Ψtalk: “Μπορεί να αγχωθώ για το όταν θα πει ο καθηγητής το όνομα μου κ θα πρέπει να πω “εδώ””
Ψtalk: “Μπορεί να αγχωθώ για το όταν θα πει ο καθηγητής το όνομα μου κ θα πρέπει να πω “εδώ””

Ψtalk: “Μπορεί να αγχωθώ για το όταν θα πει ο καθηγητής το όνομα μου κ θα πρέπει να πω “εδώ””

Χαίρετε,αντιμετωπίσω εδώ κ αρκετά χρόνια προβλήματα άγχους χωρίς κάποιον ιδιαίτερο λόγο.Μπορει να αγχωθώ για το όταν θα πει ο καθηγητής το όνομα μου κ θα πρέπει να πω “εδώ”.Αγχωνομαι για μικροπροβλήματα κ με έχει κουράσει αυτο

Από τον/την: Δέσποινα


Αγαπητή Δέσποινα,

Το άγχος, όπως και οτιδήποτε άλλο στην ζωή, δεν είναι ούτε καλό ούτε κακό, αυτό καθορίζεται από το πώς εμείς θα το διαχειριστούμε.

Υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις για να κατορθώσεις να διαχειριστείς το άγχος σου, όμως να θυμάσαι πως είναι μια διαδικασία σταδιακή.

– Όλα ξεκινούν από τον ΕΑΥΤΟ μας! Να επαινείς τον εαυτό σου. Είναι σημαντικό να δίνεις στον εαυτό σου συγχαρητήρια γιατί αυτό θα σου δώσει το έναυσμα να γίνεσαι όλο και καλύτερη. Η τελειότητα δεν υπάρχει. Κανείς δεν είναι τέλειος.

-Εκπαιδεύσου στη γνωσιακή αναδόμηση. Το άγχος -και ο φόβος συχνά- σου μπορεί να μειωθεί, είτε μειώνοντας τις σκέψεις με καταστροφολογικό περιεχόμενο είτε αυξάνοντας τη σιγουριά στις δυνάμεις σου σχετικά με την αντιμετώπιση της επικείμενης απειλής. Εξέτασε όλα τα στοιχεία, σε όσο μπορείς πιο ρεαλιστική βάση, και συνειδητοποίησε πως ο κίνδυνος από τον οποίο νομίζεις ότι απειλείσαι δεν είναι και τόσο μεγάλος. «Ποιο είναι το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί;» «Πόσο πιθανόν είναι αυτό να συμβεί;» Θα σου πρότεινα βοήθεια από ειδικό, Ψυχολόγο ή Ψυχίατρο, ειδικευμένο στη Γνωσιακή Συμπεριφορική θεραπεία (ΓΣΘ).

– Απόφυγε την αποφυγή! Όσο αποφεύγεις μία κατάσταση η οποία φοβάσαι ότι θα σε οδηγήσει σε άγχος, τόσο αυξάνεται το άγχος σου και η πεποίθηση πως κινδυνεύεις.

– Φέρε στο μυαλό σου μια χαλαρωτική εικόνα. Δημιούργησε νοερά ένα μέρος όπου θα νιώθεις ασφάλεια, ηρεμία και χαλάρωση. Η θετική σκέψη έχει τεράστια σημασία για τη ζωή μας.

– Πάρε μια βαθιά εισπνοή από τη μύτη μετρώντας μέχρι το 4 και στη συνέχεια βγάλε όλο τον αέρα εκπνέοντας από το στόμα, μετρώντας και πάλι αργά μέχρι το 4.

– Χρησιμοποίησε τις αισθήσεις σου, καθώς όταν είμαστε αγχωμένοι, οι αισθήσεις μας σπάνια είναι παρούσες. Η τεχνική 5-4-3-2-1: ο κάθε αριθμός σχετίζεται με μια από τις αισθήσεις. Αρχικά κοιτάζεις γύρω σου και ταυτοποιείς πέντε αντικείμενα, στη συνέχεια εστιάζεις σε τέσσερα πράγματα που μπορείς να ακούσεις. Έπειτα βρίσκεις τρία πράγματα που μπορείς να νιώσεις, δυο πράγμα που μπορείς να μυρίσεις και ένα που μπορείς να γευτείς. Έτσι όλες οι αισθήσεις είναι επικεντρωμένες σε ένα στόχο, ξεχνώντας όποιες αρνητικές σκέψεις σε έχουν κυριέψει.

– Πρόσεξε τη διατροφή σου, γιατί μια κακή διατροφή δημιουργεί άγχος στο σώμα.

– Ασκήσου, η σωστή στάση του σώματος και το stretching βοηθούν στην χαλάρωση των μυών, στη μείωση της ψυχικής έντασης και κατ’ επέκταση στη μείωση του άγχους.

– Οργάνωσε την καθημερινότητα σου. Προλαβαίνεις να τα κάνεις όλα; είναι εφικτό; Δεν είναι λογικό να αγχωθείς; Βάλε ένα πρόγραμμα, εφικτό και υλοποιήσιμο, μπορείς να το κάνεις.

Να θυμάσαι: το άγχος μπορεί να γίνει λειτουργικό, το κλειδί είναι η διαχείρισή του.

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com