Τι είναι Προεμμηνορροϊκή Δυσφορική Διαταραχή ;
Η Προεμμηνορροϊκη Δυσφορική Διαταραχή ή η βαριά μορφή προεμμηνοροϊκού συνδρόμου είναι μια διαταραχή που αφορά γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας .Συνδέεται τόσο με σωματικά όσο και με ψυχολογικά συμπτώματα τα οποία εκδηλώνονται κυρίως μια εβδομάδα πριν την έναρξη της έμμηνου ρήσεως , κλιμακώνονται ακριβώς πριν την εμφάνισή της και δείχνουν ύφεση μετά την έναρξη αυτής. Συγκεκριμένα οι γυναίκες με ΠΔΔ συνήθως υποφέρουν από ευαισθησία στο στήθος , κοιλιακούς πόνους , κεφαλαλγίες καθώς και από έντονη δυσφορία η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε βαθιά θλίψη .Να σημειώσουμε ότι για να γίνει διάγνωση θα πρέπει να εκδηλωθούν τα συμπτώματα του συνδρόμου αρκετές φορές μέσα σε ένα έτος.
Αιτία – Συννοσηρότητα
Οι αιτίες του εν λόγω συνδρόμου δεν είναι ξεκάθαρες .Παρ’ όλα αυτά φαίνεται να υπάρχει κάποια σύνδεση της διαταραχής με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ , την έλλειψη άσκησης και το ιστορικό παρόμοιων διαταραχών στο οικογενειακό πλαίσιο. Αξίζει να σημειωθεί οτι η ΠΔΔ συχνά συναντάται μαζί με αγχώδεις διαταραχές ή κάποια είδη κατάθλιψης όπως η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή.
Τι δεν είναι ΠΔΔ;
Η ΠΔΔ είναι μια διαταραχή η οποία έχει γίνει γνωστή τα τελευταία χρόνια επομένως συχνά επικρατούν ασάφειες για το τι ακριβώς συμβαίνει με αυτή. Τις περισσότερες φορές συγχέεται με το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο το οποίο αντιμετωπίζουν όλες οι γυναίκες με έμμηνο ρύση. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν οτι πρόκειται για μια διαταραχή η οποία μπορεί να πάρει σοβαρή έκταση αν δεν αντιμετωπιστεί με τον κατάλληλο τρόπο και τα συμπτώματα της οποίας τείνουν να είναι πολύ έντονα. Συχνά επίσης ο περίγυρος αποδίδει την συμπεριφορά της γυναίκας πριν την έμμηνο ρύση στην ιδιοσυγκρασία της .Είναι απαραίτητο να γίνει σαφές από όλους οτι η ΠΔΔ δεν είναι η τάση της γυναίκας να μεγαλοποιεί τα πράγματα και υπερβολική ευαισθησία .Πρόκειται για μια διαγνωσμένη διαταραχή τα συμπτώματα της οποίας μπορούν να κατευναστούν με την σωστή διαχείριση.
Ποια είναι τα σημάδια ότι κάποια γυναίκα πάσχει από ΠΔΔ ;
Όπως προείπαμε η ΠΔΔ περιλαμβάνει ένα σύνολο σωματικών και ψυχολογικών συμπτωμάτων τα οποία κορυφώνονται ακριβώς πριν την έναρξη της έμμηνου ρήσεως . Κάποια απ’ αυτά είναι είναι :
- Κοιλιακοί πόνοι
- Ευαισθησία στο στήθος
- Κεφαλαλγίες
- Αύξηση βάρους
- Υπερφαγία ή μειωμένη όρεξη για φαγητό
- Απώλεια όρεξης για δραστηριότητες που άλλοτε προκαλούσαν χαρά
- Υπερυπνία ή αυπνία
- Έντονο άγχος
- Ευσυγκινησία που εκδηλώνεται με ξεσπάσματα
- Απελπισία και υποτίμηση του εαυτού
(*Σε σπάνιες περιπτώσεις μια γυναίκα με ΠΔΔ μπορεί να κάνεις σκέψεις για αυτοκτονία)
Τι βιώνει η γυναίκα με ΠΔΔ;
Mια γυναίκα με ΠΔΔ αδυνατεί να ανταπεξέλθει τόσο στο εργασιακό περιβάλλον όσο και στην προσωπική της ζωή με αποτέλεσμα να πλήττεται σημαντικά η λειτουργικότητά της. Τα σωματικά συμπτώματα είναι για εκείνη εξαντλητικά ενώ και ψυχολογικά μοιάζει να καταρρέει. Συχνά καταβάλλεται από ένα αίσθημα απελπισίας και νιώθει ανεπαρκής να κάνει το ο,τιδήποτε .Αντιμετωπίζει τους ανθρώπους με καχυποψία και κάθε κίνηση ή λεγόμενό τους ενδέχεται να πυροδοτήσει εντάσεις .Επιπρόσθετα κυριαρχεί μια βαθιά θλίψη και εξάντληση την οποία δεν μπορεί και η ίδια να εξηγήσει πράγμα το οποίο ενισχύει το άγχος και τις ενοχές της. Θεωρώντας ότι κανένας δεν είναι σε θέση να την καταλάβει κλείνεται στον εαυτό της και αποφεύγει κάθε είδους κοινωνικές συναναστροφές.
Πώς μπορώ να βοηθήσω τον εαυτό μου;
Eίναι πολύ σημαντικό οι γυναίκες κάθε φορά να γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα τους και πως δεν είναι μόνες σε όλο αυτό που τους συμβαίνει. Η σωστή ενημέρωση θα φωτίσει τυχόν ερωτηματικά και θα κατευνάσει τις ενοχές που συνοδεύουν την διαταραχή. Αν παρατηρήσετε ότι το διάστημα πριν την περίοδό σας είναι εξαιρετικά επώδυνο και αλλάζει ριζικά η διάθεσή σας χρειάζεται να επικοινωνήσετε άμεσα με τον γιατρό σας καθώς είναι πιθανό να χρειαστεί να σας χορηγηθεί κάποια φαρμακευτική αγωγή όπως αντικαταθλιπτική αγωγή η οποία θα περιορίσει σημαντικά τα συμπτώματα. Σε κάθε περίπτωση κάποιοι βοηθητικοί άξονες είναι οι εξείς :
-Προσπάθησε να βελτιώσεις τις διατροφικές σου συνήθειες. Θα ήταν καλό να φτιάξεις ένα πρόγραμμα διατροφής για τον κάθε μήνα στο οποία θα αποφεύγεται η υπερβολική κατανάλωση αλατιού , ζάχαρης και καφείνης και θα εντάσσονται φρούτα και λαχανικά.
-Βάλε στο πρόγραμμα σου την άσκηση. Οποιαδήποτε μορφή άσκησης θα βοηθήσει να νιώσεις περισσότερη ευεξία.
-Οργάνωσε το πρόγραμμα ύπνου .Αν η διαταραχή έχει αντίκτυπο στον ύπνο σου όρισε από πριν κάποιες ώρες που θα πρέπει να κοιμάσαι μέσα στην εβδομάδα που κορυφώνονται τα συμπτώματα.
-Απέφυγε το να σε γεμίζεις ενοχές για τα πάντα! Αυτό που συμβαίνει δε σε καθιστά λιγότερο καλή μητέρα ή εργαζόμενη , είναι κάτι παροδικό και σε σημαντικό βαθμό διαχειρίσιμο.
-Συζήτησε με γυναίκες που πάσχουν από την ίδια διαταραχή και μοιράσου την εμπειρία σου.
-Θυμήσου ότι το γυναικείο σώμα προορίζεται για σπουδαία πράγματα όπως την δημιουργία ζωής , αξίζει λοιπόν σεβασμό και αγάπη σε όλες του τις εκφάνσεις!
Πώς μπορώ να βοηθήσω έναν δικό μου άνθρωπο με ΠΔΔ;
Η ΠΔΔ όπως και κάθε διαταραχή δεν επηρεάζει μόνο το άτομο που πάσχει από αυτή αλλά και τον περίγυρό του .Η συγκεκριμένη διαταραχή αφορά το 2-5% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας επομένως είναι πιθανό κάποιο δικό σας πρόσωπο να πάσχει από αυτή .Ειδικότερα όταν πρόκειται για την σύντροφό σας στα πλαίσια της συμβίωσης ενδέχεται να έρθετε αντιμέτωποι με μια κατάσταση που δεν μπορείτε να διαχειριστείτε και να δημιουργούνται εντάσεις. Η γυναίκα με ΠΔΔ συχνά είναι ευερέθιστή και είναι πιθανό να γίνεστε δέκτης των ξεσπασμάτων της. Αποφύγετε να παίρνετε προσωπικά αυτά τα ξεσπάσματα και να δίνεται έκταση στην προστριβή .Σίγουρα κάτι τέτοιο δε θα είναι εύκολο για εσάς επομένως καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε και εσείς έναν ειδικό για το πώς θα διαχειριστείτε όλο αυτό που συμβαίνει. Σε κάθε περίπτωση τονίστε της ότι είστε εκεί για εκείνη και καταλαβαίνεται πόσο δύσκολο είναι αυτό που περνάει. Επίσης μπορείτε να προτείνετε πράγματα που την ευχαριστούν χωρίς να γίνεστε πιεστικός .Να θυμάστε ότι η γυναίκα με ΠΔΔ έχει την ανάγκη να νιώθει την αποδοχή , αυτό είναι που θα την οπλίσει με δύναμη να παλέψει με τον αόρατο εχθρό της.
Βιβλιογραφία
https://veresiesclinic.com/el/blog/post/proemmhnorysiakh-dysforikh-diataraxh
psyxiatros-petralona.gr/proemminorrysiaki-diataraxi-pmdd/