Ψtalk: “Ο ψυχολόγος μου με φλερτάρει”
Ψtalk: “Ο ψυχολόγος μου με φλερτάρει”

Ψtalk: “Ο ψυχολόγος μου με φλερτάρει”

Καλησπέρα! Ο Ψυχολόγος μου με φλερτάρει μέσω μηνυμάτων και κάνουμε συνεδρίες από skype. Έχω σχέση. Μου αρέσει και εμένα αλλά δεν ξέρω αν είναι σωστό και δεν ξέρω τι να κάνω. Έχω πελαγώσει…

Από την: Αγγελική


Αγαπητή Αγγελική,

σε ευχαριστούμε πολύ που μοιράστηκες μαζί μας την ιστορία σου. Ο προβληματισμός σου είναι πράγματι πολύ σημαντικός, καθώς στην κατάσταση την οποία περιγράφεις τίθενται δεοντολογικά ζητήματα που σχετίζονται με τη δουλειά ενός ψυχολόγου, ενώ ταυτόχρονα υφίστανται ζητήματα που απασχολούν την προσωπική σου ζωή.

Αρχικά, θα ήθελα να γνωρίζεις πως οι δεοντολογικοί κανόνες του επαγγέλματος της ψυχολογίας δεν επιτρέπουν τη σύναψη ” διπλής” σχέσης – οποιασδήποτε μορφή σχέσης δηλαδή με το θεραπευόμενο- πέρα από την αυστηρά επαγγελματική- ψυχοθεραπευτική. Αυτό συμβαίνει καθώς η δημιουργία κάποιας ακόμη μορφής σχέσης εμποδίζει την αντικειμενική αντιμετώπιση του θεραπευόμενου από την πλευρά του  ψυχολόγου. Φυσικά, κάτι τέτοιο συνεπάγεται τη μείωση της ποιότητας της ψυχοθεραπευτικής σχέσης και ταυτόχρονα της βοήθειας που δέχεσαι για την αντιμετώπιση των προβλημάτων σου. Επομένως, θα έλεγα Αγγελική μου πως η στάση του ψυχολόγου σου παραβιάζει ορισμένους βασικούς κανόνες που θέτουν τη βάση για μια ποιοτική παροχή υπηρεσιών και  αποτελεσματική βοήθεια.

Από την άλλη πλευρά, αυτή δηλαδή που αφορά τη δική σου προσωπική ζωή θα έλεγα πως θα ήταν καλό να δώσεις προσοχή σε δύο πράγματα. Αρχικά στην διαδικασία της ψυχοθεραπείας πολλές φορές δημιουργείται αυτό που στην ψυχολογία ονομάζεται ερωτική μεταβίβαση/ αντιμεταβίβαση. Κάτι τέτοιο σημαίνει πως στη διάρκεια μιας ψυχοθεραπευτικής συνεδρίας είναι πολύ πιθανό, καθώς ο θεραπευόμενος εξαρτάται από τον ψυχοθεραπευτή να του προκληθούν ισχυρά συναισθήματα λόγω ανεπίλυτων ή συγκρουσιακών σχέσεων του παρελθόντος. Αν παραδείγματος χάρη κάποια κοπέλα είχε έναν απορριπτικό πατέρα βρίσκει στα μάτια του θεραπευτή τον “ιδανικό πατέρα” που στερήθηκε και αυτόν που την κατανοεί και τη δέχεται ό,τι και αν του μοιραστεί. Τον εξιδανικεύει και  καταλήγει να τον ερωτεύεται. Όσο η κοπέλα  γνωρίζει πως ο έρωτας αυτός δεν είναι στην πραγματικότητα αληθινός, ο ίδιος μπορεί να λειτουργήσει θετικά για την ψυχοθεραπευτική διαδικασία. Αν όμως η κοπέλα αρχίζει να έλκεται σεξουαλικά από το θεραπευτή της δημιουργείται ένα εμπόδιο στη σχέση και συνεπαγόμενα στη δουλειά και από τις δύο πλευρές. Οπότε πιστεύω  Αγγελική μου πως θα ήταν όμορφο να σκεφτείς και με τη βοήθεια φυσικά του ψυχολόγου σου αν η ερωτική σου διάθεση απέναντι σε αυτόν θα μπορούσε να οφείλεται σε κάτι τέτοιο.

Κατά δεύτερον, θεωρώ πολύ σημαντικό και ίσως απαραίτητο να αλλάξεις ψυχοθεραπευτή. Από τη στιγμή που νιώθεις πως σου αρέσει ανεξάρτητα με το τι θα κάνεις τελικά με το αγόρι σου θα ήταν καλό να του ζητήσεις να σε παραπέμψει σε κάποιον συνάδελφο. Η σχέση σας με αυτά τα δεδομένα δεν είναι πλέον ισότιμη και δεν μπορείς να τον ακούσεις αντικειμενικά χωρίς να εμπλέκεται ο συναισθηματισμός που τρέφεις για αυτόν. Τέλος, όσον αφορά τη σχέση σου θα πρότεινα να σκεφτείς αν σε καλύπτει συναισθηματικά και κατά πόσο θα μπορούσε και η ίδια να προχωρήσει.

Πραγματικά κατανοώ πως είσαι σε μια πολύ δύσκολή θέση και ελπίζω να σε βοήθησα όσο καλύτερα μπορούσα με τα δεδομένα τα οποία μας μοιράστηκες. Σε κάθε περίπτωση είμαστε εδώ για οποιαδήποτε περαιτέρω βοήθεια νιώθεις πως θα χρειαστείς.

 

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com