Αντιμετωπίζω πρόβλημα με την διατροφή . Έχω υπερφαγικα επεισόδια και δεν ξέρω πως να τα αντιμετωπίσω κ όλη μου η ψυχολογία εξαρτάται από αυτόν τον τομέα .
Από τον/την:Μαρίνα
Μαρίνα μου αρχικά θέλω σε ευχαριστώ που μας γράφεις για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα.
Ξεκινώντας θα ήθελα να διευκρινίσω τον όρο, η υπερφαγία έχει ως χαρακτηριστικό ότι το άτομο καταναλώνει τροφή χωρίς να πεινάει, μάλιστα μπορεί να νιώθει υπερβολικά πλήρες, αλλά αδύναμο να σταματήσει να τρώει. Στα επεισόδια υπερφαγίας, το άτομο δεν καταγράφει, ούτε ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τις γεύσεις και τρώει με μεγάλη ταχύτητα. Ενίοτε, η υπερφαγία συνδέεται με κατάθλιψη.
Μπορεί επίσης να ξεκινήσει μετά από ένα τραυματικό γεγονός ή απώλεια.Η συναισθηματική υπερφαγία είναι εθισμός και παρουσιάζει αντίστοιχα χαρακτηριστικά και κύκλους, όπως κάθε άλλος εθισμός. Οι εθισμοί αναφέρονται στη χρήση ουσίας ή συνήθειας, οι οποίες χρησιμοποιούνται για την αλλαγή διάθεσης ή για να παρέχουν τη στιγμιαία ευφορία των εθιστικών ουσιών και την αποφυγή εσωτερικού πόνου.
Πιθανόν βρίσκεις τον εαυτό σου μέσα σε αυτόν τον φαύλο κύκλο του εθισμού: εμμονή (φαντασίωση)-υπερφαγικό επεισόδιο-ενοχοποίηση- κατευναστικές υποσχέσεις- επιδείνωση συναισθήματος- επανάληψη υπερφαγικού επεισοδίου.
Τα αίτια είναι συνήθως συναισθηματικά ωστόσο έχουν να κάνουν και με προδιάθεση όπου στον φαύλο κύκλο εμπλέκονται και ορμονικές διαταραχές.
Το πρώτο στάδιο για να ξεκινήσεις να δουλεύεις για αυτό είναι η απενοχοποίηση . Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα είναι να σταματήσεις να κριτικάρεις τον εαυτό σου και να μην τον απαξιώνεις επειδή έχει υπερβολικό βάρος ή επειδή δεν μπορεί να σταματήσει το φαγητό. Διότι η χαμηλή αυτοεκτίμηση λειτουργεί στο υποσυνείδητο τιμωρητικά, μην αφήνοντας σε να ελευθερωθείς από τον εθισμό ή να νιώσεις καλά με το σώμα σου.
Στη συνέχειά Πίστη και Επιμονή: Τα προγράμματα δίαιτας και άσκησης είναι απαραίτητα και καλό είναι να σχεδιαστούν με τη βοήθεια ειδικών διαιτολογων και health coach.
Επίσης πολύ σημαντική θεωρώ την ατομική ή ομαδική ψυχοθεραπεία καθως μπορει να βοηθησει σημαντικά να εκφραστούν καταπιεσμένα συναισθήματα, να αποκτήσεις επίγνωση , αλλα κυρίως να νιώσεις ειλικρινές ενδιαφέρον και να δημιουργήσεις σχέσεις εμπιστοσύνης.
Τέλος σε όλους τους εθισμούς, έτσι και για την υπερφαγία, λειτουργούν οι γνωστές και ευρέως δημοφιλείς στο χώρο της θεραπείας εθισμών, ομάδες Δώδεκα Βημάτων (Ανώνυμοι Υπερφαγικοί), οι οποίες είναι ομάδες στήριξης και θεραπείας.
Μπορώ να φανταστώ πόσο δύσκολα περνάς εκεί και πόση μοναξιά βιώνεις και συστήνω οπωσδήποτε ένα πλαίσιο υποστήριξης που να νιώθεις άνετα, διότι είναι πολύ δύσκολο να το περνάς μόνη σου.
Εύχομαι καλή αρχή στο νέο αυτό ταξίδι.
Για ότι άλλο μην διστάσεις να ξαναεπικοινωνήσεις.
Διονυσία