Ψtalk: “Με πειράζει το παραμικρό και ξεσπάω σε άτομα που δεν πρέπει”
ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn

Ψtalk: “Με πειράζει το παραμικρό και ξεσπάω σε άτομα που δεν πρέπει”

Δεχομαι πολυ πιεση απο θεματα ανεργιας κ.α. με αποτελεσμα να με πειραζει το παραμικρο και να ξεσπαω σε ατομα που δεν πρεπει.δηλαδη να ειμαι με τον φιλο μου και να του στελνει μυνημα αλλη και ενω εχουμε κατι χαλαρο να με ενοχλει και να φευγω ξενερωμενη αλλα να προκαλω κακο στον εαυτο μου απο την ελλειψη αυτοσυγκρατησης που δεν εχω εχω αδικο που συμπεριφερθηκα ετσι?

Από τον/την:Κατερινα


Αγαπητή Κατερίνα,

Όταν καταπιέζεις τα συναισθήματά σου, κάνεις κακό στην υγεία σου.. και ο έλεγχος των συναισθημάτων είναι σημαντικός για να νιώσεις ελεύθερη και ευτυχισμένη.

Χρειάζεται λοιπόν, να αρχίσεις να καταλαβαίνεις περισσότερο τον εαυτό σου, να αφιερώσεις  χρόνο στον εαυτό σου και να αποδεχτείς  και τα στραβά του.

1.Βάλε όρια

Θα πρέπει να είσαι αποφασισμένη  να αντιμετωπίσεις όποιον παραβιάζει τα ψυχικά και συναισθηματικά σου όρια. Μην επιτρέπεις σε κανέναν να σε βγάλει εκτός εαυτού, να εκμεταλλευτεί μία κατάσταση και να μην σε σέβεται.

2.Σκέψου

– Να δεις πότε λες κάτι και τι είναι αυτό που λες.

– Πότε κάνεις; Τι κάνεις; Πότε δεν κάνεις όταν συμβαίνει τι;

-Ποια στιγμή δεν λες κάτι όταν συμβαίνει κάτι;

-Πότε αντιδράς, πώς νιώθεις σε συγκεκριμένες περιπτώσεις;

Ο θυμός είναι πάντα ένα δευτερεύον συναίσθημα. Γι’ αυτό προσπάθησε να δεις τι κρύβεται κάτω από την επιφάνειά του.

Εδώ θα ήθελα να σημειώσω ότι ο τρόπος που σκέφτεσαι-η οπτική γωνία που βλέπεις τα πράγματα διαδραματίζει καίριο ρόλο. Όπως λέω συχνά «ας το δούμε αλλιώς»….

Πάρε μια βαθιά ανάσα… αυτό θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις τους μύες  και το στρες θα αρχίσει να διαχέεται στο σώμα. Η ανάσα αυτή θα γεμίσει οξυγόνο τον εγκέφαλό σου και έτσι θα ξεκινήσεις να σκέπτεσαι πιο καθαρά τα επόμενα βήματα και τις αποφάσεις που θα κληθείς να πάρεις.

-Ονομάτισε το συναίσθημα, με όσο μεγαλύτερη ακρίβεια γίνεται. «Νιώθω θυμό», «Νιώθω απογοήτευση», «Ανησυχώ», «Ντρέπομαι».

-Αποδέξου το συναίσθημα, υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με αυτό που νιώθεις. Έχεις δικαίωμα να βιώνεις οποιοδήποτε συναίσθημα.

-Εξέφρασε το συναίσθημά σου με ασφάλεια, χωρίς να πληγώσεις τον εαυτό σου ή κάποιον άλλο. Μίλα , ζωγράφισε..

-Φρόντισε τον εαυτό σου.

-Εστιάστε στη σκέψη:  προσδιόρισε τη σκέψη που προκάλεσε το έντονο συναίσθημά, καθώς υπάρχουν πολλά κοινά σημεία μεταξύ σκέψης και συναισθήματος: Αχ, δεν μπορώ να το χειριστώ αυτό, Αυτό είναι απαίσιο, Αυτό είναι αφόρητο, Αυτό είναι τόσο άδικο, Αυτό είναι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί.

-Στη συνέχεια, προσδιόρισε τι θα μπορούσες να κάνεις με αυτή τη σκέψη. Μπορείς να την αμφισβητήσεις, να αποφασίσεις να την αφήσεις πίσω  ή να την αναθεωρήσεις.

Τεχνική  «STOPP».

S (Stop)

Σταμάτα οτιδήποτε κάνεις ή λες αυτή τη στιγμή.

Τ (Take a breath)

Πάρε μια βαθιά ανάσα, η οποία μπορεί να σταματήσει τη συναισθηματική κλιμάκωση και να βοηθήσει στη χαλάρωση.

O (Observe what’s happening)

Παρατήρησε τι συμβαίνει, ίσως να ρωτήσεις απευθείας τον εαυτό σου.. Τι συμβαίνει τώρα, κάτι που βοηθά στη διατήρηση απόστασης από τη συναισθηματική φόρτιση.

P (Pause & take a second breath)

Σταμάτα και πάρε μια δεύτερη ανάσα, η οποία θα δράσει ενισχυτικά προς τη χαλάρωση.

P (Process wisely)

Προχώρα με σύνεση. Μόλις μειωθεί η ένταση σταματώντας, αναπνέοντας και παρατηρώντας, έχεις περισσότερες πιθανότητες να αποφασίσεις πώς θα προχωρήσεις με έναν ορθολογικό τρόπο.

Τέλος με βοήθεια από ειδικό ψυχικής υγείας και συγκεκριμένα μέσω της γνωσιακής-συμπεριφορικής ψυχοθεραπείας( θεραπεία  που υποστηρίζει την σύνδεση σκέψης-συναισθήματος-συμπεριφοράς) θα μάθεις πώς μπορεί να αλλάξεις τον τρόπο που σκέφτεσαι και νιώθεις, θα μάθεις  να προσεγγίζεις τις ανήσυχες καταστάσεις της ζωής σου διαφορετικά, και  να γίνεις ο θεραπευτής του εαυτού σου, καθώς μαθαίνεις νέα εργαλεία και εξασκείσαι σε χρήσιμες στρατηγικές, τις οποίες θα έχεις στη διάθεσή σου ακόμα κι όταν η θεραπεία τελειώσει.

Να θυμάσαι ότι είσαι υπέροχη!

Να Αγαπάς τον Εαυτό σου και να Ζεις με Πάθος!

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Γραμμένο από
Παναγοπούλου Ειρήνη, Κλινική Ψυχολόγος, MSc.

Archives

Categories