Εξακολουθώ να έχω αυτοκαταστροφικές τάσεις και να πέφτω ψυχολογικά χωρίς να συμβαίνει στη ζωή μου κάτι αρνητικό. Πώς μπορώ να κατευνάσω αυτές τις σκέψεις;
Από την: Θεοδοσία
Γειά σου Θεοδοσία,
μπορώ να καταλάβω την ψυχική φόρτιση μέσα από το μήνυμά σου. Σε πρώτη φάση αυτό που σκέφτομαι είναι τι είδους αυτοκαταστροφικές σκέψεις/τάσεις έχεις καθώς δεν αναφέρεσαι περαιτέρω σε αυτές προκειμένου να αντιληφθώ το μέγεθος της κατάστασης που αναφέρεις.
Αρχικά αναφέρεσαι στο ότι δεν συμβαίνει κάτι αρνητικό στην ζωή σου. Αναρωτιέμαι, οι σκέψεις αυτές είναι πρόσφατες; Μήπως είχε συμβεί κάτι πιο παλιά που το είχες θάψει μέσα σου κι αυτό το αρνητικό συναίσθημα εκδηλώνεται στο τώρα;
Επίσης το ότι δεν συμβαίνει κάτι αρνητικό τώρα, στην καθημερινότητά σου, σημαίνει ότι τα πράγματα εξελίσσονται θετικά αλλά εσύ δεν μπορείς τα ακολουθήσεις ή θα μπορούσε να ερμηνευτεί ότι για παράδειγμα μπορεί να έχεις μία ήρεμη καθημερινότητα με ένα στάνταρ πρόγραμμα εξέλιξης της μέρας και αυτό σ’ έχει οδηγήσει σε κάποιου είδους ρουτίνα ή έλλειψη ενθουσιασμού; Οι αυτοκαταστροφικές τάσεις ποικίλλουν από άτομο σε άτομο. Ο κοινός παρονομαστής όμως σε αυτό είναι η έλλειψη αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης. Σαφώς η διακοπή των σκέψεων ή των συνηθειών αυτών είναι δύσκολη ή μπορεί να φαντάζει σαν κάτι ακατόρθωτο.
Κάποιες συμβουλές που θα μπορούσα να σου δώσω αρχικά είναι να κάτσεις να σκεφτείς ή ακόμη καλύτερα αν θες να γράψεις, τους πιθανούς παράγοντες που ίσως σε οδηγούν εκεί. Τι σου αρέσει και τι όχι στον εαυτό σου, στην καθημερινότητά σου, καθώς και να θυμηθείς κάτω από ποιες συνθήκες ένιωθες καλά παλαιότερα και τι θα μπορούσες να αλλάξεις στο τώρα για να βελτιώσεις πλευρές του εαυτού σου ή της καθημερινότητάς σου;
Επιπλέον θα σε συμβούλευα να αρχίσεις να δίνεις περισσότερη σημασία στον εαυτό σου, στα συναισθήματά σου και να σε περιποιηθείς. Να κάνεις πράγματα που σου αρέσουν. Οποιαδήποτε μορφής άσκησης είναι άκρως βοηθητική στο ανέβεις ψυχολογικά, από ένα απλό περπάτημα μόνη ή με κάποιο φιλικό άτομο, μέχρι και να ξεκινήσεις ένα άθλημα ή κάποιου είδους γυμναστική που θα σε γεμίσει. Ένα μέρος της δυσκολίας που βιώνεις μπορεί να προέρχεται και από την ανάγκη να αισθανθείς σιγουριά ή προβλεψιμότητα. (π.χ θέλω να γνωρίζω πότε θα υποχωρήσει το άγχος μου ή παλεύω να αποκτήσω τον έλεγχο και δεν τα καταφέρνω)
Οι αυτοκαταστροφικές τάσεις στις οποίες αναφέρεσαι είναι ένα είδος αυτομαστιγώματος. Δεν μπορείς πάντα να κάνεις το σωστό, όσο σκληρά κι αν προσπαθήσεις γι’ αυτό. Η άλλη πλευρά όμως είναι να σκεφτείς την αποδοχή της αβεβαιότητας και της έλλειψης προβλεψιμότητας. Είναι μέσα στη ζωή κι είναι μία διαδικασία που την περνούν όλοι. Κάποιες φορές πρέπει να μπούμε στην διαδικασία της αποδοχής. Με αυτό εννοώ ότι αν γνωρίζεις ότι κάποιες καταστάσεις -έστω και δύσκολα- επιδέχονται λύση τότε μπες στην διαδικασία να τη βρεις. Αν από την άλλη, γνωρίζεις πως ό τι και να κάνεις δεν θα βγει πουθενά, τότε χρειάζεται να το αποδεχτείς και να πας παρακάτω. Αυτό δεν σημαίνει πως απέτυχες.
Μπορείς κι εσύ η ίδια να παρέμβεις στις σκέψεις σου, όταν έρθει η αρνητική σκέψη και την εντοπίσεις. Σκέψου αν ανταποκρίνεται στη πραγματικότητα ή είναι προϊόν δικό σου και αντικατάστησέ την με μία ρεαλιστική σκέψη. Σαφώς η προσωπική ανάπτυξη απαιτεί σκληρή δουλειά. Έχεις σκεφτεί ωστόσο να επισκεφθείς κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας; Αν όχι θα στο συνιστούσα καθώς θα σε βοηθήσει να εντοπίσεις τι είναι πραγματικά εκείνο που σε ενοχλεί, να σε καθοδηγήσει προκειμένου να επουλωθούν τραύματα του παρελθόντος που μπορεί να ορίζουν τη ζωή σου στο σήμερα. Μαζί θα ανακαλύψετε νέες διεξόδους προκειμένου να δεις την ζωή με διαφορετική οπτική και με λιγότερη αυτοκαταστροφή. Επίσης θα σε βοηθήσει στο να είσαι σε θέση να εντοπίζεις τις αρνητικές σκέψεις που κάνεις και να τις αντικαθιστάς με ρεαλιστικές και πιο θετικές. Μέσα από την διαδικασία θα συνειδητοποιήσεις ότι εσύ δημιουργείς αυτή τη διάθεση στον εαυτό σου κι άρα εσύ είσαι το μόνο άτομο που μπορεί να την αλλάξει.
Ελπίζουμε να σε βοηθήσαμε έστω και λίγο. Για οτιδήποτε χρειαστείς, είμαστε εδώ.