ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ Ή ΟΡΓΑΝΙΚΟ ΝΟΣΗΜΑ;
ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ Ή ΟΡΓΑΝΙΚΟ ΝΟΣΗΜΑ;

ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ Ή ΟΡΓΑΝΙΚΟ ΝΟΣΗΜΑ;


Πριν την επίσημη διάγνωση που καλείτε να δώσει ο ψυχίατρος υπάρχει κάτι σημαντικό που πρέπει να διερευνήσει. Αυτό που θα πρέπει να αναζητήσει και να αποκλείσει ο γιατρός, είναι η ύπαρξη οργανικής νόσου που πολλές φορές μπορεί να υπάρχει και να κρύβεται πίσω από διάφορες ψυχιατρικές εκδηλώσεις. 

ΥΠΕΡΘΥΡΟΕΙΔΙΣΜΟΣ/ ΥΠΟΘΥΡΟΕΙΔΙΣΜΟΣ

Στα νοσήματα του ενδοκρινολογικού συστήματος πολλές φορές παρατηρούνται ψυχιατρικά σύνδρομα τα οποία εμφανίζονται εξαιτίας της δυσλειτουργίας αυτού του συστήματος Τις περισσότερες φορές τα ψυχιατρικά συμπτώματα κάνουν την εμφάνιση τους πριν αντιληφθεί το άτομο ότι πάσχει από ενδοκρινοπάθεια με αποτέλεσμα να μην αναγνωρίζονται από τον πάσχοντα. Οι ενδοκρινοπάθειες συνήθως περιλαμβάνουν διαταραχές διάθεσης, εκδηλώσεις άγχους, διαταραχές στην γνωστική λειτουργία του πάσχοντα, παραλήρημα και πολλών μορφών ψυχώσεις.

Στον υπερθυρεοειδισμό το άτομο είναι σε ένταση, υπερκινητικότητα, αυξημένη νευρικότητα, επίσης έχει κρίσης άγχους και πανικού. Είναι συναισθηματικά ευάλωτο, ευερέθιστο και ανυπόμονο. Τα συμπτώματα του ατόμου μοιάζουν σε μεγάλο βαθμό  με εκείνα που ανιχνεύονται σε μια αγχώδη διαταραχή. Εν κατακλείδι δεν είναι λίγες οι φορές που λόγο των αντιθυρεοεδικών φαρμάκων ο πάσχοντας μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα μανιακής εικόνας.

Στον υποθυρεοειδισμό έχουμε ψυχιατρικά συμπτώματα όπως διαταραχές στην μνήμη, βραδεία και κολλώδη ομιλία, άρση του ενδιαφέροντος που σε βάθος χρόνου μπορεί να εξελιχθεί σε εικόνα κατάθλιψης.

 ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ

Έχει παρατηρηθεί ότι πολλοί διαβητικοί, ανεξάρτητα με τον τύπο που ανήκουν, εμφανίζουν κάποιας μορφής καταθλιπτική διαταραχή, στυτική δυσλειτουργία και διαταραχές μνήμης. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα (συνήθως σε άτομα με αρρύθμιστο σάκχαρο) επηρεάζουν σε μεγάλο ποσοστό την ψυχοσυναισθηματική τους υγεία και μπορεί να επιδεινώσουν τα παραπάνω συμπτώματα.

 

 

ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ

Μετά από μελέτες παρατηρήθηκε ότι τα άτομα με την συγκεκριμένη πάθηση εμφανίζουν προυπάρχουσα ψυχιατρική συμπτωματολογία ψυχωσικού τύπου, αλλοιώσεις στη συμπεριφορά καθώς και νευρολογικά συμπτώματα. Είναι πολλές οι αναφορές που έχουν γίνει σε διάφορες έρευνες που υποστηρίζουν ότι κάποιες φορές μπορεί να εμφανίζονται συμπτώματα δυσφορίας, διέγερσης, σωματοποίησης, ευερεθιστότητας, απάθειας, ευφορίας, ψύχωσης, αναστολής, εμμονής, καταναγκασμού, διαπροσωπικής ευαισθησίας καθώς και κοινωνικό άγχος, άγχος για την υγεία, γενικευμένη ανησυχία και παρανοϊκός ιδεασμός.

ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ ΕΠΙΣΟΔΕΙΑ

Ένα μεγάλο ποσοστό τον ατόμων που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο κάποια στιγμή στη ζωή τους , φαίνεται να παρουσιάζει κατάθλιψη.  Μάλιστα η σοβαρότητα της κατάθλιψης έχει άμεση σχέση με το σημείο της βλάβη. Στα άτομα που έχουν υποστεί βλάβη στην αριστερή πλευρά του ημισφαίριου η κατάθλιψη τους χαρακτηρίζεται σοβαρότερη συγκριτικά με τα άτομα που υπέστησαν βλάβη στο δεξιό ημισφαίριο. Αντίθετα στα άτομα που υπέστησαν βλάβη στο δεξιό ημισφαίριο υπάρχει εντονότερο πρόβλημα στην ικανότητα κατανόησης και έκφρασης των συναισθημάτων. Επίσης είναι συχνό το φαινόμενο στα άτομα που υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο να παρουσιάσουν γνωστική έκπτωση η οποία πολλές φορές οδηγεί στην εκδήλωση νευροψυχιατρικών παθήσεων όπως η άνοια.

ΜΕΤΑΔΙΑΣΕΙΣΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ

Στο μεταδιασεισικό σύνδρομο αφορά την εμφάνιση κάποιων συγκεκριμένων συμπτωμάτων που υπάρχουν κυρίως μετά από μια κρανιοεγγεφαλική κάκωση το άτομο νοιώθει κόπωση, έχει κεφαλαλγίες, διαταραχές συγκέντρωσης και προσοχής, διαταραχές ύπνου και υποχονδριακούς φόβους. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΥΠΟΤΑΣΗ/ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ

Όσον αφορά την αρτηριακή υπόταση τα συμπτώματα που μπορεί να περιλαμβάνονται είναι  χαμηλή συστολική πίεση, κεφαλαλγία, αίσθημα ζάλης, αίσθημα κόπωσης ή αδυναμίας και κάποιες φορές κατάθλιψη και άγχος.

Όσον αφορά τη χρόνια κυρίως αρτηριακή υπέρταση τα συμπτώματα διαφέρουν. Φαινομενικά παρατηρείτε συναισθηματική αστάθεια, εξάντληση και ζάλη εξαιτίας των επίμονων δυσάρεστων αισθήσεων που μπορεί να βιώνουν τα άτομα.

ΟΙΣΟΦΑΓΙΚΟΙ ΣΠΑΣΜΟΙ

Το συγκεκριμένο περιστατικό γίνεται αντιληπτό με την μορφή ενός διαξιφικού άλγους που διαστρεβλωμένα ερμηνεύεται και αντιμετωπίζεται από τον πάσχοντα ως έμφραγμα του μυοκαρδίου. Είναι μια πολύ έντονη κατάσταση που μπορεί να πυροδοτήσει έντονες κρίσεις πανικού.

ΕΛΚΩΔΗΣ ΚΟΛΙΤΙΔΑ

Η ελκώδης κολίτιδα διακρίνεται από περιόδους εξάρσεων και υφέσεων. Κυρίως σε περιόδους εξάρσεων παρουσιάζεται έντονο άγχος, κατάθλιψη και ψυχαναγκαστικές διαταραχές που επηρεάζουν πολύ την ποιότητα ζωής και την λειτουργικότητα του ατόμου. Έχει διαπιστωθεί ότι τα άτομα περίπου και στις δυο φάσεις της νόσου μπορεί να παρουσιάσουν εχθρική διάθεση απέναντι στους άλλους.

Αυτές ήταν ορισμένες από τις ψυχικές εκδηλώσεις που μπορεί να συνυπάρχουν με ένα νόσημα. Επομένως γίνεται έντονα κατανοητό ότι πρέπει να αποκλίσουμε το ενδεχόμενο ύπαρξης κάποιας οργανικής πάθησης πριν προβούμε στην εκτίμηση της ψυχικής μας υγείας μιας και αυτό που βιώνουμε μπορεί να μην οφείλεται σε κάποιας μορφής ψυχικής διαταραχής.

Μια σωστή λύση για όλους όσους δεν μπορούν να ανιχνεύσουν τα συμπτώματα για να μπορέσουν να τα ερμηνεύσουν είναι η διατήρηση ημερολογίου. Ο πάσχοντας μπορεί να γράφει σε αυτό το σύμπτωμα καθώς και το τι προηγήθηκε πριν την εμφάνιση του. Αυτό είναι μια εύκολη λύση σε αυτούς που αδυνατούν να δουν τα συμπτώματα τους αλλά και σε εκείνους που θέλουν να τα αξιολογήσουν. Βέβαια δεν θα  πρέπει για κανένα λόγο να αμελούμε την τακτική επίσκεψη στον γιατρό και θεραπευτή μας ιδιαίτερα όταν κρίνεται ότι υπάρχει ανάγκη. Ωστόσο οι άνθρωποι είναι καλό όταν αποφασίσουν να πάνε στον γιατρό να αναφέρουν και συμπτώματα που μπορεί να μην σχετίζονται άμεσα με το νόσημα που μπορεί να εξετάζεται. Με αυτό τον τρόπο ο πάσχοντας  βοηθάει τον γιατρό στην διαμόρφωση ολοκληρωμένης αντίληψης της νόσου με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε σωστά συμπεράσματα και εν τέλει στη σωστή διάγνωση.

Βιβλιογραφία

  • Αγγελόπουλος, Ν. (2014). Ιατρική ψυχολογία και ψυχοπαθολογία: Μια σύγχρονη Ψυχιατρική.Αθήνα:ΒΗΤΑ Ιατρικές Εκδόσεις ΜΕΠΕ
  • Geffken GR, Ward HE, Staab JP, Carmichael SLK, Evans DL. Psychiatric morbidity in endocrine disorders. Psychiatr Clin North Am. 1998;21(2):473-489. doi:10.1016/S0193-953X(05)70017-4
  • Lustman, P. J., Griffith, L. S., Clouse, R. E., & Cryer, P. E. (1986). Psychiatric illness in diabetes mellitus: Relationship to symptoms and glucose control. Journal of Nervous and Mental Disease, 174(12), 736–742
  • Rasquin S, Lodder J, Verhey F. The association between psychiatric and cognitive symptoms after stroke: A prospective study. Cerebrovasc Dis. 2005;19(5):309-316. doi:10.1159/000084499
  •  Sarisoy G, Terzi M, Gümüş K, Pazvantoǧlu O. Psychiatric symptoms in patients with multiple sclerosis. Gen Hosp Psychiatry. 2013;35(2):134-140. doi:10.1016/j.genhosppsych.2012.10.011
ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com