Ψtalk:”Δερματιλλομανία, πώς το αντιμετωπίζω;”
Ψtalk:”Δερματιλλομανία, πώς το αντιμετωπίζω;”

Ψtalk:”Δερματιλλομανία, πώς το αντιμετωπίζω;”

 Δερματιλλομανία, πως το αντιμετωπίζω;

Από την: Μάγδα


Γειά σου Μάγδα, σε ευχαριστούμε για το μοίρασμα σου και το θέμα που μας παραθέτεις. Η αλήθεια είναι ότι θα ήθελα κάποια στοιχεία παραπάνω να μου αναφέρεις προκειμένου να σε βοηθήσω πιο στοχευμένα. Παρόλα αυτά θα απαντήσω στο ερώτημά σου όσο πιο σύντομα και κατανοητά γίνεται  και ελπίζω να σου φανούν χρήσιμα και βοηθητικά όσα θα αναφέρω.

Η δερματιλλομανία πρόκειται για μία ψυχαναγκαστική διαταραχή κατά την οποία το άτομο εκδηλώνει έντονη επιθυμία να επέμβει στο δέρμα του με αποτέλεσμα να δημιουργεί πληγές. Συνήθως ξεκινάει με το πρόσωπο όπου μπορεί να είναι εμφανή κάποια σπυράκια και στη συνέχεια προχωράει στο υπόλοιπο σώμα. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μία μορφής αυτοτραυματισμού, καθώς το άτομο διακατέχεται από την επαναλαμβανόμενη τάση να πειράξει το δέρμα του.

Το άτομο ξοδεύει πολύ χρόνο στο να “ ψαχουλεύει ” το σώμα του. Μπορεί να χρησιμοποιήσει τα νύχια του, τα δόντια, τσιμπιδάκι, καρφίτσες κλπ. ( πχ σκάλισμα σπυριού, ξύσιμο, τσιμπήματα, συμπίεση δέρματος). Κατά μία έννοια η επιθυμία αυτή σε κάνει να επιτίθεσαι στον εαυτό σου, με αποτέλεσμα να στιγματιστεί το δέρμα με πληγές, ουλές, μόνιμες παραμορφώσεις ακόμη και αιμορραγία, ιδιαίτερα όταν δεν έχουν τηρηθεί και τα μέτρα υγιεινής ( καθαρά χέρια, αποστειρωμένα εργαλεία ).

Η δερματιλλομανία, συνήθως ξεκινάει στην εφηβεία και θεωρείται αντίδραση του ατόμου ενάντια στο στρες και την ένταση που αποτελούν παράγοντες πυροδότησής της, αποτελώντας έναν τρόπο να ξεφεύγει και να μην σκέφτεται κάποιες φορές.

Σημαντικός παράγοντας θεωρείται και το περιβάλλον που μεγάλωσε καθώς μπορεί να έχει καταπιεσμένα συναισθήματα (θυμός, οργή, λύπη), τα οποία τα εκδηλώνει μέσα από τον  τραυματισμό του δέρματός του.

Μπορεί να ξεκινήσει ως μία ασυνείδητη συνήθεια και να εξελιχθεί σε διαταραχή μέσα από την οποία το άτομο βιώνει ένα είδος ανακούφισης. Ωστόσο μπορεί να οδηγήσει και σε αρνητικά συναισθήματα όπως ντροπή και ενοχές καθώς βλέπει τις επιπτώσεις που έχει προκαλέσει στο δέρμα του. Έτσι εξαιτίας των ενοχικών αυτών συναισθημάτων και της αμηχανίας του βρίσκει διάφορους τρόπους για να αποκρύψει τα αποτελέσματα της συνήθειας του από το περιβάλλον του.

Το άτομο ωστόσο δεν αντιλαμβάνεται το βαθμό βλάβης που προκαλεί στο σώμα του. Παρόλα αυτά κάνει επανειλημμένες προσπάθειες προκειμένου να σταματήσει αυτή η συνήθεια. Ωστόσο βιώνει ανικανότητα, ντροπή αμηχανία ή νιώθει αδύναμος μέσα από την όλη διαδικασία.

Επιπλέον μπορεί να εμφανίζει συμπεριφορές δερματιλλομανίας ακόμη και στον κοινωνικό περίγυρο ή να οδηγηθεί σε κοινωνική απομόνωση λόγω της συνήθειας αυτής, δημιουργώντας προβλήματα στην ζωή του ( προσωπικές σχέσεις, δραστηριότητες ).

Έτσι δημιουργείται ένα φαύλος κύκλος από σκέψεις και συμπεριφορές στις οποίες νιώθει εγκλωβισμένος.

Στην περίπτωση της δερματιλλομανίας είναι πολύ αποτελεσματική η Γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (cbt). Με την βοήθεια του θεραπευτή θα μπορέσεις  να καταλάβεις μέσω της παρατήρησης του εαυτού σου κάτω από ποιες συνθήκες εμφανίζεται ή επιδεινώνεται αυτή η κατάσταση,  το πώς οι σκέψεις και οι συμπεριφορές συνδέονται μεταξύ τους, καθώς και να βρεις τους παράγοντες εκείνους που σου την πυροδότησαν.

Έτσι θα μπορέσεις να αλλάξεις τα δυσλειτουργικά αυτά μοτίβα και να βρεις εναλλακτικούς τρόπους εκτόνωσης ( και να μάθεις την σημαντικότητα του να περιποιηθείς το δέρμα σου ) για μείωση του άγχους ή άλλων αρνητικών συναισθημάτων που βιώνεις και αντιδράς κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Χρειάζεται να έχεις υπομονή και επιμονή στην όλη θεραπευτική διαδικασία και να δεις πόσο διαφορετικά θα χειρίζεσαι τις καταστάσεις γύρω σου, αλλά το σημαντικότερο είναι να μάθεις να αγαπάς, να σέβεσαι τον εαυτό σου και το σώμα σου.

 

 

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Γραμμένο από
Ειρήνη Σαρρή
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com