Ψtalk: “Φοβάμαι να μιλήσω μπροστά σε κάποιους ανθρώπους”
Ψtalk: “Φοβάμαι να μιλήσω μπροστά σε κάποιους ανθρώπους”

Ψtalk: “Φοβάμαι να μιλήσω μπροστά σε κάποιους ανθρώπους”

Φοβάμαι να μιλήσω μπροστά σε κάποιους ανθρώπους, αισθάνομαι ότι θα με κρίνουν ή θα πω κάτι λάθος. Δεν είμαι ο εαυτός μου και νιώθω μεγάλο άγχος όταν βρίσκομαι σε τέτοιες καταστάσεις.

Από την: Vaso


Αγαπητή μου Βάσω,

Είναι πολύ σημαντικό που επικοινώνησες και μοιράστηκες κάτι που σε απασχολεί τόσο και σε ευχαριστώ για αυτό. Μας δίνεις τη δυνατότητα να ανοίξουμε ένα θέμα που απασχολεί αρκετό κόσμο, είτε σε μεγάλο είτε σε μικρότερο βαθμό.

Καταλαβαίνω πολύ την αναστάτωσή σου και την υπερένταση που αισθάνεσαι κάθε φορά που βρίσκεσαι ανάμεσα σε αυτούς τους ανθρώπους. Μοιάζει πως η αλληλεπίδραση μαζί τους σου προκαλεί αντιδράσεις που ίσως δεν βιώνεις με άλλα άτομα. Για αυτό θα ξεκινήσω από αυτό το κομμάτι. Θα ήθελα να σκεφτείς τα χαρακτηριστικά που έχουν αυτά τα άτομα. Μπορείς να παρατηρήσεις τη δική τους στάση; Έχουν για παράδειγμα μια πιο ηγετική στάση, μιλούν έντονα και ίσως επικριτικά για τους άλλους; Αν κάτι τέτοιο συμβαίνει τότε πιθανότατα να πυροδοτείται αυτό το μεγάλο άγχος από αυτά τα χαρακτηριστικά των άλλων. Αυτό δε σημαίνει βέβαια πως θα πρέπει να αλλάξουμε τους άλλους για να είμαστε εμείς πιο ήρεμοι. Αντιθέτως, μας δίνει χρήσιμες πληροφορίες ως προς το τι μας ταιριάζει, τι μπορούμε να δουλέψουμε με τον εαυτό μας, που πρέπει να “εξασκηθούμε” ως προς τις κοινωνικές δεξιότητες.

Πολλές φορές το άγχος που δημιουργούν αυτές οι κοινωνικές συναναστροφές είναι αποτέλεσμα προηγούμενων δυσάρεστων εμπειριών ή σκέψεων που λειτουργούν ως εμπόδια. Συχνά μπορεί να σκέφτεσαι πως δεν είσαι αρκετά καλή, έξυπνη, σημαντική για να μιλήσεις ελεύθερα ή ότι το να είσαι ο εαυτός σου από μόνο του θα είναι δυσάρεστο στους άλλους. Όμως η σκέψη μου είναι η εξής. Ποια είναι αυτά τα άτομα, είναι κοντινοί σου άνθρωποι; Εάν ναι, μπορείς να τους ζητήσεις να συζητήσετε αυτές τις σκέψεις, να εξετάσετε αν όντως σκέφτονται επικριτικά ή σε κατηγορούν ότι λες κάτι λάθος. Μπορεί να εκπλαγείς και οι άνθρωποι αυτοί να έχουν μια πολύ διαφορετική- θετική- εικόνα για σένα και για τη γνώμη σου. Από την άλλη πλευρά καταλαβαίνω ότι όταν βρίσκεσαι σε πλαίσιο με άτομα που ίσως δε γνωρίζεις καλά και δεν νιώθεις εμπιστοσύνη τότε το άγχος κάνει την εμφάνισή του και μπλοκάρεις. Σε αυτήν την περίπτωση βοηθούν μικρές ασκήσεις, σαν δοκιμασίες, που μπορείς να ακολουθήσεις, προκειμένου να μειώσεις σταδιακά το άγχος. Όμως καταλαβαίνω ότι αυτό θέλει και χρόνο και κάποιες φορές και μια υποστήριξη από κάποιο άτομο που γνωρίζει και μπορεί να σε βοηθήσει, όπως ένας ειδικός.

Η προσωπική μου γνώμη είναι πως θα ήταν βοηθητικό να παρατηρήσεις πότε και σε ποιες καταστάσεις συμβαίνει προκύπτει αυτός ο φόβος να μιλήσεις. Αν αφορά σε συγκεκριμένα θέματα που βρίσκεις δύσκολο να μιλήσεις ανοιχτά, αν οφείλεται σε κάποια άλλη δυσκολία σου, ή αν επηρεάζεται και από τη στάση των άλλων ατόμων. Είναι για όλους μια απαιτητική διαδικασία να μιλήσουν σε κοινωνικά πλαίσια, υπάρχει συχνά ο φόβος μας μήπως πούμε κάτι λάθος και μας χαρακτηρίσουν κάπως. Όμως αυτό είναι κάτι που δουλεύεται και έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης. Αρκεί που σε αυτήν τη φάση το έχεις αναγνωρίσει και έχεις αποφασίσει πως σε δυσκολεύει και θέλεις να το αλλάξεις.

Εμπιστεύσου τον εαυτό σου, άκουσε τον, ανακούφισέ τον όταν νιώθει άγχος και προσπάθησε να καταλάβεις πότε αυτό δημιουργείται. Έπειτα δούλεψε πάνω σε αυτό, βάλε μικρούς στόχους, όπως για παράδειγμα να μιλήσεις για λίγα λεπτά κάθε φορά ή να φανταστείς σκηνές όπου μιλάς ελεύθερα σε κάποιους ανθρώπους. Μπορεί στην αρχή να βιώσεις και σωματικά έντονο άγχος, αλλά σταδιακά αυτό θα ρυθμίζεται και όσο πιο πολύ εξοικειώνεσαι με αυτήν την κατάσταση τόσο θα μειώνεται το άγχος.

Καταλαβαίνω ότι είναι μια πρόκληση για σένα και είμαι εδώ για ότι χρειαστείς!!

 

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com