Καλησπέρα. Εδώ και κάποια χρόνια (περίπου 5)έχω δύο τικ κινητικά και έχει εδώ και 5 μήνες απέκτησα και αλλο κινητικό τικ. Όλο αυτό το θεάμα ειναι κάπως αντιαισθητικο,ενοχλητικό για μένα καθως δεν μπορώ να το σταματήσω ενώ έχουν αρχίσει να το παρατηρούν και οι γύρω μου και να μου κάνουν σχόλια. Είναι λόγος για να επισκεφθώ ψυχολόγο?
Από τον/την:Μαριάννα
Αγαπητή Μαριάννα,
σε ευχαριστούμε που μοιράστηκες μαζί μας το πρόβλημά σου.
Στις μέρες μας, αρκετοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα σαν το δικό σου και πράγματι, ανάλογα με την συχνότητα και την ένταση των τικ, αυτά μπορούν να γίνουν αιτία άγχους και ενόχλησης για όποιον καλείται να τα διαχειριστεί στην καθημερινότητά του.
Αρχικά, όπως και η ίδια θα έχεις αντιληφθεί, τα τικ είναι ξαφνικές, επαναλαμβανόμενες κινήσεις, οι οποίες συμβαίνουν ακούσια στο άτομο. Γι’ αυτό το λόγο, δεν μπορεί να ελέγξει το πότε και κάτω από ποιες συνθήκες αυτά θα εμφανιστούν. Εκτός από κινητικά, όπως συμβαίνει στην περίπτωσή σου, μπορούν να είναι φωνητικά, ή ακόμα και νοητικά, σε πιο σπάνιες περιπτώσεις. Λόγω του ότι είναι ακούσια, δεν είναι δυνατόν το άτομο να ελέγξει την εμφάνισή τους και αυτό, όπως καταλαβαίνεις, μπορεί να επηρεάζει την καθημερινή του λειτουργικότητα και την συναναστροφή με τους γύρω του.
Από όσα μας περιγράφεις, καταλαβαίνω ότι το γεγονός ότι τα τικ σου έχουν αρχίσει να γίνονται αντικείμενο παρατήρησης και σχολιασμού από τους γύρω σου έχει αρχίσει πλέον να σε ενοχλεί, να σου προκαλεί αμηχανία και ενδεχομένως δυσάρεστα συναισθήματα. Επίσης, όπως μας λες, με την πάροδο των χρόνων παρατήρησες ότι τα τικ σου έχουν αυξηθεί. Χωρίς να γνωρίζω λεπτομέρειες για την ένταση και την συχνότητα εμφάνισής τους, το γεγονός ότι σου προκαλούν ενόχληση και αμηχανία στην επικοινωνία και συναναστροφή με τους γύρω σου θα ήταν λόγος να σου προτείνω να επισκεφτείς κάποιον ψυχολόγο. Μάλιστα, πιστεύω ότι θα σε βοηθούσε ακόμα περισσότερο να επιλέξεις κάποιον ειδικό με γνώσεις νευρολογίας, ενδεχομένως κάποιον νευροψυχολόγο, καθώς εκείνος κατέχει τις απαραίτητες γνώσεις για την λειτουργία του εγκεφάλου και την σχέση μεταξύ εγκεφάλου και συμπεριφοράς, και, συνεπώς, είναι ο κατάλληλος στην αντιμετώπιση προβλημάτων νευρολογικής φύσεως.
Ακόμη, η συμπεριφορική θεραπεία είναι ένα είδος θεραπείας που εφαρμόζεται στην περίπτωση των τικ και αποσκοπεί στην αλλαγή του τρόπου συμπεριφοράς από το άτομο. Η θεραπεία αυτή μπορεί πράγματι να αποδειχθεί ιδιαίτερα βοηθητική στην αντιμετώπιση των τικ, όταν βέβαια εφαρμοστεί με τον κατάλληλο τρόπο. Σε κάθε περίπτωση, το είδος της θεραπείας που θα ακολουθήσεις, θα εξαρτηθεί από το τί θα κρίνει απαραίτητο ο ειδικός με τον οποίο θα συνεργαστείς, ανάλογα πάντα με την ένταση και την συχνότητα του προβλήματός σου.
Ελπίζω να σε βοήθησα και είμαι σίγουρη ότι θα καταφέρεις να διαχειριστείς το πρόβλημά σου, αρκεί να το θέλεις, καθώς υπάρχουν πολλοί ειδικοί που θα μπορούσαν να σε βοηθήσουν σε αυτό.