Ψtalk: “Ξεσπάω στο φαΐ. Νιώθω πολύ κουρασμένη με όλα”
Ψtalk: “Ξεσπάω στο φαΐ. Νιώθω πολύ κουρασμένη με όλα”

Ψtalk: “Ξεσπάω στο φαΐ. Νιώθω πολύ κουρασμένη με όλα”

Με λένε Χριστίνα, είμαι 29 χρονών, είμαι μόνη μου χρόνια και αντιμετωπίζω πρόβλημα με τον εαυτό μου. Αρχικά η δουλειά μου είναι πολύ απαιτητική με αποτέλεσμα να δουλεύω πολλές ώρες στο γραφείο και μετά στο σπίτι, να ξεσπάω στο φαγητό, σε σημείο όταν νιώθω πολύ πιεσμένη ή εκνευρισμένη να μην μπορώ να ανασάνω απ’το φαί. Πριν 4 χρόνια έφυγε από τη ζωή ο πιο αγαπημένος μου άνθρωπος που φρόντιζα καθημερινά και έκτοτε άλλαξε η ζωή μου. Βρήκα αυτή τη δουλειά, η οποία ήξερα ότι είναι απαιτητική κ έχω αλλάξει όλη μου την καθημερινότητα για να μπορώ να κάνω όσα περισσότερα μπορώ για τη δουλειά μου. Σταμάτησα τη γυμναστική, περιόρισα τις εξόδους στο ελάχιστο και πλέον απλά δουλεύω όλη μέρα τρώγοντας απίστευτα μεγάλες ποσότητες φαγητού. Πολλές φορές νιώθω οτι απλά βγάζω τη μέρα, περιμένοντας απλά να περάσει ο καιρός. Το ξέρω οτι αυτό δεν είναι φυσιολογικό αλλά νιώθω πολύ κουρασμένη με όλα. Από τη μια θέλω να γίνω και πάλι κοινωνική και δραστήρια αλλά κάθε φορά που το παίρνω απόφαση κάτι θα βρεθεί να με ρίξει πάλι. Και μετά απλά κάθομαι σπίτι μου αποκομμένη από όλους. Δεν έχω απευθυνθεί σε ειδικό ουτε σε διατροφολόγο, δεν ξέρω γιατί. Νομίζω δεν ξέρω πού είναι η ρίζα του προβλήματος και πού να απευθυνθώ. Θα ήθελα αν μπορείτε τη γνώμη σας και αν μπορείτε να με συμβουλεύσετε. Ευχαριστώ

Από τον/την: Χριστίνα


Αγαπητή Χριστίνα,

Ευχαριστούμε για το μοίρασμα της ιστορίας σου.

Μια απαιτητική δουλειά μπορεί όντως να αντλεί όλη σου την ενέργεια και μέχρι έναν ορισμένο βαθμό είναι φυσιολογικό να νιώθεις κουρασμένη από αυτο. Έχεις προβεί μάλιστα σε αλλαγές του προγράμματος σου, περιορίζοντας τις δικές σου δραστηριότητες και την κοινωνική σου ζωή, προκειμένου να μπορείς να ανταπεξέλθεις στην δουλειά σου. Ωστόσο, φαίνεται να μην είσαι ικανοποιημένη με αυτόν τον τρόπο ζωής. Αναφέρεις πως «ξεσπάς» στο φαγητό, καταναλώνεις μεγάλες ποσότητες φαγητού, ιδίως όταν είσαι πιεσμένη ή εκνευρισμένη. Θα μπορούσαμε να πούμε λοιπόν πως βρίσκεις το φαγητό ως μέσο να μετριάσεις τα αρνητικά σου συναισθήματα ή το άγχος; Tί σου προσφέρει το φαγητό, όταν καταφεύγεις σε αυτό έπειτα από πίεση; Πώς νιώθεις μετά;

Πολλές φορές, όταν είμαστε στρεσαρισμένοι ή στενοχωρημένοι μπορεί να προβούμε σε άμεση ανακούφιση του αρνητικού συναισθήματος που βιώνουμε, μέσω του φαγητού. Και συνήθως επιλέγουμε τροφές junk food ή γλυκά. Έπειτα όμως, νιώθουμε ενοχές που καταφύγαμε στο φαγητό, δίχως να πεινάμε πολλές φορές, με αποτέλεσμα να κάνουμε αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό μας. Και συνήθως οι αρνητικές σκέψεις πυροδοτούν με την σειρά τους αρνητικά συναισθήματα που για να τα μετριάσουμε, καταλήγουμε πάλι στο φαγητό. Είναι ένας φαύλος κύκλος. Θα σου πρότεινα, να παρατηρήσεις τον εαυτό σου, πότε καταφεύγεις στην κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού; Τί σκέφτεσαι εκείνη την στιγμή, πώς νιώθεις. Ρώτησε τον εαυτό σου αν πραγματικά χρειάζεσαι εκείνη την ώρα το φαγητό. Πόση ώρα έχει περάσει από το προηγούμενο γεύμα. Προσπάθησε να εντοπίσεις την αιτία που νιώθεις το αρνητικό συναίσθημα και αναρωτήσου αν μπορεί όντως να το «λύσει» to φαγητό. Αναρωτήσου αν μπορίς να κάνεις κάτι άλλο προκειμένου να ανακουφιστείς, για παράδειγμα αν νιώθεις πίεση/άγχος μπορείς να δοκιμάσεις να βγεις μια βόλτα στη φύση, ή να χορέψεις στο σπίτι το αγαπημένο σου κομμάτι.

Το σημαντικό είναι, ότι έχεις εσύ η ίδια αντιληφθεί, πως δεν είσαι ικανοποιημένη με τον τρόπο που ζεις την δεδομένη στιγμή και έχεις συνειδητοποιήσει ότι θέλεις να αλλάξεις την ζωή σου, απλώς δεν γνωρίζεις τον τρόπο. Το πρώτο δύσκολο βήμα, της αναγνώρισης της δυσκολίας που έχεις στην παρούσα φάση, έχει ήδη γίνει.

Σίγουρα, το να μπούμε στην διαδικασία, να αλλάξουμε ένα κομμάτι της ζωής μας ή όλα ακόμη, αποτελεί μια συνθήκη που απαιτεί αποφασιστικότητα, επιμονή και προσπάθεια από μέρους μας. Το σώμα μας και το μυαλό μας προσαρμόζονται και συνηθίζουν εύκολα σε καταστάσεις. Αυτή την στιγμή έχεις συνηθίσει να ζεις με αυτό τον τρόπο και νιώθεις κουρασμένη να αλλάξεις την ζωή σου. Τί θα έλεγες αν έγραφες σε ένα χαρτί αυτά που θέλεις να αλλάξεις; Για παράδειγμα όσον αφορά τις εξόδους, πόσες εξόδους θα επιθυμούσες να έκανες μέσα στην εβδομάδα; Ακόμη και αν δεν προλαβαίνεις ή νιώθεις κουρασμένη για μια πολύωρη έξοδο, δεν χρειάζεται να απογοηεύεσαι ή να τα παρατάς. Έξοδος θεωρείται άλλωστε και ένας γρήγορος καφές στο σπίτι μιας φίλης, ή ένας περίπατος γύρω από το σπίτι. Υπάρχουν λύσεις, αρκεί να θέλεις να τις εξερευνήσεις.

Όσον αφορά τις δραστηριότητες σου, μπορεί να μην έχεις χρόνο να πας γυμναστήριο για παράδειγμα, ωστόσο μπορείς να αφιερώσεις 20-30 λεπτά να κάνει σπίτι γυμναστική. Ακόμη και αν νιώθεις κουρασμένη ή ότι δεν έχεις όρεξη, προσπάθησε να το κάνεις. Θα δεις πως έπειτα από την ολοκλήρωση της γυμναστικής, θα νιώθεις πολύ καλύτερα και θα σε έχει βοηθήσει και στην αλλάγη της διάθεσης. Βήμα βήμα, μπορείς να εντάξεις τις αλλαγές αυτές στην ζωή σου και μετέπειτα κάθε αλλαγή θα φέρνει ακόμη μια. Σχετικά με την δουλειά σου, μπορείς  αν αυτό είναι δυνατόν, να περιορίσεις την δουλειά στο σπίτι ή να οργανώσεις το πρόγραμμα σου έτσι, ώστε να σου μένει μισή ωρα έστω, παραπάνω για εσένα.

Αναφέρεις ακόμη και ένα γεγονός που σε έχει στιγματίσει, μια απώλεια, που όπως εσύ γνωστοποιείς, σου άλλαξε τη ζωή. Η απώλεια είναι ένα από τα πιο δύσκολα γεγονότα, που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε στη ζωή. Είναι ενα γεγονός που αφήνει τα στίγματά του πάνω μας, μας αλλάζει, μας κάνει να αναθεωρήσουμε την ζωή μας. Αυτό το γεγονός λοιπόν, ενδεχομένως να έχει συντελέσει στο πως κατηύθυνες τη ζωή σου στο δρόμο που βαδίζεις σήμερα. Μην διστάζεις να απευθυνθείς σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας, προκειμένου να μπορέσεις να βρεις όπως λες, την ρίζα του προβλήματος. Θα έχεις τον χώρο και το χρόνο να μιλήσεις για αυτά που σε απασχολούν, να εμβαθύνεις σε όλα αυτά που σε κρατάνε πίσω από την ζωή που επιθυμείς να έχεις. Είναι στο χέρι σου να διεκδικήσεις μια καλύτερη ζωή για εσένα. Η επίσκεψη επίσης σε έναν διατροφολόγο μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα χρήσιμη, σχετικά με την διαχείριση και την κατανάλωση του φαγητού, που φαίνεται να σε απασχολεί αρκετά.

Σου εύχομαι καλή συνέχεια και καλή δύναμη .

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com