Ψtalk: “Αγχώνομαι με το παραμικρό και φοβάμαι μήπως μου συμβεί κάτι”
Ψtalk: “Αγχώνομαι με το παραμικρό και φοβάμαι μήπως μου συμβεί κάτι”

Ψtalk: “Αγχώνομαι με το παραμικρό και φοβάμαι μήπως μου συμβεί κάτι”

Ανέκαθεν αγχωνόμουν με το παραμικρό είτε για ασήμαντους είτε για σημαντικούς λόγους. Αγχώνομαι στη σκέψη ότι μπορεί να συμβεί το οτιδήποτε, ενώ είμαι ήρεμη με πιάνει ταχυκαρδία και ζαλάδα. Ακόμα και την ώρα που κάνω μπάνιο με πιάνει ταχυκαρδία και προσπαθώ να ηρεμήσω τον εαυτό μου με βαθιές ανάσες. Πρόσφατα έμεινα έγκυος και αγχώνομαι για το παραμικρό και κυρίως να βγω έξω, διότι φοβάμαι μη μου συμβεί κάτι όπως η ζαλάδα που είχα πρόσφατα. Νομίζω πως το προκαλώ μόνη μου στον εαυτό μου, δεν μπορώ να το εξηγήσω, αλλά πολλές φορές επειδή το σκέφτομαι να μην μου συμβεί, μου συμβαίνει. Θα βοηθούσε να ξεκινήσω ψυχοθεραπεία για να διαχειριστώ το άγχος μου;

Από την: Χριστίνα


Αγαπητή Χριστίνα,

κατά πάσα πιθανότητα, έχεις γεννήσει τη στιγμή που διαβάζεις αυτό το κείμενο. Να σου ζήσει, λοιπόν! Αντιλαμβάνομαι ότι διακατέχεσαι από υπερβολικό άγχος, το οποίο ίσως σε εμποδίζει να ζεις όπως θες. Καταρχάς να πούμε ότι, δυστυχώς, δε μπορούμε να βγάλουμε εντελώς το άγχος από τη ζωή μας, καθώς υπάρχει και το εποικοδομητικό άγχος που μας κινητοποιεί και μας κρατά σε εγρήγορση.

Χριστίνα, αναφέρεις πως αγχωνόσουν ανέκαθεν, για τον οποιονδήποτε λόγο. Γνωρίζεις τι είναι αυτό που σε οδήγησε εκεί; Πώς ξεκίνησε το άγχος σου; Το να αγχώνεται ένα παιδάκι για πολλούς λόγους, δείχνει ότι ίσως υπάρχει ένα πλαίσιο που πυροδοτεί αυτό το άγχος. Αυτό θα μπορέσεις να το δεις με τη βοήθεια ενός ψυχολόγου, ο οποίος θα σε καθοδηγήσει αφενός για να δεις από πού προέρχεται όλο αυτό και αφετέρου για το πώς θα το διαχειριστείς.

Από κει και πέρα, χρειάζεται αρκετή δουλειά από εσένα. Περιγράφεις πως αγχώνεσαι ακόμα και όταν κάνεις μπάνιο. Τι συμβαίνει τότε; Τι σκέψεις κάνεις; Έχουμε εκπαιδεύσει το μυαλό μας να σκέφτεται πάντα τα χειρότερα πιθανά σενάρια. Θέλει αντίστοιχη εκπαίδευση για να μάθει να σκέφτεται τα καλύτερα πιθανά.

Τώρα, η εγκυμοσύνη είναι μία ιδιαίτερη κατάσταση, που συνήθως οδηγεί σε μεγαλύτερο άγχος. Ο λόγος φυσικά είναι ότι πλέον το άτομο δε σκέφτεται μόνο τον εαυτό του αλλά και το έμβρυο. Καλό θα είναι να συζητάς με τον γιατρό/τους γιατρούς που συνεργάζεσαι, για τα θέματα τα σχετικά με το μωρό.

Σε αυτό το σημείο, είναι καλό να διαχωριστεί το άγχος από το στρες. Το άγχος είναι η αίσθηση ότι υπάρχει μια απειλή. Θα το κατατάσσαμε στα συναισθήματα. Το στρες προκαλείται από το άγχος και περιλαμβάνει τις σωματικές/οργανικές αντιδράσεις, ό,τι δηλαδή συμβαίνει στο σώμα σου μετά το άγχος (η ζαλάδα, η ταχυκαρδία κ.λπ.) Ίσως είναι καλό λοιπόν να εστιάσεις στο καθένα ξεχωριστά, όταν επισκεφθείς έναν ειδικό ψυχικής υγείας.

Όσον αφορά στο αν το προκαλείς μόνη σου στον εαυτό σου, θα έλεγα ότι μπορεί. Ωστόσο, αυτό δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται. Το άγχος και το στρες είναι μια γνωστή για σένα κατάσταση. Ο εγκέφαλός μας έχει την τάση να δημιουργεί ένα συγκεκριμένο πλαίσιο σε αυτά που ζούμε, καθώς είναι εκπαιδευμένος σε μία συγκεκριμένη κατάσταση. Με το να είσαι αγχωμένη  βιώνεις συνεχώς μια κατάσταση  στην οποία έχεις μάθει να ζεις. Το να είσαι με λιγότερο άγχος είναι κάτι εντελώς διαφορετικό για σένα, δεν είναι εύκολο να κάνουμε αλλαγές, οπότε τις περισσότερες φορές συνεχίζουμε στην υπάρχουσα ρουτίνα/κατάσταση/συνθήκη.

Η ψυχοθεραπεία (ή ακόμα και η συμβουλευτική) σε βοηθάει να φτάσεις σε βάθος και να πιάσεις το πρόβλημα από τη ρίζα. Αντίστοιχες είναι κι οι αλλαγές, οι οποίες μπορεί να στοχεύουν σε αλλαγή τρόπου σκέψης, στο να δοκιμάζεις πράγματα κ.λπ., ανάλογα την προσέγγιση που ακολουθεί ο επαγγελματίας.

Οι ανάσες είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διαχειριστείς το άγχος σου. Συνέχισε να το κάνεις εφόσον σε βοηθάει. Ένας άλλος τρόπος θα μπορούσε να περιλαμβάνει την καταγραφή ορισμένων πραγμάτων που φοβάσαι (είτε σε κείμενο είτε σε λίστα), μαζί με τρόπους που σε βοήθησαν να ξεπεράσεις την εκάστοτε κρίση άγχους. Αυτό θα μπορούσε να γίνει και με ηχογράφηση, αν είσαι τύπος της τεχνολογίας, όπου θα ξανακούς τι έχεις ηχογραφήσει, προς ενημέρωση για το μέλλον. Οπωσδήποτε να ακολουθείς μια ισορροπημένη διατροφή και να έχεις επαφή με τη σωματική άσκηση, καθώς παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο σε όλες μας τις συναισθηματικές αντιδράσεις. Και φυσικά, οι πιο γνωστές μέθοδοι περιλαμβάνουν το να ακούς μουσική, να κάνεις πράγματα που σου αρέσουν, να βρίσκεσαι με φίλους και άλλα.

Ελπίζουμε να καταφέρεις να βρεις λύση στο πρόβλημά σου. Χριστίνα, να είσαι καλά!

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com