Πώς οι ταινίες ρίχνουν φως στις ψυχικές διαταραχές;
Photo by unsplash.com

Πώς οι ταινίες ρίχνουν φως στις ψυχικές διαταραχές;

Παρόλο που πολλοί άνθρωποι παρακολουθούν τις ταινίες μόνο για ψυχαγωγία, οι ταινίες με πλοκή γύρω από μία ψυχική διαταραχή μπορούν να φωτίσουν ένα σημαντικό θέμα που επηρεάζει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού μας. Κι ενώ φυσικά η πρόοδος της επιστήμης αναφορικά με τη θεραπεία και την αντιμετώπιση πολλών διαταραχών έχει βοηθήσει τους ανθρώπους, ο ρόλος των δημιουργών ταινιών για ψυχικές διαταραχές έχει επίσης συμβάλει στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού. Για τους ανθρώπους που ζουν με μια ψυχική διαταραχή, για την οικογένεια και τους φίλους τους, αλλά και για τον κάθε άνθρωπο ανεξαρτήτως, η παρακολούθηση ταινιών που πραγματεύονται ψυχικές διαταραχές έχει μεγάλη σημασία και πολλά οφέλη, καθώς μπορούν να δώσουν ελπίδα σε κάποιον που βιώνει παρόμοιες καταστάσεις, μεταφέροντας το μήνυμα ότι δεν είναι μόνος και ότι οι εμπειρίες του είναι ορατές. Επιπλέον, προσφέρουν μια νέα προοπτική σχετικά με το πώς ο καθένας μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία τόσο τη δική του όσο και των ανθρώπων που αλληλεπιδρά.

Παρακάτω, λοιπόν, απαριθμούνται πέντε κλασικές και βασικές ταινίες που ρίχνουν φως σε διάφορες ψυχικές διαταραχές.

1. Τα πλεονεκτήματα του να είσαι στο περιθώριο (The perks of being a wallflower, 2012)

Η ταινία παρουσιάζει τη ζωή του Τσάρλι, ενός κοινωνικά αδέξιου εφήβου, ο οποίος πάσχει από κλινική κατάθλιψη και διαταραχή μετατραυματικού στρες και αντιμετωπίζει την αυτοκτονία του κολλητού του, που συνέβη ένα χρόνο πριν. Υπογραμμίζονται οι επιπτώσεις του τραύματος, της τραγωδίας και της απώλειας, ενώ παράλληλα αφηγείται η ιστορία ενός εφήβου, ο οποίος παρά την ύπαρξη δύσκολων και αντίξοων συνθηκών προσπαθεί να βρει τη θέση του ανάμεσα στους συνομήλικούς του και την ομορφιά στον κόσμο.

2. Οδηγός αισιοδοξίας (Silver Lining’s Playbook, 2012)

Ο πρωταγωνιστής που μόλις πήρε εξιτήριο από την ψυχιατρική κλινική, όπου νοσηλευόταν για διπολική διαταραχή, αφού επιτέθηκε στον νέο σύντροφο της πρώην συζύγου του, είναι αποφασισμένος να βελτιώσει την ψυχοπνευματική του κατάσταση μέσω θεραπείας, προκειμένου να διεκδικήσει την παλιά του δουλειά, καθώς και να προχωρήσει παρακάτω με τη ζωή του. Αυτή η ταινία παρέχει μια ματιά στο φάσμα των συναισθημάτων που μπορεί να εμφανιστούν σε όσους έχουν διαγνωσθεί με διπολική διαταραχή και θεωρείται, μάλιστα, ως μία από τις πιο δημοφιλείς ταινίες για τις ψυχικές διαταραχές.

3. Μικρή Μις Ηλιαχτίδα (Little Miss Sunshine, 2006)

Η ταινία περιστρέφεται γύρω από ένα οικογενειακό οδικό ταξίδι, με προορισμό τα καλλιστεία ομορφιάς της μικρότερης κόρης της οικογένειας. Όμως, ο Frank έχει κάνει πρόσφατα απόπειρα αυτοκτονίας και ο Duane έχει πάρει όρκο σιωπής με αποτέλεσμα να μην απευθύνει τον λόγο σε κανέναν γύρω του. Ο παππούς της οικογενείας, από την άλλη, παλεύει με την κατάχρηση ουσιών. Αυτή η ταινία παρουσιάζει με κωμικό αλλά ταυτόχρονα αιχμηρό τρόπο τις διάφορες προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει μια ολόκληρη οικογένεια στην προσπάθεια της να διαχειριστεί την ψυχική ασθένεια κάποιων μελών της.

4. Ένας υπέροχος άνθρωπος (A beautiful mind, 2001)

Η ταινία βασίζεται στην πραγματική ιστορία του John Forbes Nash Jr, μιας ιδιοφυΐας στα μαθηματικά που πάλευε με την σχιζοφρένεια και δίνει μια καλή ματιά στα συμπτώματα που μπορεί να βιώσουν οι άνθρωποι που έρχονται αντιμέτωποι με την εν λόγω ψυχική διαταραχή. Επιπλέον, παρουσιάζεται με πολύ εύστοχο τρόπο στο κοινό πόσο αληθινές μοιάζουν για τον πρωταγωνιστή οι παραισθήσεις που βιώνει και πόσο τον ταλαιπωρούν.

5. Το κορίτσι που άφησα πίσω (Girl, Interrupted, 1999)

Το κορίτσι που άφησα πίσω ακολουθεί τη ζωή της Susana, η οποία μετά από απόπειρα αυτοκτονίας νοσηλεύεται σε ψυχιατρική κλινική, όπου γίνεται διάγνωση ότι πάσχει από οριακή διαταραχή προσωπικότητας. Η πρωταγωνίστρια φαίνεται να αρνείται να βελτιώσει την υγεία της ενδίδοντας σε αυτοκαταστροφικές παρορμήσεις παρασυρόμενη από μία άλλη ασθενή, η οποία βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση και δεν προβλέπεται να πάρει εξιτήριο. Η ταινία προσφέρει μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα οπτική όσον αφορά στην αντίληψη και το στίγμα της ψυχικής ασθένειας από την κοινωνία, ενώ ταυτόχρονα ενημερώνει το κοινό για την ύπαρξη της εν λόγω ψυχικής διαταραχής, μέσα από την απεικόνιση των συνεδρίων που έχει η πρωταγωνίστρια με τον θεράποντα ιατρό της.

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories