Ψtalk:”Μετά την καραντίνα νιώθω τον εαυτό μου εκτός ελέγχου”

Ψtalk:”Μετά την καραντίνα νιώθω τον εαυτό μου εκτός ελέγχου”

Μετά την καραντίνα νιώθω τον εαυτό μου εκτός ελέγχου. Δεν μπορώ να διαχειριστώ τις δυσκολίες, τρώω σαν να μην υπάρχει αύριο και σκέφτομαι παράλογα δημιουργώντας συχνά προβλήματα στους γύρω μου. Νιώθω ένα πνίξιμο και για να τα χαλιναγωγήσω, έχω ξεκινήσει χαπάκια βαλεριάνας

Από την: Νικολέτα


Αγαπητή Νικολέτα,

Η περίοδος της καραντίνας σε επηρέασε πολύ έντονα απ’ ότι καταλαβαίνω. Η αλήθεια είναι πως η περίοδος αυτή ήταν πρωτόγνωρη για τoυς περισσότερους, καθώς βιώσαμε και βιώνουμε ακόμα μια πολύ δύσκολη και περιοριστική συνθήκη. Είναι εντάξει όμως, να διανύουμε και περιόδους που νιώθουμε “εκτός ελέγχου” όπως ανέφερες, ειδικά όταν οι δύσκολες καταστάσεις που μας πυροδοτούν την απώλεια του ελέγχου είναι συνεχιζόμενες. Έχει σημασία σε αυτή τη φάση να δούμε τι μπορείς να κάνεις για να αποκτήσεις τον έλεγχο πάλι. Είναι πολύ ευχάριστο πάντως που αποφάσισες να δραστηριοποιηθείς προς την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζεις

Εάν είσαι γενικότερα ταραγμένη, λογικό είναι να μη μπορείς να διαχειριστείς με την ίδια ευκολία τις καταστάσεις που σε δυσκολεύουν. Καταλαβαίνω πως είναι αναγκαίο να ηρεμήσεις και να δεις τα πράγματα λίγο διαφορετικά.

Αρχικά, θα πρότεινα να μιλήσεις σε κάποιον ειδικό επαγγελματία ψυχικής υγείας, εφόσον νιώθεις τόσο άσχημα. Θα σε βοηθήσει πιστεύω το να μοιράζεσαι σκέψεις και συναισθήματα με κάποιον, που θα είναι σε θέση να σε στηρίξει και να σε καθοδηγήσει. Εάν αντιμετωπίζεις δυσκολία οικονομικής φύσεως σε αυτή σου την προσπάθεια, θα μπορούσες να απευθυνθείς σε κρατικές υπηρεσίες της περιοχής σου ή να αναζητήσεις στο ίντερνετ προσφερόμενες υπηρεσίες ψυχοθεραπείας και συμβουλευτικής με χαμηλό ή μηδενικό κόστος. Λόγω της πανδημίας βρίσκονται ήδη κάποια προγράμματα σε εξέλιξη απ’ όσο γνωρίζω.

Επίσης, θα πρότεινα να στραφείς στο κοινωνικό περιβάλλον σου και τα άτομα, τα οποία εμπιστεύεσαι και νιώθεις κοντά σου. Πώς βλέπουν οι γύρω σου την κατάσταση; Όταν εσύ δε μπορείς να δεις τα πράγματα λογικά όπως λες, πώς μπορούν να βοηθήσουν εκείνοι; Πώς μπορούν να σε στηρίξουν και τι είδους βοήθεια χρειάζεσαι εσύ για να αισθανθείς καλύτερα; Μπορείς να ζητήσεις αυτή τη βοήθεια και να μην περνάς αυτό το δύσκολο διάστημα για σένα, μόνη.

Το ότι τρως περισσότερο απ’ ότι συνήθως ενδεχομένως να αποτελεί μια ένδειξη συναισθηματικής πείνας, λόγω του ότι κατά την τρέχουσα περίοδο αισθάνεσαι άσχημα και προσπαθείς να καλύψεις κάποιο “κενό”. Σε κάθε περίπτωση, το να ασχοληθείς με την πηγή του προβλήματος και των δυσκολιών θα σε βοηθήσει πιστεύω και στο διατροφικό ζήτημα.

Μπορείς να μου στείλεις για ό,τι επιθυμείς! Να είσαι καλά!

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories