόμενος με τον θεραπευτή και το αντίστροφο. Αυτό είναι αναγκαίο να επισημανθεί καθώς, είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο να μην ταιριάζουν όλοι με όλους. Κάθε ψυχολόγος, ώς άνθρωπος και αυτός, διαθέτει στοιχεία και χαρακτηριστικά, που σε κάποιους ανθρώπους είναι θεμιτά και σε άλλους όχι. Αν επομένως δεν «συμπαθήσουμε» τον ψυχολόγο μας, είμαστε άραγε σε θέση να αποκαλύψουμε κομμάτια της ζωής και του εαυτού μας;
Παραπάνω ανέφερα επίσης, ότι έχει σημασία το πόσο καιρό επισκέπτεσαι τον ψυχολόγο σου και αυτό, γιατί, η αλήθεια είναι, πως χρειάζεται συνήθως να δώσεις λίγο χρόνο, τόσο σε σένα όσο και τον ψυχολόγο σου, ώστε να χτίσετε μαζί την θεραπευτική σχέση. Εξαρτάται βέβαια και από τον κάθε θεραπευόμενο, αλλά συνήθως οι περισσότεροι, δεν νιώθουν άνετα να ανοιχτούν απο την πρώτη/πρώτες συνεδρία/ες. Και αυτό είναι κάτι που αλλάζει αργότερα, με την προυπόθεση βέβαια, να ισχύουν τα προαναφερθέντα, δηλαδή ο θεραπευτής να διαθέτει τα απαραίτητα στοιχεία και ο θεραπευόμενος να έχει «συμπαθήσει» αρκετά τον θεραπευτή και να βλέπει πως μπορεί με τον καιρό να αφεθεί και εμπιστευτεί.
Ερχόμενη τώρα, πιο συγκεκριμένα στον δικό σου προβληματισμό, αναρωτιέμαι μήπως δίνεις εσύ η ίδια την απάντηση στην ερώτησή σου. Εγώ απλώς θα επισημάνω τα λόγια σου, όπου αναφέρεις πως ντρέπεσαι να εκφραστείς και ότι δεν είσαι βέβαιη αν έχετε την κατάλληλη χημεία μεταξύ σας. Η απάντηση που ψάχνεις είναι μέσα σου, καθώς μόνο εσύ γνωρίζεις τον εαυτό σου τόσο καλά, ώστε να μπορείς να κρίνεις τι είναι αυτό που αποζητάς από τον ψυχολόγο σου και πώς νιώθεις όταν τον επισκέπτεσαι. Δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς άλλος πώς είναι η μεταξύ σας χημεία και επικοινωνία, ούτε οι κοντινοί σου άνθρωποι. Όπως λες ακόμη, ο ψυχολόγος σου μπορεί να έχει όντως επαρκείς επαγγελματικές δεξιότητες, αλλά αυτό δεν έιναι κάτι που έχει να κάνει με το πώς νιώθεις εσύ μαζί του, δεν πρέπει να σε κάνει να αμφισβητείς τα συναισθήματα σου. Πολλοί αξιόλογοι θεραπευτές, τυγχάνει να «απορρίπτονται» από θεραπευόμενους, λόγω του ότι δεν είναι ταιριαστοί με τα δικά τους «θέλω». Αυτό δεν είναι κακό, και άλλωστε είναι γνωστό και αποδεκτό και από τους ίδιους τους θεραπευτές.
Επομένως, κλείνοντας, σου προτείνω, να εστιάσεις στο μέσα σου, να δεις τι ζητάς από τον ψυχολόγο σου, τί σου προσφέρει και τί όχι, ενδεχομένως. Κυρίως όμως, να προσπαθήσεις να εστιάσεις στο πώς νιώθεις μαζί του, και αν μπορείς να αφήσεις τον εαυτό σου να εκφραστεί χωρίς ντροπή και ενοχή, γιατί η αποκάλυψη του εαυτού, των σκέψεων και των συναισθημάτων είναι αυτή που που είναι απαραίτητη για την εξέλιξη της θεραπευτικής διαδικασίας.
Στρέψου στο μέσα σου για να αναζητήσεις την απάντηση στην ερώτησή σου. Αρκεί μόνο, να ακούσεις και να εμπιστευτείς τον εαυτό σου. Καλή συνέχεια.