Ψtalk: “Γίνομαι πολύ εκδικητικός όταν νιώθω αδικημένος ή προσβεβλημένος.”
ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Ψtalk: “Γίνομαι πολύ εκδικητικός όταν νιώθω αδικημένος ή προσβεβλημένος.”

Ψtalk: “Γίνομαι πολύ εκδικητικός όταν νιώθω αδικημένος ή προσβεβλημένος.”

Γινομαι πολύ εκδικητικός όταν νιώθω αδικημένος ή προσβεβλημένος, με αποτέλεσμα να λέω η να κάνω πράγματα όπου μετά τα μετανιώνω.

Από τον/την: Μάριος


Αγαπητέ Μάριε,

Θα ήθελα να σε ευχαριστήσω που θέλησες να μοιραστείς μαζί μας την ιστορία σου.

Αντιλαμβάνομαι από τον τρόπο που έχεις τοποθετηθεί ότι πρέπει να είναι δύσκολο για εσένα αυτό που νιώθεις καθώς όπως αναφέρεις φτάνεις στο σημείο να μετανιώνεις. Το συναίσθημα αυτό από μόνο του μπορεί να γίνει αρκετά επίπονο καθώς μπορεί να πάρει πολλές διαστάσεις, αναφορικά με το πως το βιώνουμε και τις σκέψεις που κάνουμε.

Αυτό που παρατηρώ και πιστεύω ότι είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα είναι το γεγονός ότι έχεις φτάσει στην παραδοχή και συνειδητοποίηση του εαυτού σου, για   τον τρόπο που ενεργείς και πως νιώθεις σε σχέση με αυτό και το αποτέλεσμα που μπορεί να φέρει.

Η εκδίκηση θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μία εσωτερική ανησυχία του ανθρώπου που αποτελεί ένα μέρος της συμπεριφοράς του. Σαφώς η αδικία που προηγείται αυτής πρόκειται για μία επίπονη συναισθηματική κατάσταση όπου όταν προκαλείται από άλλους ανθρώπους είτε στενού μας κύκλου είτε όχι αποτελεί ένα δυσάρεστο συναίσθημα και πολλές φορές μπορεί να νιώσουμε ότι με κάποιο τρόπο ανατρέπει την ζωή μας. Ωστόσο εκείνη την στιγμή το άτομο είναι εν θερμώ, κυριεύεται και παρασύρεται από αρνητικά συναισθήματα, όμως όταν αρχίσουν να εξασθενούν η μετάνοια και η θλίψη παίρνουν μέρος.

Πολλές φορές νιώθουμε ότι έχουμε αδικηθεί γιατί πιστεύουμε ότι έχουμε χάσει τον έλεγχο στην ζωή. Η ζωή η ίδια και οι άνθρωποι που συμπεριλαμβάνονται στον κύκλο της είναι απρόβλεπτη, έτσι για παράδειγμα η κακία, η ειρωνεία ή ο φθόνος των άλλων μπορεί να προκαλέσει ένα ευρύ φάσμα αρνητικών συναισθημάτων και είναι δύσκολο να το διαχειριστείς αν δεν έχεις φτάσει στο σημείο να το αποδεχτείς και να το επεξεργάζεσαι.

Αυτό που θα ήθελα να θυμάσαι είναι ότι είσαι άνθρωπος και δεν είναι εύκολο ούτε πάντα εφικτό να διατηρείς τον έλεγχο στην ζωή σου ιδιαίτερα όταν προέρχεται από εξωγενείς παράγοντες.

Αντιλαμβάνομαι ότι το κομμάτι της εκδίκησης μπορεί να είναι μία βαθύτερη επιθυμία, ίσως για να αισθανθεί άσχημα ο άλλος με τον τρόπο που μας έκανε εκείνος να νιώσουνε έτσι. Ωστόσο μία μορφή εκδίκησης είναι να μην κάνεις τίποτα και να μην προβείς σε καμία λεκτική ή μη πράξη. Η απραγία ή το να μην ενδίδεις δεν σημαίνει αδυναμία ή ότι χάνεις το δίκιο σου πολλές φορές είναι ο πιο αποδοτικός τρόπος και ο άλλος μπορεί να νιώσει πιο άσχημα από το να προβούμε σε κάποια ακραία συμπεριφορά και να αντιληφθεί το λάθος του και να προσπαθήσει να επανορθώσει απέναντι σου.

Έχεις σκεφτεί να μιλήσεις σε κάποιον αναφορικά με το πως νιώθεις? Θα μπορούσες να μιλήσεις με κάποιο άτομο που νιώθεις κοντά να πεις τους λόγους που πιστεύεις ότι σου πυροδότησαν την αδικία ή την προσβολή που ένιωσες. Είναι πολύ σημαντικό να εκφράζεσαι να μοιράζεσαι τις σκέψεις σου και τις ανασφάλειες σου καθώς μπορεί να ακούσεις μία διαφορετική οπτική όπου μπορεί να σε αποφορτίσει και να δεις με διαφορετική ματιά την δεδομένη κατάσταση όπου σε κάνει να νιώθεις έτσι.

Επίσης όταν νιώσεις ότι έχεις ηρεμήσει μπορείς να έρθεις σε επαφή με το άτομο που σε έκανε να νιώσεις έτσι και σε ήπιο τόνο να συζητήσεις τι ήταν αυτό που σε ενόχλησε, θα νιώσεις αρκετά καλύτερα καθώς ο άλλος μπορεί να μην γνωρίζει ότι για παράδειγμα αυτό που σου είπε ότι σε ενόχλησε σε τόσο έντονο βαθμό. Μία άλλη συμβουλή που θα σου συνιστούσα, είναι να ξεκινήσεις δραστηριότητες όπως κάποιου είδους άσκησης, καθώς βοηθάει πολύ στην αποφόρτιση των   αρνητικών συναισθημάτων και στην εκτόνωση τους. Ωστόσο αν θεωρείς ότι είναι πέρα του ελέγχου σου θα μπορούσες να απευθυνθείς σε κάποιο ειδικό ψυχικής υγείας ώστε να μοιραστείς τους προβληματισμούς σου και από κοινού να βρείτε εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης, ώστε να τιθασεύσεις την εκδικητικότητα σου και να ενισχύσεις την ψυχική ηρεμία και ανθεκτικότητα σου.

Να θυμάσαι η ψυχική σου υγεία είναι πολύ σημαντική για να έχεις μία καλύτερη ποιότητα ζωής.

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Γραμμένο από
Ειρήνη Σαρρή

Archives

Categories

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com