Κλινική Εικόνα
Η Παρανοειδής Διαταραχή της Προσωπικότητας βρίσκεται στην Κατηγορία Α σύμφωνα με το DSM-IV-TR, όπου ανήκουν οι παράξενοι, εκκεντρικοί ασθενείς. Το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της διαταραχής είναι η καχυποψία προς τους άλλους, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε επιθετική συμπεριφορά ή και σε απόρριψη από τους άλλους. Συνήθως ο α-σθενής με Παρανοειδή διαταραχή είναι ψυχρός και απόμακρος, δεν μπορεί να εμπιστευτεί εύκολα τους ανθρώπους διότι θεωρεί ότι θέλουν να τον εκμεταλλευτούν και να του φερθούν άσχημα, γεγονός που τον κάνει να βρίσκεται διαρκώς σε επιφυλακή, περιμένοντας ότι οι άλλοι θα τον εξαπατήσουν-βλάψουν.
Ακόμη, μπορεί να βλέπουν απειλητικά μηνύματα σε καλές προθέσεις άλλων λόγω της καχυποψίας που έχουν σε έντονο βαθμό. Παρατηρείται λοιπόν, μία έντονη δυσπιστία στα άλλα άτομα, οπότε οι σκοποί των πράξεων τους ερμηνεύονται ως κακόβουλοι.
Συμπτωματολογία
Όπως έχει ήδη δημιουργηθεί μια γενική εικόνα όσον αφορά κάποια από τα συμπτώματα της παρανοειδούς διαταραχής της προσωπικότητας, επιπρόσθετα είναι πως αρνούνται την ευθύνη για τα συναισθήματά τους και αποδίδουν την ευθύνη αυτή στους άλλους. Πολλές φορές είναι εχθρικά και θυμωμένα, κρατούν επίμονα κακία, δεν συγχωρούν και υποπτεύονται συνέχεια χωρίς επαρκή βάση ότι οι άλλοι τους εκμεταλλεύονται. Επίσης, εμφανίζεται στο 0,5-2,5% του γενικού πληθυσμού και είναι πιο συχνή στους άντρες παρά στις γυναίκες και συνήθως η έναρξη αυτής της εικόνας γίνεται στην πρώτη ενήλικη ζωή.
Θεραπεία
Για την αντιμετώπιση της παρανοειδούς διαταραχής είναι απαραίτητη η φαρμακευτική θεραπεία σε συνδυασμό με τη ατομική ψυχοθεραπεία η οποία αποτελεί ένα ‘’δύσκολο’’ έργο για τον θεραπευτή διότι ο ασθενής θα είναι δύσκολο να τον εμπιστευτεί λόγω της καχυποψίας που τον διακατέχει. Ωστόσο οποιαδήποτε μορφή διαταραχής θα πρέπει να λαμβάνει ψυχοθεραπευτική υποστήριξη ώστε να μπορέσει να υπάρξει εξέλιξη και ταυτόχρονα μείωση των συμπτωμάτων της κάθε διαταραχής.
Βιβλιογραφία
Kring, A., Gerald, D., Neale, J., Johnson, L. (2010). Ψυχοπαθολογία, Αθήνα: Gutenberg.
Glen O. Gabbard, M.D. (2012). Η Ψυχοδυναμική Ψυχιατρική στην Κλινική Πράξη, Τρίτη Έκδοση, Επιμέλεια Ελληνικής Έκδοσης Θωμάς Ν. Υφαντής, Εκδόσεις ΒΗΤΑ Ιατρικές Εκδόσεις ΜΕΠΕ.
Μαρία Γρίβα M.Sc Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος, Πως να βοηθήσετε άτομα με Παρανοειδής Διαταραχή της προσωπικότητας, psychologos-paidopsychologos.gr.