Ψtalk: “Παραλίγο να τυφλωθώ. Φοβάμαι να βγω έξω.”
Ψtalk: “Παραλίγο να τυφλωθώ. Φοβάμαι να βγω έξω.”

Ψtalk: “Παραλίγο να τυφλωθώ. Φοβάμαι να βγω έξω.”

Καλησπέρα, είμαι 23 χρονών και είμαι φοιτήτρια!
Δεν έχω πάει ποτέ σε ψυχολόγο αλλά είναι κάτι το οποίο θα ήθελα αλλά λόγω οικονομικών δε πηγαίνω. Πέρυσι μου συνέβη στη ζωή μου ένα πρόβλημα υγείας που για πολλους μπορεί να περάσει απαρατήρητο αλλά για εμένα ήταν δυσάρεστο. Λόγω μίας μόλυνσης στα μάτια παραλίγο να τυφλωθω. Έπειτα από ένα χρόνο ακόμη είμαι μέσα στους γιατρούς ενώ παράλληλα έχω περάσει κ άλλα θέματα υγείας. Φέτος μου ξανά έτυχε κάτι με τα μάτια, κάτι το οποίο έβγαλε στην επιφάνεια όλες μου τις φοβίες στο συγκεκριμένο το θέμα. Φοβάμαι να βγω έξω γιατι Ειμαι κ αλλεργικη, φοβάμαι ότι θα μου συμβεί κάτι τρομερά άσχημο και δε θα ξανά δω ποτε.. Έτσι κάθομαι στο σπίτι και κλαίω γιατί δεν μου αρέσει η ζωή μου όπως είναι πλέον…. Λόγω του προβλήματος θα πρέπει να αγοράζω φάρμακα που είναι πολύ ακριβά και που δυσκολεύομαι να τα πληρώνω….

Από τον/την: Μαρία


Αγαπητή Μαρία,

Αρχικά, θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για το γενναίο μοίρασμα της ιστορίας σου.

Βίωσες ένα πρόβλημα υγείας στα μάτια, που θα μπορούσε να είχε αποβεί αρκετά σοβαρό. Ωστόσο, όπως αναφέρεις σε απασχολούν και άλλα προβλήματα υγείας τον τελευταίο καιρό, για τα οποία απευθύνεσαι σε γιατρούς και φαντάζομαι πως αυτό είναι δυσάρεστο για εσένα. Ο φόβος και η ανησυχία στην παρούσα φάση είναι φυσιολογικά συναισθήματα. Σου παρουσιάστηκε ξανά, ένα πρόβλημα στα μάτια που σου πυροδότησε το φόβο, καθώς ήρθες αντιμέτωπη με την παρελθούσα εμπειρία. Είναι φυσιολογικό να σε έχει επηρεάσει ένα γεγονός που σε στιγμάτισε συναισθηματικά. Μην νιώθεις άσχημα για αυτό. Αντιλαμβάνομαι πως οφείλεις να είσαι πλέον πολύ προσεκτική σε ό,τι αφορά τα μάτια σου, όπως για το αν πρέπει να χρησιμοποιείς προιόντα μακιγιάζ και ποια να είναι αυτά, αν πρέπει να εκτείθεσαι στον ήλιο χωρίς γυαλιά ενδεχομένως. Αναφέρεις επίσης, πως είσαι αλλεργικη. Είναι κάτι που σου προσθέτει μια ακόμη ευθύνη. Όλα αυτά λοιπόν, φαίνεται να σε έχουν επηρεάσει αρνητικά, να έχεις απογοητευτεί και να έχεις κλειστεί στον εαυτό σου. Δεν σε αφήσουν να ζήσεις την ζωή σου όπως εσύ θέλεις. Νιώθω όμως, πως οι σκέψεις που κάνεις και ο φόβος που έχεις, σε περιορίζουν σε ένα σύννεφο καταστροφολογίας, όπου κάνεις σενάρια καταστροφικά για το τί μπορεί να σου συμβεί. Η πεποίθηση ότι αν βγεις έξω θα σου συμβεί κάτι τρομερά άσχημο και δεν θα ξαναδείς ποτέ, πόσο ρεαλιστική είναι στην πραγματικότητα;

Δεν δίνεις λεπτρομερείς αναφορές για το πώς σου δημιουργήθηκε η πρώτη μόλυνση και ίσως η ρίζα της παραπάνω πεποίθησης να βρίσκεται και εκεί. Θεωρώ πως πρωτίστως, θα είναι βοηθητικό για εσένα να έχεις τον προσωπικό σου γιατρό, ως πρόσωπο αναφοράς. Επειδή θα γνωρίζει τις αλλεργίες σου αλλά και τα προβλήματα υγείας που πέρασες με τα μάτια σου, θα είναι σε θέση να σε καθοδηγήσει σωστά στις επόμενες κινήσεις. Θα σε συμβουλεύσει για το τί πρέπει να προσέχεις, ώστε να αποφύγεις μια μελλοντική μόλυνση ενδεχομένως και το σημαντικό είναι ότι εσύ η ίδια θα μπορείς να ρωτήσεις όσα σε προβληματίζουν. Όταν θα έχεις ξεκάθαρη εικόνα του προβλήματος και του τρόπου αντιμετώπισης, θα είσαι σε θέση να το διαχειριστείς πολύ καλύτερα και με λιγότερο άγχος ή φόβο. Όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη κατάσταση, είναι λογικό να νιώθουμε φόβο, καθώς δεν έχουμε περάσει κάτι αντίστοιχο και δεν μπορούμε να ξέρουμε πως να την αντιμέτωπισουμε. Άρα η εξοικέιωση μαζί της, είναι το πρώτο βήμα για την καλύτερη προσαρμογή μας σε αυτή.

Σχετικά με την επιθυμία σου να επισκεφθείς έναν ψυχολόγο και το οικονομικό εμπόδιο που δημιουργείται, υπάρχουν λύσεις. Υπάρχουν διαθέσιμες δομές με ψυχολόγους ή ψυχιάτρους που προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους. Δυστυχώς δεν αναφέρεις σε ποια περιοχή βρίσκεσαι, προκειμένου να σου πρότεινα συγκεκριμένα ποιες υπηρεσίες είναι αυτές. Μπορείς να αναζητήσεις όμως μόνη σου στο internet τις δωρεάν παροχές ψυχολογικής υποστήριξης της περιοχής σου. Υπάρχει και η επιλογή του ραντεβού στο νοσοκομείο με ψυχολόγο. Σε περίπτωση που βρίσκεσαι σε δυσπρόσιτη περιοχή, υπάρχει η δυνατότητα συνεδριών μέσω
skype, με χαμηλό κόστος. Το να ανοιχτείς σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας, θα είναι αρκετά ωφέλιμο για εσένα.

Τέλος, σχετικά με την αδυναμία πληρωμής των φαρμάκων, αν δεν είσαι ασφαλισμένη, μπορείς να απευθυνθείς σε κάποια αντίστοιχη δομή προκειμένου να έχεις ασφάλιση και ενδεχομένως να δικαιούσαι έκπτωση στα φάρμακα αυτά. Αν είναι απ ́τα φάρμακα, που δεν δικαιολογεί ούτε το ταμείο σου, μπορείς πάλι να απευθυνθείς σε κάποιον αρμόδιο φορέα, ώστε να σε ενημερώσει τί μπορείς να κάνεις σε αυτήν την περίπτωση.

Είσαι μόλις 23 ετών, έχεις την ζωή μπροστά σου,τα όνειρά σου, τις επιθυμίες σου. Μην παραιτείσαι, η ζωή δεν είναι πάντα εύκολη και δίκαιη για όλους, και δεν είναι εφικτό να έχουμε μόνο χαρούμενες στιγμές . Η ζωή πολλές φορές γίνεται σκληρή μαζί μας, αλλα εμέις οφείλουμε να παλέψουμε, γιατί στο τέλος θα βγουμε πιο δυνατοί! Αξιοποίησε τις εμπειρίες σου αυτές ως έναυσμα να αρχίσεις να είσαι πιο δυναμική. Μπορείς να τα καταφέρεις, αρκεί να το πιστέψεις και να αρχίσεις να προσπαθείς για εσένα και για τη ζωή που θέλεις να ζεις.

Σου εύχομαι καλή συνέχεια Μαρία, με δύναμικότητα και αποφασιστικότητα.

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com