in

Ψtalk: “Είμαι πρωτοετής φοιτητής και δυσκολεύομαι να προσαρμοστώ”

Απαντά η Μαρία Δημητριάδου, Ψυχολόγος

Είμαι πρωτοετής φοιτητής και νιώθω πολύ παράξενα μακριά από το σπίτι μου και τους δικούς μου. Ήθελα να πετύχω παρά πολύ τον στόχο μου μέσα από τις πανελλαδικές το οποίο και έγινε. Όμως δεν έχω την ίδια όρεξη για να πραγματοποιήσω τις απαιτήσεις στην σχολή λόγω αυτής της κατάστασης. Δεν μπορώ να μείνω μόνος μου στο σπίτι δυσκολεύομαι πολύ. Επίσης εδώ και 4 μήνες που άρχισα να σπουδάζω δεν έχω κάνει κάποιο φίλο στην σχολή και νιώθω μόνος σε μια μεγάλη πόλη. Eχω απλώς έναν φίλο από την ίδια πόλη με τον οποίο δεν βρισκόμαστε πολύ συχνά.

Από τον: Γιάννη


Αγαπητέ Γιάννη,

σε ευχαριστούμε πολύ που μας έστειλες αυτό το μήνυμα. Διαβάζοντας όσα έγραψες αντιλήφθηκα ότι η κατάσταση που βιώνεις σε επηρεάζει αρνητικά, αλλά έχεις διάθεση και κίνητρο να την αλλάξεις ώστε να βελτιώσεις την καθημερινότητα σου.

Αρχικά, καταλαβαίνω ότι η μετάβαση σε μια μεγάλη πόλη, μακριά από τους δικούς σου μπορεί να είναι μια δύσκολη αλλαγή και σίγουρα χρειάζεται χρόνος για να μπορέσεις να προσαρμοστείς. Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι ο καθένας μας προσαρμόζεται με τον δικό του διαφορετικό ρυθμό στις καινούργιες καταστάσεις, οπότε μην νιώσεις μειονεκτικά σε σχέση με άλλους πρωτοετείς που προσαρμόστηκαν πιο γρήγορα. Είναι λογικό να σου λείπουν οι δικοί σου και να νιώθεις περίεργα μακριά τους. Βέβαια, η απομάκρυνση από το οικογενειακό περιβάλλον και η μετάβαση σε μια μεγάλη πόλη, όπου μένεις μόνος σου, φαίνεται ότι σε δυσκολεύουν τόσο ώστε να μην μπορείς να ανταποκριθείς στις απαιτήσεις της σχολής σου. Οπότε, αν και καταλαβαίνω ότι σου είναι δύσκολο να αντιμετωπίσεις τη μοναξιά που νιώθεις, θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις μια ασχολία, κάτι που θα σου φαίνεται ενδιαφέρον και θα σε κρατάει εκτός σπιτιού για κάποιες ώρες την εβδομάδα. Μπορείς επίσης να αναζητήσεις εκδηλώσεις που διοργανώνονται στην πόλη όπου σπουδάζεις, καθώς και να περιπλανηθείς σε αυτήν, ώστε να την γνωρίσεις περισσότερο και να σου γίνει οικεία.

Η αναζήτηση μιας ασχολίας μπορεί να σε βοηθήσει και με τον δεύτερο προβληματισμό σου που αναφέρεις, την έλλειψη φίλων. Η αλήθεια είναι ότι αρκετοί φοιτητές στις αρχές των σπουδών τους βιώνουν μια δυσκολία στο να δημιουργήσουν καινούργιες φιλίες, κάτι που δυσκολεύει περισσότερο την προσαρμογή τους. Πιστεύω ότι θα σε βοηθούσε να ξεκινήσεις να μιλάς σε άτομα στη σχολή σου, ακόμα και σε άτομα που δεν γνωρίζεστε. Μπορείς να δοκιμάσεις να προτείνεις σε κάποιους από αυτούς να βγείτε για έναν καφέ μετά από το μάθημα, ώστε να γνωριστείτε καλύτερα και να δείτε αν ταιριάζετε. Μην απογοητευτείς αν δεν πετύχει με την πρώτη, μπορείς να δοκιμάσεις ξανά. Κάτι ακόμα που μπορεί να αποδειχθεί πολύ βοηθητικό είναι να επισκεφτείς έναν ψυχολόγο, είτε ιδιώτη είτε σε κάποιο φορέα, ώστε να σε βοηθήσει να διαχειριστείς καλύτερα το αίσθημα μοναξιάς που έχεις και να δουλέψεις με τον εαυτό σου ώστε να καταφέρεις να ανοιχτείς σε καινούργια άτομα και να δημιουργήσεις φιλίες.

Οι συμβουλές μου είναι ενδεικτικές, είναι προτάσεις ώστε να μπορέσεις σταδιακά να νιώσεις πιο άνετα στην πόλη όπου μένεις και να δικτυωθείς με άλλα άτομα. Αν δυσκολευτείς στην πορεία, θυμήσου ότι ένας ψυχολόγος μπορεί να σε στηρίξει στο εγχείρημα αυτό. Καλή συνέχεια στις σπουδές σου.


*Η στήλη Ψtalk έχει περισσότερο συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν αντικαθιστά την Ψυχοθεραπεία ή οποιονδήποτε άλλο τρόπο παρέμβασης.

Στείλε και εσύ τον δικό σου προβληματισμό ανώνυμα και λάβε απάντηση από ειδικό ψυχικής υγείας εδώ

What do you think?

10 Points
Upvote Downvote

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0

Ορθορεξία: όταν η εμμονή για υγεία, μετατρέπεται σε παθολογία.

Γιατί νιώθεις ανασφάλεια στις ερωτικές σου σχέσεις;