Εδώ και μήνες νιώθω υπερκόπωση, ατονία, έλλειψη διάθεσης και ανάγκη να αλλάξω κάτι στην ζωή μου (ίσως χώρα και ίσως επάγγελμα). Δεν κοιμάμαι καλά. Δουλεύω 7/7 κάποιες μέρες part time ως δασκάλα. Θέλω να ζω την ζωή μου ειδικά τώρα που είμαι νέα και σκέφτομαι να βρω καλύτερο επάγγελμα για μένα αλλά δεν ξέρω τι. Νιώθω επίσης ότι έχω απομονωθεί από επιλογή αλλά θα ήθελα άτομα γύρω μου που να περνάμε καλά.
Από τον/την: Έλενα
Αγαπητή Έλενα,
Σε ευχαριστούμε πολύ που θέλησες να μοιραστείς μαζί μας τα συναισθήματα και τις σκέψεις σου.
Καταλαβαίνω από τα όσα μας γράφεις, πως διανύεις μία έντονη περίοδο.
Η υπερκόπωση, είναι το συναίσθημα του να νιώθει κάποιος συνεχώς εξαντλημένος και διαφέρει από το αίσθημα της νύστας, της υπνηλίας ή το ψυχολογικό αίσθημα της απάθειας. Η υπερκόπωση μπορεί να συνοδεύεται από μειωμένη ενέργεια, ψυχική, σωματική ή/και πνευματική εξάντληση και απουσία κινητοποίησης.
Η εξάντληση είναι ένα κοινό σύμπτωμα για διάφορες καταστάσεις και έχει εύρος από ήπια έως πολύ σοβαρή. Εκτός από παθολογικές καταστάσεις, η εξάντληση μπορεί να επέλθει ως αποτέλεσμα του τρόπου ζωής (lifestyle) και ψυχολογικών παραγόντων.
Με βάση τα όσα μας έχεις γράψει, εγώ αυτό που θα σου πρότεινα είναι να εκφράζεις τις σκέψεις σου και να μιλάς για την κατάσταση, να την αναγνωρίζεις και όχι να την αποφεύγεις. Αρχικά να την αναγνωρίζεις πρώτα απ’ όλα εσύ και ύστερα να συζητάς με τα αγαπημένα σου πρόσωπα.
Ακόμα είναι βοηθητικό το να εντάξεις στο πρόγραμμά σου δραστηριότητες που έχουν κάποιο ενδιαφέρον για σένα, ή που στο παρελθόν σε ευχαριστούσαν. Φρόντιζε τον τρόπο ζωής σου και την υγεία σου. Ο καλός ύπνος (8 ωρών), η υγιεινή διατροφή (πλούσια σε βιταμίνες) και η μέτρια άσκηση (βόλτες γύρω από τη γειτονιά, περίπατοι με τα αγαπημένα σου πρόσωπα, τρέξιμο), μπορεί να ακούγονται «κλισέ», όμως είναι σύμμαχοί μας στη μείωση του στρες και στη βελτίωση της διάθεσης.
Η αλλαγές στην καθημερινότητα, στις δραστηριότητες και στην ποιότητα διατροφής σε σύντομο χρονικό διάστημα συμβάλλουν στη μείωση του αισθήματος της κόπωσης και εξάντλησης.
Εάν η κόπωση συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα (πάνω από 3 μήνες) και αν η δυσφορία σου εξακολουθεί να υπάρχει θα ήταν χρήσιμο, να αναζητήσεις υποστήριξη από κάποιον ειδικό, ώστε να σε καθοδηγήσει περαιτέρω για τη διαχείρισή της, είτε αναφορικά με την παθολογική, είτε με την ψυχολογική της διάσταση.