Έχω άγχος αρκετό εδώ και 2 χρόνια δεν ξέρω τι να κάνω τον τελευταίο καιρό δεν μπορώ να ηρεμήσω τόσο εύκολα όσο παλιά νιώθω αβοηθητη ορισμένες φορές δεν ξέρω τι
να κάνω.Από τον/την: Νικολέτα
Αγαπητή Νικολέτα,
Σε ευχαριστούμε που μοιράστηκες μαζί μας τον προβληματισμό σου. Διαβάζοντας το μήνυμά σου αισθάνθηκα το βάρος σου. Παρακάτω θα προσπαθήσω να σε βοηθήσω με βάση τις πληροφορίες που μου δίνεις, ώστε να βγεις από την ομίχλη άγχους.
Ας πάρουμε ως δεδομένο το εξής: το άγχος γεννά περισσότερο άγχος, δημιουργώντας έναν καταστροφικό κύκλο με αποτέλεσμα να αισθάνεσαι αγχωμένη-νευρική-αβοήθητη. Όταν έχεις άγχος, δίνεις στις σκέψεις σου μεγάλο νόημα, και άρα, πολλή δύναμη.
Θα ήθελα λοιπόν να αναρωτηθείς τα εξής:
1. Ποια είναι η πραγματικότητα; Τις περισσότερες φορές θα ανακαλύψεις πως ανησυχείς για κάτι που δεν έχει συμβεί ακόμη. Δεν υπάρχει λόγος να στρεσάρεσαι για κάτι προτού συμβεί πραγματικά. Επικεντρώσου στα πραγματικά δεδομένα και το άγχος σου θα περιοριστεί σημαντικά.
2. Ανησυχείς για κάτι που είναι πρόβλημα; Ή για κάτι που είναι γεγονός; Και ποια είναι η διαφορά; Το πρόβλημα έχει λύση, ενώ το γεγονός δεν έχει. Δεν υπάρχει λόγος να βασανίζεσαι για κάτι που είναι γεγονός και δεν πρόκειται να αλλάξει. Το να καταλάβεις την διαφορά θα σε βοηθήσει σημαντικά ως το πρώτο σκαλοπάτι σου προκειμένου να αρχίσει να μειώνεται το άγχος.
3. Είναι αυτή η δουλειά μου; Εξίσου σημαντικό να καταλάβεις πως μόνο τις δικές σου ανησυχίες μπορείς να ελέγχεις, τις δικές σου σκέψεις , τις δικές σου πράξεις και όχι των άλλων. Επομένως αν στην ερώτηση έχεις απαντήσει όχι, θα σε συμβούλευα να εστιάσεις στον εαυτό σου-σε αυτόν που μπορείς να ελέγξεις-, αποφεύγοντας να γίνουν δικές σου ανησυχίες αλλά και βάρη άλλων.
4. Πως θα ήθελα να αισθάνομαι τη δεδομένη στιγμή; Έχεις τη δύναμη να επιλέγεις πως θέλεις να αισθάνεσαι! Μην ξεχνάς πως βρίσκεσαι σε μια μεταβατική φάση. Καίριας σημασία να εκδηλώνεις τα συναισθήματα σου και όχι να τα καταπιέζεις καθώς η συσσώρευση των αρνητικών συναισθημάτων θα έχει και αρνητικά επακόλουθα όπως αυτοκαταστροφικές τάσεις, ψυχικές διαταραχές, αδυναμία ελέγχου .
Επιπλέον βοηθητικές τεχνικές είναι οι ασκήσεις αναπνοών : Πάρε μια βαθιά εισπνοή από τη μύτη μετρώντας μέχρι το 4 και στη συνέχεια βγάλε όλο τον αέρα εκπνέοντας από το στόμα, μετρώντας και πάλι αργά μέχρι το 4.
Ακόμα η Τεχνική 5-4-3-2-1: ο κάθε αριθμός σχετίζεται με μια από τις αισθήσεις. Αρχικά κοιτάζεις γύρω σου και ταυτοποιείς πέντε αντικείμενα, στη συνέχεια εστιάζεις σε τέσσερα πράγματα που μπορείς να ακούσεις. Έπειτα βρίσκεις τρία πράγματα που μπορείς να νιώσεις, δυο πράγμα που μπορείς να μυρίσεις και ένα που μπορείς να γευτείς. Έτσι όλες οι αισθήσεις είναι επικεντρωμένες σε ένα στόχο, ξεχνώντας όποιες αρνητικές σκέψεις σε έχουν κυριέψει.
Συμπερασματικά, η δυσλειτουργικότητα που μπορεί να προκαλέσει στην καθημερινή ζωή το άγχος, είναι αυτή που καθιστά απαραίτητη τη θεραπευτική παρέμβαση. Αποδοτική είναι η Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία (ΓΣΘ), πρόκειται για μία μορφή ψυχοθεραπείας που επικεντρώνεται στις σκέψεις και στη συμπεριφορά μας. Η βασική ιδέα της συγκεκριμένης θεραπείας είναι ότι οι σκέψεις μας για μια κατάσταση (π.χ. ανησυχία για καρκίνο) επηρεάζουν το πώς αισθανόμαστε (φοβισμένοι και ανήσυχοι) και κατ’ επέκταση το πώς συμπεριφερόμαστε.
Να θυμάσαι: Όλοι οι άνθρωποι έχουμε την τάση να αποδίδουμε ένα συγκεκριμένο νόημα στις καταστάσεις που βιώνουμε , δεν είναι η κατάσταση που σου προκαλεί άγχος, αλλά το νόημα που της έχεις δώσει – είτε είναι ακριβές είτε όχι. Μέσα από τη συγκεκριμένη θεραπεία, θα μάθεις να προσεγγίζεις τις ανήσυχες καταστάσεις της ζωής σου διαφορετικά, και να γίνεις ο θεραπευτής του εαυτού σου, καθώς μαθαίνεις νέα εργαλεία και εξασκείσαι σε χρήσιμες στρατηγικές, τις οποίες θα έχεις στη διάθεσή σου ακόμα κι όταν η θεραπεία τελειώσει.
Εμπιστεύσου τις ικανότητές σου. «Το έχεις».