Ψtalk: “Η καλή παιδική μου φίλη έχει μεγάλο πρόβλημα με το άγχος της.”
Ψtalk: “Η καλή παιδική μου φίλη έχει μεγάλο πρόβλημα με το άγχος της.”

Ψtalk: “Η καλή παιδική μου φίλη έχει μεγάλο πρόβλημα με το άγχος της.”

Καλησπέρα.

Το γεγονός που θα ήθελα να αναφέρω αφορά την πολύ καλή παιδική μου φίλη, η οποία έχει μεγάλο πρόβλημα με το άγχος της. Αγχώνεται για τη σχολή της, αν,πώς και πόσο καλύτερα θα ανταπεξέλθει, για την part time δουλεια της και γενικά όλο αυτό την καταβάλει.

Της έχω προτείνει διάφορες λύσεις για να ξεχνιέται από την καθημερινότητα και να χαλαρώνει αλλά δεν “πιανουν” πάντα. Ξέρω ότι με το να της λέω “ολα καλά θα πάνε” και “μην αγχώνεσαι μωρε” δεν καταφέρνω τίποτα. Η προσπάθεια μου να την πείσω να επισκεφτεί έναν ειδικό (προ covid) ήταν αποτυχημένη καθώς ανέφερε ότι δεν είναι έτοιμη και φοβάται μήπως διαγνωστεί ότι πρέπει να πάρει αγωγή ή ότι μπορεί να έχει κατάθλιψη.

Τι ουσιαστικό μπορώ να κάνω για να την βοηθήσω;

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

Από τον/την:Μαίρη


Μαίρη σε ευχαριστώ πολύ που μας έγραψες.

Αντιλαμβάνομαι ότι είσαι ένα άτομο πολύ φροντιστικό και ανησυχείς για την καλή σου φίλη, αυτό με συγκινεί. Αναρωτιέμαι εάν έχεις και εσύ κάποιον δίπλα σου να σε στηρίξει, διότι τα άτομα που στηρίζουν τους άλλους συνήθως είναι αυτά που δεν παίρνουν την στήριξη που χρειάζονται και κατακλύζονται από δύσκολα συναισθήματα και καταστάσεις. Ελπίζω αυτό να μην ισχύει στην περίπτωση σου, αλλά εάν ισχύει καλό θα ήταν να σκεφτείς μήπως χρειάζεσαι και εσύ μια πηγή στήριξης.

Σχετικά με την φίλη σου καταλαβαίνω πόσο φόβο μπορεί να έχει η επαφή με έναν ειδικό σε να άτομο που όπως θες είναι αγχώδης, ίσως θα την βοηθούσε μια προσέγγιση όπως η Gestalt, ή η προσωποκεντρική που δεν εστιάζουμε καθόλου στην “ταμπέλα” της διάγνωσης αλλά κυρίως στην δημιουργία μιας θεραπευτικής σχέσης και συμμαχίας.

Παρόλα αυτά είναι φανερό ότι η φίλη σου δεν είναι έτοιμη για ένα τέτοιο βήμα. Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι για να την βοηθήσεις, αρχικά να αναγνωρίζεις τα συναισθήματα της, δηλαδή να της λες “καταλαβαίνω πόσο δύσκολα περνάς, είναι αγχωτικό, και εγώ στην θέση σου έτσι θα ένιωθα…κλπ”. Το δεύτερο και πιο σημαντικό είναι να είσαι δίπλα της όταν μπορείς να της δώσεις και το θες. Με άλλα λόγια να τιμήσεις τον εαυτό σου και να υποστηρίξεις τα όρια σου, δεν πρέπει να είσαι εκει 24 ώρες το 24ωρο.

Ελπίζω να σε βοηθήσει αυτό.

Φιλικά Διονυσία

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com