Ψtalk: “Μετά από 3 χρόνια συνεχών ψυχοθεραπειών δεν έχω βρει λύσεις στα προβλήματα”
Photo by Matthew Henry in unsplash.com

Ψtalk: “Μετά από 3 χρόνια συνεχών ψυχοθεραπειών δεν έχω βρει λύσεις στα προβλήματα”

Χαιρετώ την ομάδα. Παίρνω την ευκαιρία να γράψω για το γεγονός ότι εδώ και πολλά χρόνια με κυριεύει το άγχος, ο φόβος, οι ανασφάλειες. Από το λύκειο κι έπειτα δεν έχω καν φίλους για να μοιράζομαι την καθημερινότητα, δεν έχω κάνει ποτέ μου κάποια σχέση οπότε υπάρχει σοβαρή έλλειψη συντροφικότητας και επίσης μηδέν σεξουαλική ζωή. Αισθάνομαι ότι είμαι κατώτερος από τους άλλους και ανεπαρκής, ότι δεν αξίζω. Η εσωστρέφεια και η ντροπαλότητα με έχουν καταστρέψει, δεν μπορώ να πω εύκολα “όχι”, να θέσω όρια, να εκφραστώ. Δυσκολεύομαι να γνωρίσω νέο κόσμο, να είμαι κοινωνικός, έχω ευαισθησία στην έκθεση και τάσεις αποφυγής σε οτιδήποτε με κάνει να νιώθω συναισθηματικά άβολα. Έχω παραιτηθεί από δουλειά γιατί δεν μπορούσα να αντιμετωπίσω τον αρνητικό σχολιασμό που γινόταν για ‘μένα αλλά ήμουν ανήμπορος και φοβισμένος να εκφραστώ. Μένω ακόμη με τους γονείς για οικονομικούς λόγους. Δεν μου αρέσει η δουλειά που κάνω. Πέρασα μια πολύ ζόρικη φάση όπου πληγώθηκα αφήνοντας αυτή την κακή και τοξική εργασία ως περιβάλλον αλλά ταυτόχρονα δεν μπορούσα να διαχειριστώ. Όταν άφησα ένα γνώριμο και ασφαλές περιβάλλον με ανθρώπους που είχα εξοικειωθεί για να πάω σε κάτι άγνωστο, υπό πίεση, στο νέο εργασιακό περιβάλλον ακόμη σκεφτόμουν το προηγούμενο και είχα ανασφάλειες αν έκανα σωστή απόφαση. Κατέρρευσα από ψυχική κόπωση, θύμωσα με τον εαυτό μου για τα “όχι” που δεν είπα και ένιωσα αδύναμος. Χρειάστηκε να πάρω τις πρώτες ημέρες βαλεριάνα για τον ύπνο, μου χορηγήθηκε αγωγή effexor 75mg για 7-8 μήνες ενώ τις πρωινές ώρες είχα έντονο γενικευμένο στρες που δεν έφευγε αν δεν έπαιρνα lexotanil. Μετά από 3 χρόνια συνεχών ψυχοθεραπειών δεν έχω καταφέρει να βρω λύσεις στα προβλήματα παρά τις δοκιμές με ειδικούς ψυχικής υγείας. Είναι τόσο αργή η θεραπευτική διαδικασία που με απογοητεύει.

 Από τον: ΓΙΑΝΝΗΣ37


 

Αγαπητέ Γιάννη,

Αρχικά θα θέλαμε να σε ευχαριστήσουμε που απευθύνθηκες στην ιστοσελίδα μας για να εκφράσεις τις ανησυχίες σου. Εκφράζεις πολλές σκέψεις και ανησυχίες που θα προσπαθήσω να σε βοηθήσω να τις βάλεις σε μια σειρά.

Θα ξεκινήσω ανάποδα, από το τέλος του κειμένου σου.  θα ήθελα να σου πω ότι είναι πολύ βοηθητικό για ‘σένα το γεγονός ότι βρίσκεσαι σε μια ψυχοθεραπευτική διαδικασία. Μέσα στην θεραπεία, όπως θα γνωρίζεις ήδη, έχεις τον χώρο και τον χρόνο να εκφραστείς, να διαπραγματευτείς όσα σε απασχολούν και γενικότερα να ανακαλύψεις περισσότερο τον εαυτό σου. Η ψυχοθεραπεία είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο και τα αποτελέσματά της μπορεί να μην είναι πάντα άμεσα ή/και συνειδητά. Χρειάζεται χρόνος και  κατάλληλες συνθήκες για να επιτρέψεις στον εαυτό σου να δεχτεί τις μετακινήσεις, τις αλλαγές και τα οφέλη που μπορεί να έχει για ΄σένα η θεραπευτική διαδικασία. Καταλαβαίνω πως μπορεί να θέλεις να βλέπεις πιο άμεσα αποτελέσματα σε συμπεριφορές ή τρόπο σκέψης που για κάποιο λόγο δεν σου φαίνονται χρήσιμοι πια ωστόσο μετά από κάθε συνεδρία κάτι -λίγο ή πολύ- έχει μετακινηθεί. Έχεις πάει ένα βήμα παρακάτω. Μας αναφέρεις ότι έχεις λάβει και φαρμακευτική αγωγή. Καταλαβαίνω πως για να έχεις λάβει φαρμακευτική αγωγή σημαίνει ότι ένας ειδικός ψυχίατρος έκρινε ότι την χρειάζεσαι. Είναι πολύ σημαντικό να απευθυνόμαστε στους κατάλληλους ανθρώπους γι’ αυτά που μας απασχολούν. Ένας ψυχολόγος δεν έχει την δικαιοδοσία και την γνώση -πολλές φορές- να χορηγήσει φαρμακευτική αγωγή. Αντίστοιχα ένας γιατρός (πχ παθολόγος) μπορεί να χορηγήσει αντικαταθλιπτικά όμως χωρίς το κατάλληλο υποστηρικτικό πλαίσιο ψυχίατρου ή/και ψυχολόγου-ψυχοθεραπευτή η διαδικασία μπορεί να κρίνεται ημιτελής.

Αυτό που αναρωτιέμαι είναι εάν αυτά που μας αναφέρεις, αγαπητέ Γιάννη, δηλαδή το άγχος, οι ανασφάλειες, το αίσθημα κατωτερότητας, η δυσκολία οριοθέτησης, η ντροπή, η έλλειψη συντροφικότητας και σεξουαλικής ζωής εάν έχεις δει μέσα από την ψυχοθεραπεία να μεταβάλλονται, να μειώνονται σε κάποιες περιόδους και καταστάσεις ή αν παραμένουν το ίδιο συγκριτικά με το διάστημα πριν ξεκινήσεις την ψυχοθεραπεία. Το επόμενο ερώτημα που θα ήθελα να σου θέσω είναι αν παραμένουν ίδια έχεις σκεφτεί τον λόγο ή τους λόγους για τους οποίους δεν έχεις δει το επιθυμητό αποτέλεσμα; Καταλαβαίνω πώς αισθάνεσαι κι ότι ίσως τώρα όλα αυτά που σου συμβαίνουν να είναι διογκωμένα όμως θα συνιστούσα ένθερμα να κάνεις μικρά βήματα. Είναι αρκετά κοπιαστικό στο να ξεκινήσεις να αλλάζεις όλα αυτά που μας αναφέρεις ταυτόχρονα. Θα μπορούσες να αξιολογήσεις τις καταστάσεις και να βάλεις σε προτεραιότητα αυτά που σε απασχολούν. Επίσης, ήθελα να σε ρωτήσω αν αυτά που αναφέρεις τα έχεις θέσει ως αιτήματα στον θεραπευτή σου. Δε γνωρίζω τον τρόπο με τον οποίο δουλεύετε όμως μια ψυχοθεραπευτική διαδικασία χρειάζεται να χαρακτηρίζεται από συνέπεια, επιθυμία και ειλικρίνεια από μέρους σου. Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει, βέβαια και η χημεία που έχεις με τον θεραπευτή σου. Εσύ αισθάνεσαι σε κάτι από αυτά να μην καλύπτεσαι; Μήπως έχεις εντοπίσει κάτι που να σε εμποδίζει στο να προχωρήσεις την διαδικασία; Επειδή μας αναφέρεις ότι κάνεις τρία χρόνια ψυχοθεραπεία δεν σημαίνει ότι είναι λίγος ή πολύς ο καιρός. Είναι καθαρά υποκειμενικό πότε και με ποιον τρόπο θα αρχίσει να λειτουργεί στον καθένα. Επίσης, αυτά που αναφέρεις εδώ τα έχεις αναφέρει και στον θεραπευτή σου; Είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να εκφράζεις και τις ανησυχίες σου για την ίδια την θεραπεία. Το γεγονός ότι έχεις απογοητευτεί το έχεις αναφέρει; Νιώθεις έτοιμος;

Αυτά που εκφράζεις είναι πολύ σημαντικά και καταλαβαίνω και πώς μπορεί να αισθάνεσαι. Είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι βρίσκεσαι σε ένα ασφαλές ψυχοθεραπευτικό πλαίσιο και μέσα σε αυτό έχεις όλο τον χρόνο και τον χώρο να τα διαπραγματευτείς, να τα επαναδιαπραγματευτείς, να αναρωτηθείς γι’ αυτά και γενικότερα να ανοιχτείς. Αν αισθάνεσαι ότι υπάρχουν εμπόδια στην διαδικασία θα ήταν πολύ χρήσιμο να τα αναφέρεις στον/στην θεραπευτή/τριά σου ώστε να το εξετάσετε. Δεν χρειάζεται να απογοητεύεσαι. Η διαδικασία είναι μακρά, πάντα θα ανακαλύπτεις νέα πράγματα για τον εαυτό σου αρκεί να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου και χαλαρός να απολαύσεις το ταξίδι. Γιατί είναι ένα ταξίδι μέσα στον εαυτό σου που ο προορισμός θα είναι αυτός που εσύ επιθυμείς την κάθε στιγμή.

Ελπίζω να σε βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείς είμαστε στην διάθεσή σου.

*Η στήλη Ψtalk έχει περισσότερο συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν αντικαθιστά την Ψυχοθεραπεία ή οποιονδήποτε άλλο τρόπο παρέμβασης.


Στείλε κι εσύ τον δικό σου προβληματισμό ανώνυμα πατώντας στο κουμπί της αρχικής και λάβε απάντηση από ειδικό ψυχικής υγείας.


 


 

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Γραμμένο από
Άλκης Τουλάτος, Ψυχολόγος- Εκπαιδευόμενος στην Ψυχοδυναμική/Ψυχαναλυτική προσέγγιση
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories