Πως μπορείς να αντιμετώπισης έναν πατέρα τύραννο που και ακόμα που παντρεύτηκα μας δημιουργεί συνέχεια προβλήματα μέχρι σήκωσε χέρι και στον συζηγο μου θελει να κάνει κουμάντο σε όλα και δεν νοιάζεται για τα παιδιά του μόνο κοιτάει το συμφέρον του μια συμβουλή θα μου ήταν απαραίτητη σας ευχαριστω!!
Από τον/την: Τζένη
Γεια σου Τζένη,
για να μπορέσω να απαντήσω ολοκληρωμένα στο θέμα σου, χρειάζεται να γνωρίζω αρκετά περισσότερα στοιχεία για σένα, την κατάσταση και τις σχέσεις μέσα στην οικογένεια. Παρόλα αυτά θα προσπαθήσω να το προσεγγίσω όσο γίνεται.
Οι οικογενειακές σχέσεις είναι από τις πιο περίπλοκες γιατί οι δυναμικές είναι πολλαπλές και δύσκολες στη διαχείριση. Από αυτά που γράφεις καταλαβαίνω ότι ο πατέρας σου είναι ένας άνθρωπος που θέλει να έχει τον έλεγχο μάλλον και επεμβαίνει στη ζωή σου.
Ίσως, με κάθε επιφύλαξη, να είναι ένας δυσλειτουργικός και λανθασμένος τρόπος που ο ίδιος έμαθε να δείχνει την αγάπη του. Πολλοί άνθρωποι, ειδικά αν ανατρέξουμε στα βιώματα που έχουν από την παιδική τους ηλικία, μαθαίνουν λανθασμένα να δείχνουν τα συναισθήματα τους και ακόμα μπορεί να έχουν ταυτίσει την υπερπροστατευτικότητα, την παρεμβατικότητα, ακόμα και την βία με την ένδειξη αγάπης. Αυτό δεν σου το λέω για να τον δικαιολογήσω αλλά για να σου δώσω ερέθισμα να κοιτάξεις τα πράγματα και από την δική του οπτική. Ίσως αν καταλάβεις καλύτερα τι βλέπει εκείνος και τι αισθάνεται, να βρείς τον τρόπο να το διαχειριστείς.
Αυτό που αμέσως μου έρχεται στο μυαλό είναι η λέξη “οριοθέτηση”. Όταν κάποιος γίνεται παρεμβατικός στη ζωή μας, καλούμαστε να ξαναδούμε τα όρια μας. Τα έχουμε θέσει;
Είναι ξεκάθαρα μέσα μας;
Μέχρι που επιτρέπουμε και μέχρι που δεν ανεχόμαστε;
Μήπως ανεχόμαστε περισσότερα απ’ όσα θέλουμε;
Τα έχουμε πει ξεκάθαρα στον άλλον άνθρωπο;
Οι πράξεις μας συνάδουν με τα λόγια μας;
Πολύ συχνά νομίζουμε ότι έχουμε βάλει τα όρια μας αλλά στην πραγματικότητα, δεν είναι ξεκάθαρα για τον άλλον. Μπορεί να τα έχουμε πει πολύ στρογγυλεμένα ή πολύ απ’ έξω, έτσι ώστε ο άλλος να μην έχει καταλάβει τίποτα, ειδικά αν δεν θέλει να καταλάβει. Επίσης, κάποιοι άνθρωποι έχουν μία τάση να καταπατούν τα όρια οπότε εκεί θέλει ακόμα πιο καθαρή και σταθερή φωνή και πράξη από πλευράς μας. Είναι δική μας δουλειά να φροντίσουμε τον χώρο μας και να τον προσατέψουμε.
Σε κάθε περίπτωση, η σχέση με τους γονείς είναι πολύ σημαντική και βαθιά και μας αγγίζει πολύ. Οποιαδήποτε δυσκολία βιώνεται σε αυτή τη σχέση, μπορεί να γίνει πολύ μεγάλη ή βασανιστική, κυρίως γιατί δεν μπορούμε εύκολα να ξεχωρίσουμε τον εαυτό μας συναισθηματικά από την κατάσταση και να την δούμε καθαρά. Είναι σημαντικό να μπορούμε να ζητάμε βοήθεια όταν νιώθουμε ότι δυσκολευόμαστε και η ψυχοθεραπεία μπορεί να σε βοηθήσει να δεις ακόμα καλύτερα την κατάσταση και να βρεις τρόπους να την διαχειριστείς, τρόπους που θα ταιριάζουν σε σένα κυρίως και στη σχέση με τον πατέρα σου.
Εύχομαι καλή συνέχεια!