Γεια σας! Ονομάζομαι Άννα και τα τελευταία 3 χρόνια έχω κρίσεις πανικου και κατάθλιψη. Συγκεκριμένα από την πρώτη καραντίνα λόγω covid. Έχω κάνει ψυχοθεραπεία ατομική και σε ομάδα. Χρειάστηκε να παρω και φαρμακευτική αγωγή την οποία συνεχίζω ακόμη. Άλλαξε αντικαταθλιπτικά ο ψυχίατρος καθώς δε με βοήθησαν τα συγκεκριμένα και τώρα παλι δεν μου ταιριάζουν αυτά. Εχω κουραστεί νιώθω σαν πειραματόζωο και αναρωτιέμαι αν όντως βοηθούν τα φάρμακα ή αρκεί η ψυχοθεραπεία. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων. Συγχαρητήρια για την ευκαιρία που μας δίνετε!
Από την: Άννα
Αγαπητή Άννα,
Σε ευχαριστούμε που μοιράστηκες την ιστορία σου, καθώς και για τα όμορφα λόγια σου! Η προσπάθεια είναι συλλογική και κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Παρακάτω θα προσπαθήσω να σε βοηθήσω δίνοντας σου κάποια κατεύθυνση, με βάση τα όσα αναφέρεις στο μήνυμα σου.
Αρχικά, να τονίσω πως: To κλειδί το έχεις ήδη στα χέρια σου μιας και γνωρίζεις τη διαδικασία της θεραπευτικής συμμαχίας! Ό,τι κι αν συμβαίνει, όλα αντιμετωπίζονται. Κάθε περίπτωση, βέβαια, με διαφορετικό τρόπο. Η κατάθλιψη δεν μπορεί να υποχωρήσει χωρίς πολύπλευρη, συστηματική παρέμβαση.
Προσπάθησε να πάρεις τη ζωή σου στα χέρια σου!
Δηλαδή: Εξέτασε όλα τα στοιχεία, σε όσο μπορείς πιο ρεαλιστική βάση, και συνειδητοποίησε πως ο κίνδυνος από τον οποίο νομίζεις ότι απειλείσαι δεν είναι και τόσο μεγάλος. Συνειδητοποίησε την αλήθεια! Οι σκέψεις είναι απλά σκέψεις. Ξεκίνα να βλέπεις τις σκέψεις σου αυτό που πραγματικά είναι.
Θα ήθελα να αναρωτηθείς τα εξής:
- Ποιο είναι το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί;
- Πόσες πιθανότητες πραγματικά έχει αυτό να συμβεί;
Σχετικά με το κομμάτι της ψυχοθεραπείας: η Γνωσιακή-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία αποτελεί την πλέον σύγχρονη, επιστημονικά τεκμηριωμένη και αποτελεσματική μορφή ψυχοθεραπείας- αποτελεί μια εκπαιδευτική διαδικασία κατά την οποία ο θεραπευτής έχει το ρόλο του “δασκάλου” και ο θεραπευόμενος το ρόλο του “μαθητή”. Η σχέση θεραπευτή και θεραπευόμενου είναι ισότιμη και συνεργατική. Στόχος είναι η όσο το δυνατόν αμεσότερη και πληρέστερη αντιμετώπιση της διαταραχής ή της δυσλειτουργίας του θεραπευόμενου, η ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της προσαρμοστικότητάς του στις στρεσογόνες καταστάσεις και η τόνωση της αυτοπεποίθησης-αυτοεκτίμησής του. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι επιδίωξη της Γνωσιακής-Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας είναι να γίνει ο θεραπευόμενος “θεραπευτής του εαυτού του”.
Όσο αφορά τις κρίσεις πανικού:
Ο πανικός γεννιέται μέσα μας και εκπροσωπεί ένα κομμάτι του εαυτού που αισθάνεται συγκυριακά ή μόνιμα περιθωριοποιημένο, που δεν ακούγεται. Ο πανικός δεν έχει αρνητικό ή θετικό πρόσημο, δεν μας οδηγεί προς μια καλύτερη ή χειρότερη εκδοχή, εκπροσωπεί κάθε φορά το αποκλεισμένο κομμάτι και εμφανίζεται όταν τα πράγματα φτάνουν σε οριακό σημείο. Συνήθως έχουν προηγηθεί άλλες προειδοποιήσεις, οι οποίες και αυτές έχουν αγνοηθεί. Πρόκειται για ένα καμπανάκι που μας υποχρεώνει να αναγνωρίσουμε ότι κάτι δεν πάει καλά.
- Απέφυγε να παλέψεις με την κρίση πανικού. Κάτι τέτοιο, απλά θα αυξήσει τα επίπεδα αδρεναλίνης. Αποδέξου, ότι το αίσθημα πανικού θα έρθει και θα φύγει, επιτρέποντας στα συμπτώματα να παίξουν τον ρόλο τους στη δυσάρεστη αυτή κατάσταση.
- Εξωτερίκευσε τα συναισθήματά σου. Στον σύντροφό σου, σε έναν φίλο σου, την οικογένεια σου ή ακόμα και σε έναν ειδικό ό,τι σε απασχολεί, διευκολύνοντας τον εαυτό σου να απαλλαγεί από τα υπερβολικά συναισθήματα.
- Όταν συμβεί η κρίση πανικού, εστίασε την προσοχή σου σε κάτι “έξω” από τον εαυτό σου. Άκου λίγη μουσική ή ασχολήσου με κάτι που σε ευχαριστεί, περιμένοντας τα συμπτώματα να υποχωρήσουν.
- Τεχνική χαλάρωσης: Αρχικά κλείσε τα μάτια και ανάπνευσε αργά και βαθιά. Ανακάλυψε τις περιοχές της έντασης και εξαφάνισέ τες με το μυαλό σου. Έπειτα, χαλάρωσε κάθε μέρος του σώματός σου, σιγά σιγά ξεκινώντας από τα πόδια. Σκέψου ευχάριστα και καθημερινά πράγματα και πρόσωπα. Έπειτα από 20 λεπτά, πάρε μερικές βαθιές ανάσες και τεντώσου.
- Πείσε τον εαυτό σου, ότι τα συμπτώματα δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα υπερευαίσθητο νευρικό σύστημα. Πρόκειται απλά για παροδικά συναισθήματα, τα οποία δεν είναι ούτε επιζήμια, ούτε επικίνδυνα για την υγεία σου.
- Μείωσε την έκθεσή σε αγχωτικές καταστάσεις.
- Εστίασε σε ό,τι κάνεις καλά. Σίγουρα έχεις κάνει κάποια καλά πράγματα στην πορεία της ζωής σου. Επειδή, όμως, η κατάθλιψη θολώνει την κρίση μας, δίνεις υπερβολική έμφαση στα αρνητικά γεγονότα και ξεχνάς τα θετικά. Σου προτείνω λοιπόν κάθε βράδυ να γράφεις σε ένα τετράδιο τρία πράγματα που κάνεις ή έκανες καλά.
Ακόμη:
- Η κατάθλιψη σου λέει ψέματα. Η κατάθλιψη έχει την τάση να κάνει άνοστα τα φαγητά που σου άρεσαν, κουραστικούς τους φίλους και μαύρη την πολύχρωμη ζωή. Ποια είναι όμως η αλήθεια; Τα χρώματα γύρω σου εξακολουθούν να υπάρχουν, τα φαγητά εξακολουθούν να είναι νόστιμα και οι φίλοι και η δουλειά σου είναι όπως τα θυμάσαι. Συνεπώς, να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου πως όλα αυτά είναι ψέματα που επινοεί η κατάθλιψη και προσπαθεί να σε κάνει να τα πιστέψεις.
- Ξεκίνα γυμναστική. Συγκεκριμένα πήγαινε για περπάτημα με έναν φίλο σου. Θα νιώσεις καλύτερα με το σώμα σου, θα κοιμάσαι καλύτερα και θα φτιάξει η διάθεσή σου. Είναι σημαντικό να κάνεις κάτι που σου αρέσει. Είμαι σίγουρη πως υπάρχει κάτι που σου αρέσει!
- Να εστιάζεις σε αυτά που χρειάζεται να αλλάξεις, δες μέσα από την οπτική της αυτο-αποδοχής. Μπορείς να σταθείς μπροστά στον καθρέφτη, να κοιτάξεις τον εαυτό σου στα μάτια και να πεις:
– Βρίσκομαι ακριβώς εκεί που χρειάζομαι να είμαι; Έχω όλα όσα πραγματικά χρειάζομαι;
– Τι έχω καταφέρει ήδη στη ζωή μου και ποια είναι τα δυνατά μου σημεία;
– Ποιοι οι στόχοι μου; Είναι μικροί και εφικτοί για να κατορθώσω να τους πετύχω σταδιακά;
Να θυμάσαι πως: η κατάθλιψη δεν είναι εύκολη δουλειά θα αγωνιστείς, πετυχαίνοντας σε ορισμένες προσπάθειες και αποτυχαίνοντας σε άλλες, παίρνοντας όμως κουράγιο από το γεγονός ότι δεν είσαι μόνη σου! Απαιτείται συνδυασμός ψυχοθεραπείας και φαρμακευτικής αγωγής, όπως λέω στους θεραπευόμενους μου, η φαρμακευτική αγωγή αποτελεί μια μορφή πατερίτσας, προκειμένου να δοθεί το κίνητρο να σηκωθεί κάποιος, να προσπαθήσει. Δεν λύνει όμως κανένα πρόβλημα από μόνη της, χωρίς την δική σου συμμετοχή.
Δώσε έμφαση στην επαφή με τον εαυτό σου –στην ελεύθερη έκφραση των εσωτερικών σου φωνών – μείνε συντονισμένη στις επιθυμίες σου, με εσωτερικό διάλογο.
Σε ακούς;
Ελπίζω να σε βοήθησα, για ότι χρειαστείς μην διστάσεις να επικοινωνήσεις ξανά μαζί μας.