Ψtalk: “Δέχτηκα να είναι ο πρώτος μου, δε δίνει σημάδια ζωής και με πιάνουν κρίσεις άγχους.”
Ψtalk: “Δέχτηκα να είναι ο πρώτος μου, δε δίνει σημάδια ζωής και με πιάνουν κρίσεις άγχους.”

Ψtalk: “Δέχτηκα να είναι ο πρώτος μου, δε δίνει σημάδια ζωής και με πιάνουν κρίσεις άγχους.”

Δέχτηκα να είναι ο πρώτος μου και από τότε δεν έχει δώσει σημάδια ζωής. Πόσο χαζή και κλοουν είμαι; Όλη μέρα με πιάνουν κρίσεις άγχους και ναυτιες κάτι που με κουράζει πολύ σωματικά. Μπορεί να αντιδραω και πολύ υπερβολικά. Μπορεί και όχι. Δεν ξέρω. Είναι και καραντίνα και ΠΝΙΓΟΜΑΙΙΙΙ. Η ανάσα μου δεν μπορεί να κατέβει κάτω από τον λαιμό μου. Μένει εκεί. Η βαλεριανα έχει γίνει καλύτερη μου φίλη.

Από τον/την: Μαίρη


Αγαπητή Μαίρη,

Σε ευχαριστούμε πολύ που πήρες την απόφαση να μοιραστείς μαζί μας τις σκέψεις σου και τις ανησυχίες σου. Από τα λεγόμενα σου μπορώ να καταλάβω ότι έχεις συσσωρευμένη ένταση μέσα σου.

Αισθάνομαι ότι η πρώτη σου φορά δε σου άφησε την εντύπωση που θα ήθελες. Αναφέρεις ότι ο άνθρωπος με τον οποίο αποφάσισες να περάσεις την πρώτη σου φορά, σταμάτησε να έχει επικοινωνία μαζί σου από τότε. Φαίνεται ότι αυτή του η συμπεριφορά σε έχει καταβάλει. Κατανοώ ότι νιώθεις εξαπατημένη από έναν άνδρα που εμπιστεύτηκες για μία στιγμή που οι περισσότερες γυναίκες θεωρούν σημαντική. Οι χαρακτηρισμοί “χαζή” και “κλόουν” είναι πολύ σκληροί για να τους αποδίδεις στον εαυτό σου. Δε χρειάζεται να κατηγορείς τον εαυτό σου για την απουσία του. Ίσως πιστεύεις ότι δεν επέλεξες τον σωστό άνθρωπο για να μοιραστείς μαζί του την πρώτη σου φορά. Ωστόσο, καλό θα ήταν να σκεφτείς ότι δε θα μπορούσες πραγματικά να γνωρίζεις τις προθέσεις του ατόμου αυτού. Όσο σίγουρη κι αν αισθανόσουν, δύσκολα θα είχες απόλυτα τη δυνατότητα να προβλέψεις την αντίδραση του. Αυτό που νιώθω την ανάγκη να σου πω, όμως, είναι ότι εσύ δε χρειάζεται να αισθάνεσαι άσχημα ή μειονεκτικά για τίποτα, αλλά να θυμάσαι την πρώτη σου φορά για όσα βίωσες εκείνη τη στιγμή, ανεξάρτητα από ίσα ακολούθησαν.

Όσον αφορά τις κρίσεις πανικού που αντιμετωπίζεις, πρόκειται για επεισόδια άγχους, τα οποία πολλοί άνθρωποι εκδηλώνουν και συνοδεύονται από σωματικές αντιδράσεις. Η κρίση πανικού δεν είναι από μόνη της απειλητική για τη ζωή, αλλά μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα της. Συνήθως συμβαίνει χωρίς προειδοποιητικά σημάδια. Οι ναυτικές και το αίσθημα πνιγμού, τα οποία κάποιες φορές αισθάνεσαι, είναι ορισμένα από τα βασικά συμπτώματα των κρίσεων πανικού. Αυτά είναι περισσότερο λογικό να εντείνονται τώρα που λόγω της καραντίνας οι διέξοδοι και τα μέσα εκτόνωσης είναι πιο περιορισμένα.

Παρατήρησαν, επίσης, την τάση σου προς την κατανάλωση βαλεριάνας στην προσπάθεια σου να ηρεμήσεις και να ανακουφιστείς από την κατάσταση που σε βασανίζει. Ωστόσο, θα ήθελα να γνωρίζεις ότι υπάρχουν κι άλλες τεχνικές χαλάρωσης που δεν περιλαμβάνουν τη χρήση τέτοιου είδους σκευασμάτων. Οι βαθιές ανάσες μπορεί να είναι μια από αυτές, καθώς συχνά βοηθούν να θέσουμε υπό έλεγχο τον πανικό. Ακόμη, η τεχνική της μυϊκής χαλάρωσης μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κρίσης. Το σώμα χαλαρώνει κι έτσι η γρήγορη αναπνοή μπορεί εξίσου να μειωθεί. Η προοδευτική μυϊκή χαλάρωση είναι μια δημοφιλής τεχνική για την αντιμετώπισης των κρίσεων πανικού. Βοηθητική τεχνική μπορεί να αποτελέσει και η ελαφριάς μορφής άσκηση, όπως το περπάτημα.

Ιδιαίτερης σημασίας για την αντιμετώπιση των κρίσεων πανικού είναι η επίσκεψη σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας, ψυχολόγο ή ψυχίατρο. Ειδικότερα, η ψυχοθεραπεία και πιο συγκεκριμένα η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία είναι η κατάλληλη για τις κρίσεις πανικού, αφού μέσω της συνεργασίας με τον ειδικό θα μπορούσες να ανακαλύψεις από πού πηγάζουν αυτές οι κρίσεις. Αλλά και μέσω των κατάλληλων ασκήσεων μπορεί να οδηγηθείς στην προοδευτική ανακούφιση από αυτή την κουραστική για σένα κατάσταση.

Ελπίζω σύντομα να βρεις την ηρεμία που χρειάζεσαι. Κοίτα μπροστά!

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com