Έχω γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, έχω φύγει από δουλειές τις πρώτες μέρες γιατί δεν μπορούσα να το διαχειριστώ όλο το περιβάλλον και την επόμενη εβδομάδα ξεκινάω πάλι σε μια καινούργια δουλειά και με έχει πιάσει πανικός. Δεν μπορώ να συνεχίσω να ζω έτσι.
Από τον/την: Ευαγγελία
Αγαπητή Ευαγγελία,
Από όσα μοιράζεσαι μαζί μου καταλαβαίνω πως σε ταλαιπωρεί πολύ ένα έντονο άγχος σχετικά με το πως βιώνεις το εργασιακό περιβάλλον ως υπάλληλος, ενώ αναφέρεις επίσης πως έχεις γενικευμένη αγχώδη διαταραχή (ΓΑΔ). Η ΓΑΔ ανήκει στις αγχώδεις διαταραχές και είναι μία ακαθόριστη, έντονη ανησυχία για καθημερινά πράγματα, τα οποία δε μπορούμε να διαχειριστούμε και μας επηρεάζουν πολύ σε διάφορους τομείς της ζωής μας. Επειδή δε γνωρίζω σε ποιους άλλους τομείς μπορεί να σε επηρεάζει το άγχος που αισθάνεσαι, θα προσπαθήσω να φροντίσω το μείζον ζήτημα που μοιράζεσαι μαζί μου, αυτό της εργασίας σου.
Ας επιστρέψουμε, λοιπόν, στον πανικό που βιώνεις αναφορικά με την προοπτική της εργασιακής σου απασχόλησης. Όπως αναφέρεις, έχεις αναγκαστεί να φύγεις από δουλειές λόγω αδιαχείριστων συνθηκών. Δε γνωρίζω λεπτομέρειες για το τι ακριβώς έχεις βιώσει, ωστόσο συμπεραίνω πως επρόκειτο για άσχημα εργασιακά περιβάλλοντα. Η αλήθεια είναι ότι μία τέτοια εμπειρία δε βοηθά και πολύ να βλέπεις ισορροπημένα την κατάσταση, καθώς λειτουργεί ως εμπειρία άγχους και η αυτόματη αντίδρασή μας είναι η αποφυγή της.
Αρχικά, χρειάζεται να ξεκαθαρίσεις τι νιώθεις ακριβώς. Πολλές φορές στον πυρήνα του άγχους υπάρχει φόβος (πχ «Αγχώνομαι για το διαγώνισμα» ίσως να σημαίνει «Φοβάμαι μήπως αποτύχω, μήπως απογοητεύσω τους γονείς μου, μήπως με κακοχαρακτηρίσουν»). Εάν εντοπίσεις μέσα σου φόβο, τότε αναρωτήσου: Τι ακριβώς φοβάμαι; Ποιο είναι το χειρότερο σενάριο που μπορεί να συμβεί; Και αν συμβεί αυτό, τότε τι θα μπορώ να κάνω για να το διαχειριστώ; Σε επόμενο βήμα, μέσα από τις εμπειρίες που είχες μπορείς να βγάλεις μερικά πολύ χρήσιμα συμπεράσματα, προσπαθώντας να απαντήσεις σε μερικές ερωτήσεις όπως: Τι δε μπόρεσα να διαχειριστώ στις προηγούμενες δουλειές; Τι ένιωθα τότε; Τι με έκανε να φύγω; Τι θέλω να μάθω να διαχειρίζομαι; Τι ζητάω από μία δουλειά; Πως μπορώ να βελτιώσω τον εαυτό μου ώστε να μάθω να διαχειρίζομαι τις αντιξοότητες; Ακόμα και από μία κακή εμπειρία πάντοτε κάτι αποκομίζουμε.
Σε όποια δουλειά κι αν βρεθείς ή βρίσκεσαι, σε προσκαλώ να ακολουθείς το εξής σκεπτικό: Ο, τι συμβαίνει στη δουλειά, μένει στη δουλειά. Προσπάθησε να διαχωρίσεις τον ρόλο σου στη δουλειά από τον ρόλο που έχεις μετά από αυτήν και ο, τι συμβαίνει εκεί να το περιορίζεις εκεί και να μη σε επηρεάζει ψυχολογικά και νοητικά από τη στιγμή που φεύγεις από τον εργασιακό σου χώρο. Ασχολήσου ξανά με αυτό όταν επιστρέψεις την επόμενη μέρα. Επιπλέον, όταν ξεκινάς μία νέα δουλειά προσπάθησε να προσηλώνεσαι στον βασικό στόχο σου, στον λόγο, δηλαδή, που επέλεξες να κάνεις αυτή τη δουλειά. Είναι μία καλή προϋπηρεσία; Χρειάζεσαι χρήματα; Είναι το πρώτο βήμα για έναν επόμενο στόχο που έχεις; Συγκεντρώσου σε αυτόν και θύμιζε συχνά στον εαυτό σου γιατί είσαι εκεί. Σε γενικές γραμμές, όταν εντοπίσεις τι δε μπορούσες να διαχειριστείς στις προηγούμενες δουλειές σου και τι είναι αυτό που θα ήθελες να μάθεις να διαχειρίζεσαι, τότε με βάση αυτό θα χρειαστεί να δουλέψεις το αντίστοιχο κομμάτι του εαυτού σου. Αν, για παράδειγμα, δεν άντεχες τις προσβολές των συναδέλφων σου προς εσένα, τότε χρειάζεται να εξασκηθείς στη θέσπιση ορίων και στην ψυχική σου ενδυνάμωση.
Παράλληλα με το κομμάτι των συναισθημάτων που έχεις και των σκέψεων που κάνεις, είναι σημαντικό να κρατάς όσο μπορείς χαλαρό και το σώμα σου, καθώς το άγχος και το στρες επιδρούν πολύ στο σώμα μας μέσω της απελευθέρωσης των ορμονών του στρες. Μερικοί τρόποι να καθησυχάζουμε το σώμα μας όταν μας πιάνει πανικός είναι το τίναγμα των χεριών, οι βαθιές σταθερές αναπνοές, το μασάζ στα σημεία που συσσωρεύεται ένταση (πχ στο κεφάλι, στον αυχένα, στα πόδια) και ο καθοδηγούμενος διαλογισμός (ασκήσεις του οποίου μπορείς να βρεις στο διαδίκτυο).
Όπως μου αρέσει συχνά να επισημαίνω, η διαχείριση του άγχους, του φόβου και εν γένει των δυσάρεστων συναισθημάτων δεν είναι σίγουρα εύκολη, αλλά δεν είναι ακατόρθωτη! Καταλαβαίνω το πόσο «σκουρόχρωμη» μπορεί να κάνει την καθημερινότητά σου όλη αυτή η ανησυχία, ωστόσο ήδη έκανες ένα μεγάλο πρώτο βήμα προς την εξέλιξή σου με το μοίρασμα των δυσκολιών σου.
Σ’ ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σου.
Είμαι στη διάθεσή σου για οτιδήποτε χρειαστείς.