Ψtalk: “Η καραντινα με έχει ρίξει πολύ ψυχολογικά, βρίσκω σχεδόν κάθε βράδυ ένα λόγο να κλαίω.”
ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Ψtalk: “Η καραντινα με έχει ρίξει πολύ ψυχολογικά, βρίσκω σχεδόν κάθε βράδυ ένα λόγο να κλαίω.”

Ψtalk: “Η καραντινα με έχει ρίξει πολύ ψυχολογικά, βρίσκω σχεδόν κάθε βράδυ ένα λόγο να κλαίω.”

Καλησπέρα, εγώ αυτό που θέλω να πω είναι ότι τον τελευταίο καιρό με την καραντινα με έχει κάνει πολύ χάλια ψυχολογικά σε πολλούς τομείς. Και βρισκω συνέχεια σχεδόν Κάθε βράδυ ένα λόγο να κλαίω και δεν το μπορώ άλλο αυτό, και δεν σκέφτομαι μόνο αυτά σκέφτομαι και αλλά πράγματα όπως και που έχω σχέση εξ αποστάσεως και δεν μπορώ να δω το αγόρι μου.. το ότι δεν έχω την ελευθερία να βγω έξω πλέον με της φίλες και να κάνω διαφορά πράγματα με κάνει πολύ χάλια ψυχολογικά.. και είμαι χάλια κάθε βράδυ σχεδόν. Με παει πολύ πίσω και με κάνει να έχω κατάθλιψη.. και απλά προσπαθώ πράγματα να κάνω αλλά δεν βρισκω…

Από τον/την:Ευαγγελία


Αγαπητή Ευαγγελία,

Από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, όλο και περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν κατάθλιψη. Οι περιορισμοί, η καραντίνα και η κοινωνική απομόνωση οδηγούν σε στρες και μας δείχνουν ότι η ζωή δεν είναι όπως την ξέραμε, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Επομένως είναι απόλυτα φυσιολογικό να σε έχει επηρεάσει η όλη κατάσταση.. δεν είσαι μόνη! Βεβαίως υπάρχουν τρόποι που μπορούν να σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις τη μοναξιά-να αλλάξεις τρόπο σκέψης-να βελτιώσεις τη διάθεσή σου και να αντιμετωπίσεις τα συμπτώματα κατάθλιψης όπως αναφέρεις.

Θα σου πρότεινα τα εξής:

  • Αντικαταστήστε το «είμαι εγκλωβισμένη μέσα» με το «επιτέλους έχω χρόνο να επικεντρωθώ σε εμένα»! Αυτή είναι η ευκαιρία σου να κατεβάσεις για λίγο ταχύτητες και να επικεντρωθείς στον εαυτό σου. Για παράδειγμα, ίσως μπορείς να ξεκινήσεις να γράφεις ένα ημερολόγιο στο οποίο να σημειώνεις σκέψεις και συναισθήματα για να τα αναλογιστείς όλα αυτά αργότερα. Στο τέλος κάθε ημέρας μπορείς να κάνεις έναν έλεγχο στον εαυτό σου και να αναστοχαστείς “τι έκανα σήμερα που μου έδωσε ικανοποίηση; Ευχαρίστηση; Εγγύτητα με τους άλλους; Είχα μια καλή ισορροπία ή τι θα μπορούσα να κάνω διαφορετικό αύριο; Αυτό θα σε βοηθήσει και στο τομέα της σχέσης σου, καθώς για να είναι ένα ζευγάρι ισορροπημένο, ειδικά σε τόσο κρίσιμες στιγμές, πρέπει καθένας από τους συντρόφους να είναι ισορροπημένος και ως μονάδα, να τα έχει καλά με τον εαυτό του δηλαδή.
  • Βρες νέους τρόπους να διατηρήσεις την επικοινωνία με τους άλλους: δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο για την τόνωση της διάθεσης από την ανθρώπινη επαφή, δοκίμασε να επικοινωνήσεις με τους αγαπημένους σου με βιντεοκλήση, μίλα στο τηλέφωνο ή οργάνωσε διαδικτυακές συνομιλίες με μια ομάδα ανθρώπων. Ακόμη και αν η κατάθλιψη θέλει να σε κάνει να κλειστείς στον εαυτό σου είναι ζωτικής σημασίας να είσαι σε επαφή με ανθρώπους. Όσο αφορά τη σχέση σου, δες το αλλιώς –και τι εννοώ «μπορεί η βραδιά να μην καταλήξει σε φιλί ή σε ερωτική επαφή, αλλά είναι μια καλή ευκαιρία να γνωρίσεις ακόμα καλύτερα τον άλλον & να μιλήσετε για άπειρα πράγματα».
  • Ακολούθησε ένα πρόγραμμα (μέσα στο 24ωρο ή μέσα στην εβδομάδα). Όταν είμαστε κλεισμένοι μέσα στο σπίτι, όλες οι ημέρες φαίνονται το ίδιο! Για να μην χαθείς στην καραντίνα, είναι εξαιρετικά βοηθητικό να θέσεις ένα πρόγραμμα με δραστηριότητες και να το ακολουθήσεις πιστά. Tip: Υιοθετώντας μία νέα, ιδιαίτερη δραστηριότητα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα σε βοηθήσει να περιμένεις με μεγαλύτερη ευχαρίστηση την επόμενη μέρα.
  • Βάλε την άσκηση στη ζωή σου. Η άσκηση είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να ενισχύσεις τη διάθεσή σου και αποτελεί φυσικό αντικαταθλιπτικό. Επέλεξε μια μορφή άσκησης που να σου ταιριάζει και δεσμεύσου σε αυτή.
  • Παρατήρησε και περιόρισε τα εκλυτικά ερεθίσματα ανησυχίας. Προσπάθησε να παρατηρήσεις τι είναι αυτό που πυροδοτεί την ανησυχία σου. Για παράδειγμα, είναι το γεγονός ότι παρακολουθείς τις ειδήσεις παραπάνω από 30 λεπτά; Το να ελέγχεις τα κοινωνικά δίκτυα κάθε ώρα; Προσπάθησε να περιορίσεις την ώρα που εκτίθεσαι σε ερεθίσματα που πυροδοτούν την ανησυχία κάθε μέρα.
  • Μάθε τεχνικές χαλάρωσης. Ο διαλογισμός και οι βαθιές αναπνοές είναι τεχνικές χαλάρωσης που θα σε βοηθήσουν να σπάσεις τον κύκλο των αρνητικών σκέψεων.(τεχνική αναπνοής 4-7-8, εισπνέουμε από τη μύτη για 4 δευτερόλεπτα, κρατάμε την αναπνοή μας για 7 δευτερόλεπτα, εκπνέουμε πάλι για 8 δευτερόλεπτα από το στόμα, μπορείς να κάνεις 8 επαναλήψεις, αυτή η τεχνική αναπτύχθηκε από τον Dr. Andrew Weil ως μια αρχαία γιόγκι τεχνική που βοηθά τους ανθρώπους να χαλαρώνουν και να αναπληρώνουν το οξυγόνο στο σώμα).
  • Ακολούθησε μια ισορροπημένη διατροφή. Σε περιόδους άγχους καταναλώνουμε έτοιμα φαγητά, γλυκά και υδατάνθρακες. Αλλά αυτές οι τροφές μαζί με την καφεΐνη και το αλκοόλ μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη διάθεσή μας. Επένδυσε στα φρούτα!
  • Καλός ύπνος. Η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο. Όταν κοιμάσαι καλά, είναι πιο εύκολο να διατηρήσεις τη συναισθηματική σου ισορροπία και να έχεις περισσότερη ενέργεια να συγκεντρωθείς στην αντιμετώπιση των υπολοίπων συμπτωμάτων της κατάθλιψης.
  • Εάν παρόλα αυτά, «αισθάνεσαι ότι χάνεις έδαφος», τότε ο πλέον κατάλληλος σύμμαχος σε αυτήν την μάχη, είναι ο ειδικός ψυχικής υγείας-θα ακούσει προσεκτικά την περιγραφή του προβλήματος, θα αξιολογήσει το είδος του, την βαρύτητα του και το πόσο εμπλέκεται στην καθημερινή λειτουργικότητά σου.

Να θυμάσαι: το χρώμα στη ζωή σου το δίνεις εσύ!

 

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Γραμμένο από
Παναγοπούλου Ειρήνη, Κλινική Ψυχολόγος, MSc.

Archives

Categories

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com