Καλησπέρα, εδώ και περίπου ένα χρόνο παλεύω με κρίσεις πανικού!!! Το τελευταίο διάστημα δεν με έχει πιάσει κάποια κρίση!! Μετα την πρώτη κρίση πανικού, έπαθα θανατοφοβια !! Θέλω να το ξεπεράσω!! Υπήρξα αρκετά δυνατό άτομο και θελω να ξαναβρώ τον εαυτό μου.
Από την:Μαρία
Αγαπητή Μαρία,
Η κρίση πανικού λειτουργεί σαν φαύλος κύκλος. Όσο περισσότερο ανησυχείς, ότι θα σου συμβεί, τόσο αυξάνεις τις πιθανότητες όντως να συμβεί. Το πρώτο βήμα είναι η αποδοχή και η γνώση. Και απ΄ ότι καταλαβαίνω το αναγνωρίζεις και μπράβο σου που αναζητάς λύση.
Το κλειδί είναι η διαχείριση και για να το πετύχει κανείς αυτό συχνά χρειάζεται βοήθεια.
Επομένως θα σε συμβούλευα τα παρακάτω:
- Μόλις αισθανθείς ότι βρίσκεσαι σε ένα περιβάλλον κρίσης πανικού ή ανασαίνεις γρήγορα, αργές αναπνοές με τη βοήθεια μίας χαρτοσακούλας ή δημιουργώντας με τα χέρια σου μια «φωλιά». Πιθανότατα αναπνέεις περισσότερο από όσο χρειάζεται, λαμβάνοντας υπερβολικό οξυγόνο, κάτι που σου δημιουργεί ζάλη. Η χαρτοσακούλα θα διατηρήσει το οξυγόνο σε φυσιολογικά επίπεδα.
- Αλλάξε τρόπο ζωής. Η άσκηση είναι ένας καλός τρόπος να διοχετεύσεις την επιπλέον αδρεναλίνη. Προσπάθησε να τρώς με πρόγραμμα-απέφυγε κάπνισμα-αλκοόλ.
- Απέφυγε να παλέψεις με την κρίση πανικού. Κάτι τέτοιο, απλά θα αυξήσει τα επίπεδα αδρεναλίνης. Αποδέξου, ότι το αίσθημα πανικού θα έρθει και θα φύγει, επιτρέποντας στα συμπτώματα να παίξουν τον ρόλο τους στη δυσάρεστη αυτή κατάσταση.
- Εξωτερίκευσε τα συναισθήματά σου. Στον σύντροφό σου, σε έναν φίλο σου, την οικογένεια σου ή ακόμα και σε έναν ειδικό ό,τι σε απασχολεί, διευκολύνοντας τον εαυτό σου να απαλλαγεί από τα υπερβολικά συναισθήματα.
- Όταν συμβεί η κρίση πανικού, εστίασε την προσοχή σου σε κάτι «έξω» από τον εαυτό σου. Άκου λίγη μουσική ή ασχολήσου με κάτι που σε ευχαριστεί, περιμένοντας τα συμπτώματα να υποχωρήσουν.
- Τεχνική χαλάρωσης. Αρχικά κλείσε τα μάτια και ανάπνευσε αργά και βαθιά. Ανακάλυψε τις περιοχές της έντασης και εξαφάνισέ τες με το μυαλό σου. Έπειτα, χαλάρωσε κάθε μέρος του σώματός σου, σιγά σιγά ξεκινώντας από τα πόδια. Σκέψου ευχάριστα και καθημερινά πράγματα και πρόσωπα. Έπειτα από 20 λεπτά, πάρε μερικές βαθιές ανάσες και τεντώσου.
- Πείσε τον εαυτό σου, ότι τα συμπτώματα δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα υπερευαίσθητο νευρικό σύστημα. Πρόκειται απλά για παροδικά συναισθήματα, τα οποία δεν είναι ούτε επιζήμια, ούτε επικίνδυνα για την υγεία σου.
- Μείωσε την έκθεσή σε αγχωτικές καταστάσεις.
- Αναζήτησε ανακούφιση μέσω της ψυχοθεραπείας. Οι επαναλαμβανόμενες κρίσεις πανικού αποτελούν συνήθως σύμπτωμα της “διαταραχής πανικού”. Η σωστή αντιμετώπιση είναι η θεραπευτική παρέμβαση από Κλινικό Ψυχολόγο ή/και Ψυχίατρο. Μέσω της ψυχοθεραπείας θα μάθεις πώς μπορεί να αλλάξεις τον τρόπο που σκέφτεσαι και νιώθεις, ώστε να αλλάξεις την ερμηνεία που δίνεις στον εαυτό σου για τις κρίσεις πανικού.
- Να θυμάσαι: Να είσαι πάντα προετοιμασμένη να εκφράσεις τις ανάγκες σου στον κοινωνικό σου περίγυρο και να υποστηρίζεις τον εαυτό σου!