Όταν κάποιος μόνιμος γκρίνιαζει ακόμα και σε μια καλή στιγμή και γενικά του φταίνε όλα.ταυτοχρονα θεωρεί ότι εσύ τον αναγκάζεις να φέρεται έτσι με αποτέλεσμα να νευριάζει και ο συνομιλητής του!υπαρχει καποιος τρόπος να δεί το λαθος του?
Από τον/την: Μαρία
Αγαπητή Μαρία,
Όπως το περιγράφεις πρόκειται για έναν επικοινωνιακό φαύλο κύκλο μεταξύ δύο ανθρώπων, στον οποίο ο ένας είναι κάπως ευερέθιστος, ισχυριζόμενος ότι αυτό το θυμό τον προκαλεί ο άλλος, με αποτέλεσμα και ο δεύτερος να θυμώνει και να μεταφέρεται ο θυμός και η ευθύνη από τον έναν στον άλλον. Τελικά ποιος έχει την ευθύνη για αυτή την ανακύκλωση του θυμού, ενός θυμού που σκεπάζει ακόμη και τις όμορφες στιγμές, αφού πυροδοτείται από το πουθενά, όπως φαίνεται?
Η απάντηση είναι ότι την ευθύνη την έχουν και οι δύο πλευρές. Σε μία σχέση δύο ανθρώπων, συχνά παρατηρείται να ανακυκλώνονται τέτοιου είδους μοτίβα επικοινωνίας, καθώς οι δύο πλευρές δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν ο ένας τις ανάγκες του άλλου. Θα πρέπει επομένως να κάνουν ένα βήμα πίσω και οι δύο, ώστε να δώσουν χώρο ο ένας στον άλλον να εκφράσει τις ανάγκες του με σεβασμό στον απέναντι, εξηγώντας με ποιο τρόπο αυτές τον έχουν οδηγήσει να νιώθει αυτό το θυμό. Υπάρχει περίπτωση να ανακαλύψουν ότι οι ανάγκες τους ταυτίζονται και να μη χρειάζεται να συγκρούονται στο εξής, λύνοντας με αυτόν τον τρόπο τις παρεξηγήσεις που δημιουργεί η έως τώρα συγκρουσιακή τους επικοινωνία.
Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο θα πρέπει και οι δύο πλευρές να το θέλουν και να έχουν κοινό στόχο, τη διατήρηση της σχέσης και της καλής επικοινωνίας, και όχι την αποποίηση της ευθύνης και την επίρριψη αυτής στον άλλον. Αντί λοιπόν να ψάχνουν ποιος από τους δύο φταίει και ποιος είναι ο λάθος στην υπόθεση, θα μπορούσαν να ψάξουν να βρουν τι ανάγκες έχουν ο καθένας, και πώς αυτές θα μπορούσαν να ικανοποιηθούν χωρίς να παραβιάζουν τον άλλον.