Ψtalk: “Θέλω να παραιτηθώ από τη δουλειά μου, νιώθω υπερφορτωμένη και έχω σωματικά συμπτώματα.”
Ψtalk: “Θέλω να παραιτηθώ από τη δουλειά μου, νιώθω υπερφορτωμένη και έχω σωματικά συμπτώματα.”

Ψtalk: “Θέλω να παραιτηθώ από τη δουλειά μου, νιώθω υπερφορτωμένη και έχω σωματικά συμπτώματα.”

Καλησπέρα σας. Συγχαρητήρια για την σελίδα σας! Είναι άκρως βοηθητική, ειδικά μέσα σε αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο που διανύουμε.Είμαι μια κοπέλα 29 ετών και αυτό που με απασχολεί εδώ και πολύ καιρό, είναι ότι θέλω να παραιτηθώ από τη δουλειά μου, αλλά δεν έχω το κουράγιο να ψάξω να βρω κάτι άλλο για κάποιο διάστημα, ειδικά πάνω στον τομέα μου. (Απασχολούμαι στον τομέα της Υγείας). Χρειάζομαι χρόνο να καθαρίσει το μυαλό μου. Αισθάνομαι υπερφορτωμένη, και εννοείται ότι έχω και σωματικά συμπτώματα.Κάνω ψυχοθεραπεία 3 χρόνια περίπου, όχι πάντα  με σταθερή συχνότητα, και ο ψυχολόγος μου είπε ότι έχω πάθει Burn Out, κάτι το οποίο ήταν αναμενόμενο για εμένα.Αυτό που με προβληματίζει είναι σίγουρα πως αν παραιτηθώ τώρα, θα είναι δύσκολο να βρω κάτι άλλο σύντομα, δεδομένου και της γενικότερης κατάστασης που επικρατεί. Επίσης, αισθάνομαι τύψεις και ενοχές. Γιατί να θέλω να φύγω από μια δουλειά, ενώ άλλοι παλεύουν να βρουν μία?Παρόλλα αυτά, εγώ δεν αντέχω άλλο. Να επισημάνω ότι σε αυτή τη δουλειά, όπου βρίσκομαι κοντά στα 4 χρόνια πια, έχω δεχθεί αρκετό mobbing από συναδέλφους, και σε συνδυασμό με τα δύσκολα ωράρια και την φύση της δουλειάς γενικότερα, αισθάνομαι ότι έχω ”ξεζουμιστεί”. Πάω με βαριά καρδιά και δεν έχω καθόλου διάθεση. Ότι κάνω, το κάνω στον αυτόματο, ούτε έχω ενδιαφέρον. Το μόνο που περιμένω κάθε ημέρα είναι να περάσει η ώρα και να γυρίσω σπίτι μου.Εύχομαι να μην σας κούρασα. Σίγουρα οι σκέψεις μου είναι πάρα πολλές, και οι προβληματισμοί μου επίσης πολλοί, όμως προσπάθησα να είμαι κάπως συνοπτική. 😛 Περιμένω να ακουσω την γνώμη σας.Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας!

Από τον/την:BlueMarine91


Αγαπητή BlueMarine91,

Χαίρομαι που ακούω πως η σελίδα psychoedu.gr εκπληρώνει τον στόχο της, που δεν είναι άλλος από το να ακούσει όλους σας και να προσπαθήσει να σας συμβουλεύσει.

Με το μήνυμα σου εκφράζεις σκέψεις που πιστεύω πως μοιράζονται πολλοί και δίνεις έτσι την ευκαιρία με δική σου πρωτοβουλία να βρεις ανακούφιση όχι μόνο εσύ, αλλά και άλλοι.

Καταλαβαίνω πως βιώνεις ένα τεράστιο δίλημμα, το οποίο σε φορτίζει συναισθηματικά και δεν σε αφήνει να ηρεμήσεις και να ξεκουραστείς από την δύσκολη καθημερινότητα που βιώνεις, εργαζόμενη στον χώρο της υγείας την δεδομένη περίοδο. Η δουλειά που κάνεις είναι ένα λειτούργημα και απαιτεί σωματικά και ψυχικά αποθέματα για να ανταπεξέλθεις στις προκλήσεις, καθώς έρχεσαι σε επαφή με ανθρώπους.

Πράγματι αυτό που περιγράφεις σαν βίωμα μπορεί να χαρακτηριστεί ως αποτέλεσμα του λεγόμενου Βurn-Οut, της εργασιακής εξουθένωσης, αφού συχνά συμπτώματα είναι η έλλειψη ενέργειας, η αποπροσωποποίηση, κατά την οποία οι ασθενείς νοούνται ως αντικείμενα και όχι σαν άνθρωποι πια και η υποτίμηση των προσωπικών επιτευγμάτων και κατά συνέπεια η μειωμένη αυτοπεποίθηση. Συνεπώς, είναι απόλυτα λογικό το αίσθημα που βιώνεις τώρα σχετικά με την δουλειά σου. Η δουλειά μας αποτελεί το 1/3 της ημέρα μας και για αυτό οτιδήποτε συμβαίνει εκεί δεν μπορεί να μην μας αγγίξει.

Μάλιστα, τα περιστατικά mobbing, δηλαδή της εργασιακής παρενόχλησης που έχεις συναντήσει, είναι λογικό να επιδεινώνουν το αρνητικό σου αίσθημα προς την εργασία σου. Καθώς, λοιπόν, πρόκειται για σημαντικό κομμάτι της ζωής σου, σε συμβουλεύω να σκεφτείς τι είναι αυτό που πραγματικά χρειάζεσαι, δηλαδή αποστασιοποίηση, ξεκούραση και εκ νέου προσδιορισμό των επαγγελματικών σου στόχων, χωρίς να φορτώνεις παραπάνω τον εαυτό σου με αυτοκριτική και ενοχές. Ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός, αντιλαμβάνεται διαφορετικά τα πράγματα και έχει διαφορετικές ανάγκες. Είσαι μόλις 29 ετών, είσαι στην πιο δυναμική και παραγωγική φάση και έχοντας ήδη 4 χρόνια συνεχόμενη επαγγελματική εμπειρία σε αυτόν τον χώρο υγείας, μπορείς να διεκδικήσεις κάτι καλύτερο για εσένα, από κάθε άποψη.

Παρόλα αυτά, μια χρήσιμη τεχνική για να πάρεις μια απόφαση είναι η τεχνική του κόστους-όφελους, κατά την οποία μπορείς να φτιάξεις λίστα με όσα θα κερδίσεις και όσα θα χάσεις φεύγοντας από την συγκεκριμένη δουλειά, ώστε να δεις προς τα που γέρνει η ζυγαριά. Συνήθως οι άνθρωποι χανόμαστε στις σκέψεις μας και το πρόβλημα γιγαντώνεται, κάνοντας έτσι την λήψη μια απόφασης να φαίνεται αδιανόητη. Όμως, η οπτικοποίηση των σκέψεων μέσω της καταγραφής του θα βοηθήσει στην συνειδητοποίηση τους και στην αποτελεσματικότερη διαχείριση τους.Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω πόσο σημαντικό είναι που κάνεις ψυχοθεραπεία 3 χρόνια, καθώς ο ψυχολόγος σου μπορεί να σε βοηθήσει πιο ουσιαστικά να αντιμετωπίσεις αυτό που περνάς και να πάρεις μια απόφαση. Βέβαια, η συχνότητα καλό είναι να παραμένει σταθερή, καθώς αυτό για πολλούς λόγους διευκολύνει το θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Εύχομαι ολόψυχα καλή δύναμη και να νιώσεις και πάλι ενθουσιασμό και όρεξη! Ελπίζω όποια απόφαση και να πάρεις να είναι αυτή που θα κάνει τον ψυχισμό σου να ηρεμήσει. Θα χαρώ να μάθω νέα σου!

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com