in

Ψtalk: “Συγκρίνω συνεχώς το σώμα μου με αυτό της αδερφής μου.”

Απαντά η Στυλιανή Αξή, Ψυχολόγος/ Εκπαιδευόμενη Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια

Συγκρίνω συνεχώς το σώμα μου με αυτό της αδερφής μου η οποία είναι ένα άτομο με τις «τέλειες» αναλογίες που πάντα εγείρει την προσοχή όλων. Ακόμη και αν κάποια μέρα νιώθω ωραία με το σώμα μου όταν αντικρίζω εκείνη αμέσως αλλάζει η διάθεση μου. Είναι πολύ ψυχοφθόρο και δεν ξέρω πώς να το αντιμετωπίσω.

Από την: Maria


 

Αγαπητή Μαρία,

ευχαριστούμε που ανοίχτηκες και μοιράστηκες τη δυσκολία  που βιώνεις με τις σκέψεις και τα συναισθήματα σου.

Οι τέλειες αναλογίες του σώματος αποτελούν θέμα συζήτησης με το πέρασμα των αιώνων. Είναι κάτι που διαφοροποιείται ανάλογα με την εποχή και τις κοινωνικές συνθήκες οι οποίες διαμορφώνουν τα κυρίαρχα  πρότυπα κάθε χρονικής περιόδου.  Ανά τους αιώνες έχει χαρακτηριστεί ως ‘’τέλειο’’ το πολύ αδύνατο σώμα χωρίς καμπύλες, το σώμα με έντονες καμπύλες, η λευκή επιδερμίδα, τα κοντά, τα πιο μακριά μαλλιά κλπ. Στις μέρες μας γίνεται προσπάθεια να αποδομηθεί ο όρος τέλειες αναλογίες και να εδραιωθεί η αποδοχή κάθε σωματότυπου και κάθε φυσικού χαρακτηριστικού. Ωστόσο, αυτό είναι κάτι που δεν έχει εξαλειφθεί και ακόμα υπάρχουν ρατσιστικές εκδηλώσεις.

Αρχικά, θα ήθελα να σου τονίσω πως οι τέλειες αναλογίες που αναφέρεις είναι κάτι υποκειμενικό. Το δικό σου τέλειο μπορεί να είναι διαφορετικό με το τέλειο κάποιου άλλου. Αντίστοιχα και την προσοχή που εγείρει η αδελφή σου με τον σωματότυπο της, την εγείρει σε άτομα που στα μάτια τους ο σωματότυπος της είναι ο τέλειος και ο ιδανικός. Στα δικά σου μάτια γιατί το σώμα της αδερφής σου είναι το ιδανικό; Είναι κάτι που το σκέφτεσαι εσύ ή επηρεάζεσαι θέτοντας ως κριτήριο το  γεγονός πως εκείνη μπορεί να δέχεται περισσότερη προσοχή από τρίτους χάρη σε αυτό;

Παράλληλα, μου είναι πολύ σημαντικό να υπογραμμίσω πως το βασικότερο είναι εσύ να αποδεχτείς και να αγαπήσεις το σώμα σου. Το σώμα σου εκτελεί πολλαπλές λειτουργίες καθημερινά ώστε να σε βοηθάει να διεκπεραιώνεις τις ανάγκες και επιθυμίες σου. Για να σε αγαπήσεις και να σε αποδεχτείς δεν χρειάζεσαι την επιβεβαίωση τρίτων. Είναι το δικό σου σώμα και αν δεν το αγαπήσεις, δεν θα το κάνει κανείς άλλος για εσένα. Διαφορετικά θα  είναι σαν να βρίσκεσαι σε μια διαρκή πάλι με τον εαυτό σου και να μην αποδέχεσαι ένα μέρος αυτού.

Επιπλέον, από τα λόγια σου κατανοώ πως δίνεις μεγάλη βαρύτητα στην εμφάνιση του σώματος. Σίγουρα η εξωτερική εμφάνιση είναι η πρώτη που γίνεται ορατή στους άλλους αλλά δεν είναι η πιο σημαντική. Φαντάζεσαι ένα κόσμο στον οποίο τα άτομα που δεν θα είχαν τις ιδανικές αναλογίες του σώματος θα ήταν παραγκονισμένα; Ένα κόσμο στον οποίο αυτό θα είχε μόνο σημασία στις ανθρώπινες σχέσεις, ασχέτως της προσωπικότητας, των αξιών, του ταιριάσματος των ανθρώπων;

Τέλος, αν κάτι δεν σου αρέσει στο σώμα σου να θυμάσαι πως είναι στο χέρι σου να το αλλάξεις είτε αλλάζοντας διατροφικές συνήθειες είτε με γυμναστική είτε με τον συνδυασμό αυτών.

Ελπίζω οι σκέψεις μου αυτές να φανούν βοηθητικές. Είμαστε στη διάθεση σου για οτιδήποτε χρειαστείς.


Η στήλη Ψtalk έχει περισσότερο συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν αντικαθιστά την Ψυχοθεραπεία ή οποιονδήποτε άλλο τρόπο παρέμβασης.

Στείλε και εσύ τον δικό σου προβληματισμό ανώνυμα και λάβε απάντηση από ειδικό ψυχικής υγείας εδώ

What do you think?

13 Points
Upvote Downvote

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0

Διεργασίες πένθους στη χρόνια ασθένεια.

Σχετίζεται το στρες της εργασίας με διαταραχές στη διατροφή;