Ψtalk: “Παρόλο που έχω κάνει γερές φιλίες βιώνω αίσθημα μοναξιάς”

Ψtalk: “Παρόλο που έχω κάνει γερές φιλίες βιώνω αίσθημα μοναξιάς”

Είμαι φοιτητής και έχω γνωρίσει πολλά άτομα και έχω κάνει γερές φιλίες. Ωστόσο πρόκειται για το αίσθημα της μοναξιάς που βιώνω, λόγω διαφορετικής καθημερινότητας με τα άτομά μου. Κάποιοι μένουν μακριά, κάποιοι έχουν σχέσεις και κάποιοι άλλοι απλά έχουν άλλες προτεραιότητες και έχω μείνει εγώ στο κενό κοιτάζοντας τους τέσσερις τοίχους της γκαρσονιέρας μου και ψάχνοντας τρόπους να ξεφύγω από τη μιζέρια. Μ’ αρέσει να αράζω με την μοναξιά μου και γίνομαι πολύ δημιουργικός αλλά και αυτό θέλει το μέτρο του. Έχω ανάγκη να βγω μια βόλτα μέσα στην μέρα και να επικοινωνήσω με κόσμο. Δεν με καλύπτει να βγαίνω στις 12 και να γυρνάω 5 τα ξημερώματα πόσω μάλλον τώρα μέσα στην εξεταστική. Επομένως πρέπει να αλλάξω παρέες; Πρέπει να φύγω; Πρέπει να κάτσω να επιμείνω ψάχνοντας κάτι που να με γεμίζει; Πρέπει να συνεχίσω να βγαίνω βόλτες μόνος;

Από τον: Άρη


Αγαπητέ Άρη,

Διαβάζοντας το μήνυμά σου, θα ήθελα να σου πω πως αναφέρεσαι σε γεγονότα που έχουν βιώσει αρκετοί/ες που διαβάζουν αυτή τη στιγμή το γράμμα σου. Είναι απόλυτα φυσιολογικό και το συναίσθημά σου και οι απορίες που σου γεννιούνται.

Σαφώς, είναι σημαντικό να περνάς χρόνο με τους δικούς σου ανθρώπους καθώς με αυτόν τον τρόπο βελτιώνεσαι κι εξελίσσεσαι. Αυτό το ξέρεις. Μπορείς όμως να μάθεις και μέσα από την μοναξιά και τι εννοώ:

Μαθαίνεις καλύτερα τον εαυτό σου. Και όσο καλύτερα σε γνωρίζεις, τόσο πιο αυθεντικός θα είσαι όταν συναναστρέφεσαι με άλλα άτομα.

-Βελτιώνεις τις σχέσεις σου. Σύμφωνα με έρευνες, όταν περνάς χρόνο μόνος σου, αναπτύσσεις ακόμα περισσότερο την ενσυναίσθησή σου, με αποτέλεσμα να βελτιώνεις τις σχέσεις με τον κοινωνικό σου περίγυρο.

-Βελτιώνεις την ψυχική σου ευεξία. Έρευνες δείχνουν πως  οι άνθρωποι που κλείνουν ραντεβού με τον εαυτό τους τείνουν να είναι περισσότερο χαρούμενοι και να αισθάνονται λιγότερο άγχος και στρες.

-Σχεδιάζεις καλύτερα τη ζωή σου. Όταν περνάς χρόνο μόνος σου, έχεις τη δυνατότητα να σκέφτεσαι καλύτερα τους στόχους, τα όνειρα και τις φιλοδοξίες σου και να σχεδιάζεις καλύτερα τη ζωή σου. Μπορείς ακόμα να σκέφτεσαι αν ζεις τη ζωή σου με βάση τις αξίες σου και αν πρέπει να κάνεις κάποια αλλαγή στον τρόπο που ζεις.

Σαφώς η ζωή αλλάζει, αλλάζουν οι προτεραιότητες, οι συνήθειες. Με ρωτάς αν πρέπει να αλλάξεις παρέες, η απάντηση είναι πως μπορείς να έρθεις σε επαφή και με άλλους ανθρώπους ναι. Απαραίτητα να αλλάξεις; Όχι. Εκτός κι αν αισθάνεσαι ότι δεν έχεις δίπλα σου αληθινούς φίλους. Θα ήθελα λοιπόν να αναρωτηθείς:

– τι σημαίνει για σένα φιλία;

– Ποια χαρακτηριστικά πιστεύεις πως πρέπει να έχει ένας καλός φίλος;

-Κάνεις παρέα  με κάποιους απλά και μόνο για να καταπολεμήσεις το συναίσθημα της μοναξιάς;

-Θεωρείς τον εαυτό σου καλό φίλο;

-Με ποιόν τρόπο συνδέεσαι εσύ με τους φίλους σου; Βρες με ποιο τρόπο επέλεγες ή σε επέλεγαν οι φίλοι σου και ανακάλυψε αν αυτός ο τρόπος έχει αλλάξει κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής σου. Μερικές φορές αρκεί να είσαι ανοιχτός σε νέες γνωριμίες και όλα προκύπτουν από μόνα τους. Ακόμα και μια νέα φιλία. Θα σε συμβούλευα να προτιμήσεις  εκείνους με τους οποίους στην παρούσα φάση ταιριάζεις περισσότερο και πιστεύεις ότι μπορείς να αναπτύξεις μια θετική σχέση μαζί τους.

Επιπλέον:

-Ανακάλυψε τα δυνατά σου σημεία: Τι είναι αυτό που θα σε ξεχώριζε από τους άλλους; Είσαι επικοινωνιακός; Είσαι υπεύθυνος; Βρες ποια είναι τα κομμάτια που σε κάνουν όχι μόνο καλό φίλο αλλά και ανοιχτό στο να σε προσεγγίσουν οι άλλοι και ανάδειξέ τα.

-Ναι βγες! Όσο περισσότερο βγαίνεις έξω, τόσο περισσότερες ευκαιρίες έχεις να γνωρίσεις νέους, ενδιαφέροντες ανθρώπους και φυσικά  που να σου ταιριάζουν.

Προτίμησε τρόπους διασκέδασης που πραγματικά ταιριάζουν στα δικά σου ΘΕΛΩ!

-Εστίασε στην καλή διάθεση: Κάτι που θα σε βοηθήσει είναι να έχεις κατά νου ότι δεν βγαίνεις, για να γνωρίσεις νέους ανθρώπους. Βγαίνεις κυρίως για να διασκεδάσεις, για να απολαύσεις τη στιγμή. Έτσι, θα λειτουργήσεις πιο αυθόρμητα.

Να εκφράζεις τα συναισθήματά σου και από την άλλη μην παραλείπεις να ρωτάς συχνά πώς νιώθουν οι άλλοι. Αυτό που ουσιαστικά κρατάει σταθερές τις ενήλικες σχέσεις είναι το μοίρασμα και η έκφραση συναισθήματος. Είναι σημαντικό να μοιράζεσαι αμοιβαία με τους φίλους σου τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά συναισθήματα.

Να θυμάσαι ότι: το αντίδοτο στη μοναξιά είναι η ανθρώπινη επαφή  καθώς και η δημιουργία σχέσεων. Το αντίδοτο όμως στην εσωτερική μοναξιά είναι η αγάπη και η αποδοχή του εαυτού σου! 

Ελπίζουμε να σε βοηθήσαμε και να θυμάσαι: χρώματα υπάρχουν παντού, ακόμα και στους τέσσερις τοίχους. Μένει μόνο να τα δεις!

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Γραμμένο από
Παναγοπούλου Ειρήνη, Κλινική Ψυχολόγος, MSc.
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories