Ψtalk: “Η απόρριψη στον τομέα της εργασίας μού δημιουργεί άγχος και απογοήτευση”
Ψtalk: “Η απόρριψη στον τομέα της εργασίας μού δημιουργεί άγχος και απογοήτευση”

Ψtalk: “Η απόρριψη στον τομέα της εργασίας μού δημιουργεί άγχος και απογοήτευση”

Τον τελευταίο καιρό προσπαθώ να βρω δουλειά αφού τελείωσα με τη σχολή μου. Δυστυχώς, το γεγονός ότι λόγω της απειρίας μου με απορρίπτουν, μου δημιουργεί τρομερό άγχος και απογοήτευση. Επίσης το γεγονός ότι δεν μου αρέσει αυτό που σπούδασα, φαίνεται και στις συνεντεύξεις μου. Παρόλα αυτά έχω ανάγκη για δουλειά και δεν μπορώ να κάνω τίποτα άλλο όλη την ημέρα εκτός από το να σκέφτομαι τι θα κάνω με αυτό το θέμα. Οι φίλες μου μου προτείνουν να βγούμε ή να πάμε κάποιο μικρό ταξιδάκι αλλά εγώ δεν έχω όρεξη για τίποτα. Ακόμα και όταν βγαίνω αυτό συζητάω.

Aπό την: Νικολέτα


Αγαπητή Νικολέτα,

καταλαβαίνω την ανάγκη σου για εύρεση εργασίας και την έντονη επιρροή που σου ασκεί το συγκεκριμένο ζήτημα στην καθημερινότητα και στο περιβάλλον σου. Φαίνεται να σε επηρεάζει σε πολλούς τομείς και να σου δημιουργεί μία αρνητική διάθεση που δεν σε αφήνει να σκεφτείς θετικά είτε να περάσεις καλά όταν θα βρεθείς με φίλους. Ίσως αυτό προκύπτει διότι έχεις την ανάγκη να το αναλύσεις όσο περισσότερο γίνεται για να βρεις κάποια λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο φόβος της απόρριψης στην εργασία, είναι μία συνθήκη που επηρεάζει πολλά άτομα, ειδικά στην αρχή της καριέρας τους. Δεν είναι ποτέ μία ευχάριστη εμπειρία να λαμβάνεις απορριπτικές απαντήσεις, ειδικά αν έχεις λάβει αρκετές το τελευταίο χρονικό διάστημα. Μπορεί να είχες  προετοιμαστεί καλά για τη συνέντευξη και να ένιωσες ότι πήγε πολύ θετικά, ωστόσο το τελικό αποτέλεσμα να μην είναι το αναμενόμενο. Αυτό, φυσικά μπορεί να είναι απογοητευτικό. Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι ο τρόπος που χειρίζεσαι την απόρριψη είναι εξίσου σημαντικός με τις δεξιότητες που κατέχεις. Εάν επιτρέψεις στην απόρριψη να χτυπήσει την αυτοπεποίθησή σου και να σε κάνει να αμφιβάλλεις για τις ικανότητές σου, θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις μελλοντικές σου συνεντεύξεις. Μερικά πράγματα που μπορείς να θυμάσαι με σκοπό να σε βοηθήσουν και να παραμείνεις αισιόδοξη είναι :

Δεν είναι προσωπική η απόρριψη

Είναι εύκολο να αποδεχτείς την απόρριψη και να αμφιβάλλεις για τις ικανότητές σου και γι’ αυτό δεν πήρες την δουλειά. Εάν προετοιμάστηκες πλήρως κι έκανες το καλύτερο δυνατό θα υπήρχε κάτι άλλο που θα μπορούσες να κάνεις; Πολλοί από τους λόγους πίσω από τις αποφάσεις πρόσληψης δεν γίνονται προφανείς. Μπορεί να ήσουν εξαιρετική στην συνέντευξη αλλά να υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που έπαιξαν ρόλο στην πρόσληψη της συγκεκριμένης θέσης. Για παράδειγμα, μπορεί να υπήρχε ένας πολύ ισχυρός υποψήφιος που είναι ήδη εξοικειωμένος με την επιχείρηση ή ένας άλλος υποψήφιος με ελαφρώς πιο σχετική εμπειρία Αυτά είναι πράγματα που δεν μπορείς να τα αλλάξεις και είναι πέρα από τον έλεγχό σου. Μην ξεχνάς όμως όλοι από κάπου ξεκινάνε.

Ζήτησε ανατροφοδότηση κι εξασκήσου

Μην υποθέτεις ότι επειδή δεν σε πήραν στην θέση εργασίας, αυτόματα σε απορρίπτουν γιατί κάτι δεν έκανες καλά. Είναι απολύτως αποδεκτό να ζητήσεις μία ανατροφοδότηση αυτό τον υπεύθυνο που σου παίρνει την συνέντευξη. Ίσως κάποια πιο λεπτομερή σχόλια να σε βοηθήσουν να βελτιωθείς. Επίσης μπορείς να ζητήσεις μία συμβουλή από έναν επαγγελματία ανθρώπινου δυναμικού. Μπορείς ακόμα να πραγματοποιήσεις μία εικονική συνέντευξη με κάποιον γνωστό σου με σκοπό να εξοικειωθείς και να εξασκηθείς. Μία ήπια ανατροφοδότηση μετά από αυτή την προσπάθεια μπορεί να σε βοηθήσει να μειώσεις το άγχος σου.

Προσωπική ανάπτυξη και μάθηση

Η αυτοπεποίθησή σου μπορεί να πέσει όταν αντιμετωπίζεις μία απορριπτική κατάσταση. Προσπάθησε να αναπτύσσεις τις ατομικές σου δεξιότητες. Αν είσαι σε μία περίοδο που δεν εργάζεσαι, τότε θα έχεις διαθέσιμο χρόνο να αναπτύξεις τις δεξιότητες σου ίσως μέσα από ένα σεμινάριο, είτε σε μία εθελοντική ομάδα ή να συμμετάσχεις σε κάποια φιλανθρωπική δράση. Με αυτούς τους τρόπους ενισχύεις τόσο την αυτοπεποίθηση όσο και τις ατομικές δεξιότητές σου.

Προσάρμοσε το βιογραφικό σου 

Σε κάθε νέα θέση εργασίας που κάνεις αίτηση, προσάρμοσε το βιογραφικό σου βάση των αναγκών που ζητάει η συγκεκριμένη θέση. Σε κάθε νέα συνέντευξη σκέψου ότι είναι μία νέα ευκαιρία για εσένα, μία νέα προοπτική και διατήρησε την θετική σου στάση.

Το γεγονός ότι δεν σου αρέσει αυτό που σπούδασες επίσης είναι πολύ σημαντικό για την επαγγελματική σου εξέλιξη. Έχεις αναρωτηθεί τι θα ήταν αυτό που θα σου άρεσε να κάνεις; Είναι οκ, ακόμα και αν δεν γνωρίζεις ή αναρωτιέσαι τι θα ήταν αυτό που σου αρέσει. Ίσως χρειάζεσαι την βοήθεια ενός σύμβουλου επαγγελματικού προσανατολισμού, για να σε βοηθήσει και να βρείτε μαζί τι είναι αυτό που σου ταιριάζει. Αν νιώθεις μπερδεμένη ζήτησε βοήθεια, είναι ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα.

Σ `ευχαριστούμε που μοιράστηκες μαζί μας το ερώτημά σου κι εύχομαι να σε βοήθησα. Οτιδήποτε χρειαστείς μη διστάσεις να επικοινωνήσεις με την ομάδα του psychoedu.

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com