Ψtalk: “Δεν μπορώ να διαχειριστώ το άγχος μου”
Ψtalk: “Δεν μπορώ να διαχειριστώ το άγχος μου”

Ψtalk: “Δεν μπορώ να διαχειριστώ το άγχος μου”

Δεν μπορώ να διαχειριστώ το άγχος μου. Σκέφτομαι υπερβολικά και δεν μπορώ να χαλαρώσω! Ξυπνάω και κοιμάμαι με ταχυκαρδία και σφίξιμο. Πώς μπορώ να χαλαρώσω;;

Από την: Μαρία


Αγαπητή Μαρία,

Αρχικά, σε ευχαριστούμε που μοιράστηκες μαζί μας αυτό που σε απασχολεί!

Καταλαβαίνω ότι δυσκολεύεσαι να ρυθμίσεις το άγχος σου, κάτι που σε πρώτο επίπεδο το εντοπίζεις στο σώμα σου μέσω σωματικών αλλαγών («ταχυκαρδία, σφίξιμο» ). Θα ήθελα να σε ρωτήσω, Μαρία, υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που σε βασανίζει το τελευταίο διάστημα; Η νιώθεις τον εαυτό σου να βρίσκεται σε κατάσταση διέγερσης και «συναγερμού» τους τελευταίους μήνες ή/και χρόνια; Πώς θα περιέγραφες τον εαυτό σου; Ποιά είναι η δική σου άποψη περί ανησυχίας; Σε τι σου κοστίζει; Υπάρχει κάποιο όφελος; Πώς κρίνεις το γεγονός ότι σκέφτεσαι «πάλι»; Υπάρχει κάτι που λες στον εαυτό σου, όταν παρατηρείς ότι σκέφτεται υπερβολικά;

Θα ήθελα να σου πω, Μαρία, ότι αυτό που βιώνεις παρά τη δυσφορία που σου προκαλεί, είναι κάτι φυσιολογικό. Αυτό που εννοώ είναι ότι το στρες υπάρχει στη ζωή μας ως ένδειξη ότι υπάρχει κάποιος κίνδυνος στο περιβάλλον μας («καμπανάκι κινδύνου»), με αποτέλεσμα να στέλνονται σήματα από τον εγκέφαλο στο σώμα προκειμένου αυτό με τη σειρά του να παλέψει ή να τρέξει («αντίδραση πάλης ή φυγής»). Έτσι, μπορεί κανείς να παρατηρήσει διάφορα σωματικά συμπτώματα, όπως ταχυκαρδία, ιδρώτας, δύσπνοια, διάρροια κτλ. Θα λέγαμε, επίσης, ότι αποτελεί εξελικτικό κατάλοιπο από τους προγόνους μας που βρίσκονταν αντιμέτωποι συνεχώς με κινδύνους.  Από την άλλη πλευρά, το άγχος αφορά προσδοκίες και μελλοντικά γεγονότα, ενώ όταν μιλάμε για ανησυχία, κάνουμε λόγο για μια αλυσίδα αρνητικών σκέψεων που είναι χρονοβόρα, διάχυτη και δύσκολα διαχειρίσιμη.

Σίγουρα για να δεις τι είναι αυτό που σου προκαλεί άγχος, καθώς και να μάθεις να το ρυθμίζεις κατάλληλα, αρκετά βοηθητικό θα ήταν να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας (Ψυχολόγο ή Ψυχίατρο) εκπαιδευμένο σε κάποιο είδος ψυχοθεραπείας (πχ. Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία που εφαρμόζεται κατά κόρον σε δυσκολίες άγχους και κατάθλιψης). Για παράδειγμα, κάποιες συμπεριφορικές τεχνικές στις οποίες θα εκπαιδευτείς είναι η διαφραγματική αναπνοή, η νευρομυϊκή χαλάρωση, η καθοδηγούμενη φαντασία, η νοερή εικόνα, το mindfulness κτλ.

* Υ.Γ: Αυτό που θα σου πρότεινα ως Ιωάννα είναι να βρεις χρόνο στο πρόγραμμά σου απλά για να χαλαρώνεις. Είναι πολύ σημαντικό να αφιερώνεις χρόνο & αγάπη στον εαυτό σου, καθώς και στη στιγμή. Όταν αγχωνόμαστε, έχουμε την τάση να ξεφεύγουμε στο μέλλον, οπότε προσπάθησε να «κρατηθείς» στο έδαφος και παρόν.

Εύχομαι να είσαι καλά.

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com