Ντρέπομαι παρά πολύ για την εξωτερική μου εμφάνιση και όταν είμαι έξω με φίλες μου αισθάνομαι μειονεκτικά. Δεν Μ αρέσει το σώμα μου, τα μαλλιά μου, το πρόσωπο μου .αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην βγαίνω και να κάθομαι μόνη. Η μαμά μου συνέχεια μου λέει ότι στενοχωριέται που ενώ είμαι 20 χρόνων συμπεριφέρομαι έτσι . τι να κάνω;
Από τον/την: Ελένη
Αγαπητή Ελένη,
Πρωτίστως θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για το θάρρος σου να μοιραστείς μαζί μας αυτή τη δύσκολη κατάσταση που βιώνεις. Μέσα από την ιστορία σου αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι αναζητάς τρόπους διαχείρισης των συναισθημάτων ντροπής που νιώθεις για την εξωτερική σου εμφάνιση (μαλλιά, πρόσωπο ,σώμα) και τρόπους αντιμετώπισης της μειονεξίας που αισθάνεσαι κοντά στις φίλες σου και που σε οδηγεί στην απομόνωση. Από όσα γράφεις, μοιάζει να έχεις κουραστεί τόσο εσύ, όσο και η μητέρα σου, με αυτή την κατάσταση η οποία σου κοστίζει από το να απολαμβάνεις την ηλικία σου. Φαίνεται να μην έχεις την δυνατότητα να εντοπίσεις θετικά στοιχεία στην εξωτερική σου εμφάνιση ακόμη και αν με τη λογική σου καταλαβαίνεις ότι κάθε άνθρωπος έχει προτερήματα και ελαττώματα.
Αυτή η αρνητική οπτική για το σώμα σου, τα μαλλιά σου και το πρόσωπο σου μοιάζει να σε κατακλύζει και να κυριαρχεί στο πως σκέφτεσαι για τον εαυτό σου και στη συμπεριφορά σου, δηλαδή να σε οδηγεί αυτόματα στην αποφυγή περιστάσεων, όπως οι έξοδοι με φίλες, χωρίς να υπάρχει μια επεξεργασία, ένα “ζύγισμα” του τι κερδίζεις και τι χάνεις από αυτή τη συμπεριφορά.
Ποια είναι άραγε τα χαρακτηριστικά των περιστάσεων που ενθαρρύνουν αυτές τις αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα και σε ποιες περιστάσεις αυτά θα μπορούσαν να εκλείψουν;
Σε καλώ λοιπόν να κάνεις μια παρατήρηση των συνθηκών, στις οποίες τα συναισθήματα μειονεξίας κυριαρχούν. Ωστόσο, Ελένη αυτό που βλέπουμε εμείς και πιστεύουμε για εμάς, γίνεται κι αυτό που βλέπουν οι άλλοι σε εμάς! Αυτό που νιώθουμε μέσα μας, αντικατοπτρίζεται και έξω μας. Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, το πώς νιώθουμε εμείς για τον εαυτό μας! Επομένως, αυτό που θα σου πρότεινα ως αρχή είναι να αρχίσεις να φέρεσαι στον εαυτό σου με περισσότερο σεβασμό και να μην τον κρίνεις τόσο αρνητικά. Πιθανό να έχεις παρατηρήσει ότι όταν αντιμετωπίζεις τον εαυτό σου με αρνητισμό, η οπτική σου στενεύει και δεν έχεις κίνητρο να μπεις σε μια διαδικασία αναζήτησης θετικών στοιχείων.
Ένα πρώτο βήμα θα μπορούσε να είναι να αναρωτηθείς και να καταγράψεις θετικά στοιχεία στην εμφάνιση σου και να είσαι σίγουρη ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν κάτι θετικό και όμορφο πάνω τους. Έπειτα αυτά τα θετικά στοιχεία που θα εντοπίσεις θα είναι αυτά στα οποία θα στρέφεσαι όταν τα αισθήματα ντροπής που αναφέρεις έρχονται στην επιφάνεια. Ακόμη, αναζήτησε τρόπους ντυσίματος και χτενίσματα που σε κάνουν να νιώθεις άνετα και όμορφα και που χαρακτηρίζουν την μοναδικότητα σου. Μπορείς να βρεις ένα μικρό θετικό μήνυμα που σε κάνει να νιώθεις καλά όταν το διαβάζεις και να το γράψεις σε χαρτάκια και post it τα οποία θα σου υπενθυμίζουν να αντικαθιστάς τις αρνητικές σκέψεις σου με θετικές. Επιπλέον, άρχισε να περιβάλλεσαι από ανθρώπους που βλέπουν την μοναδικότητα σου και δεν σε βάζουν σε μια διαδικασία σύγκρισης και εντοπισμού των ατελειών σου στην εξωτερική σου εμφάνιση.
Την επόμενη φορά που θα αρχίσεις να σκέφτεσαι ότι υστερείς σε κάτι, πάρε ένα λεπτό και σκέψου με πόσους και ποιους ανθρώπους θα ένιωθες άνετα να το συζητήσεις, ίσως κάποιος άλλος εύχεται να είχε ένα χαρακτηριστικό σου, για το οποίο εσύ ντρέπεσαι.
Τέλος, εάν αυτό το αίσθημα ντροπής και ανασφάλειας παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα και σου στερεί κοινωνικές επαφές θα σου πρότεινα να σκεφτείς το ενδεχόμενο να μπεις σε κάποια θεραπευτική σχέση και να διερευνήσεις την πηγή προέλευσης του. Είναι σημαντικό καθώς μεγαλώνεις να νιώθεις ασφάλεια με το σώμα σου και να το αγαπάς καθώς θα σε συνοδεύει για πολύ καιρό. Εκτιμώ και θαυμάζω το θάρρος του να μοιραστείς μαζί μας αυτά τα συναισθήματα που σε προβληματίζουν και συγχαίρω την πρόθεση σου για αλλαγή της παρούσας κατάστασης. Αυτό δείχνει ότι έχεις μέσα σου δύναμη να εντοπίσεις τα θετικά σου στοιχεία και να τα φέρεις στην επιφάνεια.