in

Ψtalk: “Έχω διαγνωστεί με οριακή και αποφευκτική διαταραχή προσωπικότητας και κατάθλιψη”

Aπαντά ο Άλκης Τουλάτος, Ψυχολόγος

Έχω διαγνωστεί με οριακή και αποφευκτική διαταραχή προσωπικότητας και κατάθλιψη. Είμαι 22, έχω περάσει σε μια σχολή που δεν ξέρω άμα μου αρέσει (είναι και σε άλλη πόλη), γιατί δεν την έχω προσπαθήσει καν, φοβάμαι να πάω να δουλέψω γιατί γενικότερα τρέμω τους ανθρώπους, μέσα στο σπίτι είναι πολύ άσχημα τα πράγματα γιατί μένω μόνη μου και με πολλά έντομα το καλοκαίρι, με τη μητέρα μου δεν μπορώ να συνεννοηθώ, κανένας δεν με καταλαβαίνει. Και πλέον δεν έχω τα χρήματα για ψυχοθεραπεία (έκανα 3 χρόνια και όλα τα συμπτώματα επανέρχονται πάλι). Έχω κολλήσει πάρα πολύ στη ζωή μου και το αγόρι μου θεωρεί ότι “πολύ απλά δεν θέλω να προσπαθήσω”. Μακάρι πολύ απλά να σταματούσα να υπάρχω.

Από την: B


 

Αγαπητή Β.,

αρχικά θα θέλαμε να σε ευχαριστήσουμε που επέλεξες την σελίδα μας για να εκφράσεις τους προβληματισμούς σου. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι έχεις αναγνωρίσει κάποια πράγματα και προσπαθείς να δώσεις απαντήσεις ή/και λύσεις  σε αυτά.

Όσον αφορά στην διάγνωσή σου με οριακή και αποφευκτική διαταραχή και κατάθλιψη είναι κάτι για το οποίο δεν πρέπει να νιώθεις άσχημα γιατί με την κατάλληλη θεραπεία και αντιμετώπιση μπορείς να είσαι λειτουργική και να ζεις καλά. Αυτό που δεν αναφέρεις και θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζω είναι πώς ήταν η συμπεριφορά των “σημαντικών άλλων” κατά την παιδική σου ηλικία, δηλαδή των γονιών, θείων, γενικότερα των στενών σου ανθρώπων. Σε άτομα που έχουν διαγνωσθεί με οριακή διαταραχή προσωπικότητας καταλυτικό ρόλο παίζει η συμπεριφορά κάποιου ή κάποιων ανθρώπων κατά την παιδική του ηλικία. Εσύ, αγαπητή Β., είχες κάποιο πρόσωπο το οποίο να ήταν επικριτικό μαζί σου ή γενικότερα αισθάνεσαι ότι στο περιβάλλον στο οποίο μεγάλωνες υπήρχε έντονα η επίκριση και το σχόλιο προς εσένα;

Όσον αφορά στα υπόλοιπα που αναφέρεις ότι δηλαδή δεν έχεις πάει στην σχολή σου και δεν ξέρεις αν σου αρέσει, ότι φοβάσαι τους ανθρώπους, ότι δεν μπορείς να συνεννοηθείς με την μητέρα σου, αυτά, θα μπορούσαμε να πούμε, πως είναι τα σημάδια της διαταραχής από την οποία πάσχεις. Είναι λογικό να αισθάνεσαι με αυτόν τον τρόπο και να διστάζεις να αναλάβεις πρωτοβουλίες, να δοκιμάσεις να μπεις σε νέους κύκλους και να βιώσεις εμπειρίες. Σε καταλαβαίνω πώς μπορεί να νιώθεις και ότι ίσως δεν θα ήθελες να τα αισθάνεσαι όλα αυτά. Αν, λοιπόν, δεν θέλεις να βρίσκεσαι άλλο σε αυτή την κατάσταση, πολύ βοηθητικό θα ήταν να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας για να σε βοηθήσει ολιστικά. Η αλήθεια είναι ότι στα άτομα που πάσχουν από οριακή διαταραχή προσωπικότητας, η ψυχοθεραπεία μπορεί να κάνει τον κύκλο της και τα συμπτώματα να επανέρχονται, όπως μας λες ότι συμβαίνει και σε ‘σένα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει θεραπεία και δυνατότητα καταστολής των συμπτωμάτων. Γι’ αυτό χρειάζεται να βρεις έναν ειδικό που θα σε παρακολουθεί συστηματικά, θα χτίσετε μαζί μια σχέση εμπιστοσύνης σε ένα ασφαλές πλαίσιο και σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή τα καταθλιπτικά συμπτώματα θα μειωθούν.

Σχετικά με την σχέση σου με το αγόρι σου, θα ήθελα να σου πω πως είναι πολύ σημαντικό που έχεις μια ερωτική σχέση και μπορείς να μοιράζεσαι πράγματα με εκείνον. Αν θέλεις και νιώθεις έτοιμη μπορείς να του εξηγήσεις τι σου συμβαίνει και πώς νιώθεις ώστε να καταλάβει κι εκείνος τον λόγο που μπορεί να συμπεριφέρεσαι έτσι. Δώσε του να καταλάβει πως αυτό που σε ταλαιπωρεί δεν βασίζεται μόνο στην έλλειψη προσπάθειας αλλά χρειάζεται και εξωγενή στήριξη και βοήθεια. Μπορείτε να διαβάσετε μαζί επιστημονικά άρθρα για το τι είναι η οριακή διαταραχή προσωπικότητας και ποια η συμπτωματολογία της γιατί μπορεί κι εκείνος να μην γνωρίζει τι σου συμβαίνει. Είναι πολύ σημαντικό που υπάρχει ένας σύντροφος σε αυτή την φάση της ζωής σου και θα ήταν πολύ καλό να βρίσκεις την στήριξη που χρειάζεσαι σε αυτόν. Απλώς ίσως εκείνος να μην έχει πλήρη εικόνα του τι συμβαίνει.

Δεν ξέρω αν το γνωρίζεις αλλά θέλω να σε πληροφορήσω πως υπάρχουν πολλές δομές που προσφέρουν δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη σε όλους τους  δήμους της Ελλάδας. Δεν αναφέρεις σε ποια περιοχή βρίσκεσαι αλλά παρακάτω θα σου παραθέσω κάποιες από τις δομές που υπάρχουν στην Αθήνα μαζί με τα link των ιστοσελίδων τους:

  • Κέντρο Ψυχικής Υγείας του 6ου τομέα Ψυχικής Υγείας Αττικής του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής ( https://www.epipsi.gr/index.php/46-tomeis/koinotikes-yphreseies/107-kentro-psyxikhs-ygeias) 
  • Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παγκρατίου (Υμηττού 221 και Φερεκύδου 1): Αποτελεί εξωνοσοκομειακή Μονάδα του Ψυχιατρικού Τομέα του Νοσοκομείου Ευαγγελισμού και προσφέρει μεταξύ άλλων θεραπευτικές παρεμβάσεις σε ενήλικες, κλινική παρακολούθηση και ψυχοθεραπεία. Για ραντεβού: 210 751 9550

Ενδεικτικά σου ανέφερα δύο δομές ψυχικής υγείας καθώς δεν γνωρίζω τον τόπο που μένεις. Μπορείς και μόνη σου να κάνεις την έρευνά σου στο διαδίκτυο με βάση την περιοχή που μένεις και σίγουρα θα βρεις μια δομή που θα είναι κοντά σου και θα μπορείς να απευθυνθείς. Αυτές οι δομές κάνουν πολύ καλή δουλεία και μπορούν να σε στηρίξουν αυτή την περίοδο που δεν διαθέτεις τα χρήματα για να απευθυνθείς κάπου ιδιωτικά.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σου πω πως το να σταματήσεις να υπάρχεις που αναφέρεις δεν είναι λύση. Καταλαβαίνω απόλυτα πώς το εννοείς και πώς μπορεί να νιώθεις αλλά όλα θέλουν μια σωστή διαχείριση και στήριξη. Το πιο σημαντικό επίσης είναι να μπορείς να μιλάς στους ανθρώπους σου. Η στήριξη από τους δικούς μας ανθρώπους (φίλους, συγγενείς) είναι πολύ βοηθητική. Σίγουρα θα υπάρχει κάποιος που θα είναι δίπλα σου και θα είναι διαθέσιμος να σε ακούσει. Αρκεί κι εσύ να είσαι ανοιχτή και να επιτρέψεις στον εαυτό σου να ανοιχτεί και να μιλήσεις για αυτά που σε απασχολούν σε ανθρώπους που σε αγαπάνε, τους αγαπάς και τους εμπιστεύεσαι.

Αγαπητή Β., ελπίζω το κείμενό μου να σου φανεί βοηθητικό και να μπορέσεις να κάνεις την έρευνά σου και να βρεις μια δομή να απευθυνθείς και σίγουρα εκεί, θα βρεις το ασφαλές πλαίσιο που χρειάζεσαι.

Είμαστε εδώ για οτιδήποτε χρειαστείς.


Η στήλη Ψtalk έχει περισσότερο συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν αντικαθιστά την Ψυχοθεραπεία ή οποιονδήποτε άλλο τρόπο παρέμβασης.

Στείλε και εσύ τον δικό σου προβληματισμό ανώνυμα και λάβε απάντηση από ειδικό ψυχικής υγείας εδώ

What do you think?

14 Points
Upvote Downvote

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0

Τα κρυμμένα οφέλη των ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

Γιατί δεν μπορώ να πιστέψω ότι κάποιος θα με αγαπήσει πραγματικά;